Szent Anna tiszteletére

Szent Anna tiszteletére

Lásd, és fogadd magadba sokszínűségünk szépségét, és megérted, mi az igazi gazdagság — hallottuk abban a lírai ihletésű kisfilmben, amely Csóka történelmébe engedett bepillantást a község napja alkalmából összegyűlt vendégeknek.

A rendezvény kezdetén a Pannónia férfikar énekelte el a szerb és a magyar himnuszt.

Az esemény hagyományosan a fogadalmi okmány szövegének felolvasásával kezdődött, ami által a település mai lakossága megújítja ősei esküjét. Csóka napját ugyanis azért tartják július 26-án, Szent Anna névünnepén, mert 1831-ben ezen a napon ért véget a számos áldozatot követelő kolerajárvány. A dokumentum akkori aláírói kijelentették, erről a dátumról sohasem feledkeznek meg, és erre kötelezik az utódaikat is.

A községi képviselő-testület díszülését Mirjana Marjanov elnök nyitotta meg, majd elkezdődött az alkalmi művelődési műsor. A tartalmas összeállításban Bogdan Popov középiskolás tanuló ismert dallamokat játszott gitáron, Szabó Regina, a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Kék cinkék irodalmi csoportjának tagja és Luka Šević tiszaszentmiklósi diák verset mondott. A program sztárfellépője Pamela Kiš törökkanizsai származású újvidéki, és Kovács Éva csókai származású, jelenleg Szegeden élő operaénekesnő volt.

A rövidfilm után, mely Csóka község elmúlt egy évét mutatta be, Balázs Ferenc polgármester lépett a mikrofonhoz.

Beszédében elmondta, arra törekedtek, hogy minden helyi közösségben jusson pénz néhány beruházásra, majd kitért a tervekre és az előttük álló feladatokra is.

Az ünnepség végén színpadra szólították, és megjutalmazták a község általános iskoláinak legjobb tanulóit.

A község napja alkalmából a csókai katolikus temetőben megemlékezést és koszorúzást, a Szent Gábriel arkangyal pravoszláv és a Szentháromság katolikus templomban pedig liturgiát, vecsernyét, illetve szentmisét tartottak. A Művelődési Ház előcsarnokában Horváth Ervin fiatal helybeli alkotó és a Paletta Képzőművészeti Egyesület kiállítását tekinthették meg az érdeklődők.

A többnapos rendezvénysorozat része volt Kónya Sándor Nézzünk égre! című könyvének a bemutatója, a tamburazenekarok találkozója, az operett- és nótaest, valamint a Bográcsfeszt elnevezésű főzőverseny. 

Tekintse meg kapcsolódó képgalériáinkat is:
1. Könyvbemutató Csókán: Kónya Sándor – Nézzünk égre!
2. Csóka község napján

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Szent Anna tiszteletére
Bánáti Újság
  • Bacsik Lőrinc Natália
  • 2020.06.05.
  • LXXV. évfolyam 23. szám
Szent Anna tiszteletére
Bánáti Újság
Facebook

Támogatóink