home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
„Szent Anna, Szent Anna…, Légy híveid oltalma”
Dr. Csermák Zoltán
2022.07.15.
LXXVII. évf. 28. szám
„Szent Anna, Szent Anna…, Légy híveid oltalma”

Lányok és asszonyok védőszentjéről a Hajnaliban

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora július harmadik hetében a Szent Anna napjához kapcsolódó néphagyományokat köti csokorba. A zenei összeállításban a szerkesztő az Utolsó Óra gyűjtéssorozat felvételeiből válogat.

A Kossuth Rádió „Hajnali”- Népzenei összeállítás korán kelőknek című műsora az Anna napot megelőző hetet a védőszentnek ajánlja fel.

Szent Anna kultusza különösen a fiatal lányok és asszonyok körében élt, akik benne védőszentjüket látták, s keddenként munkaszünetet, böjtöt tartva fohászkodtak hozzá egészségért, gyermekáldásért. A hét ezen napja hosszú évszázadokon át az ő tiszteletét szolgálta, és még a múlt században is asszonyi dologtiltó nap volt. A hiedelem szerint az a fehérnép, aki ekkor munkába kezdett, büntetésben részesült. Anna asszony, aki egy második századi apokrif könyv szerint Boldogságos Szűz Mária édesanyja, a hazai katolikus asszonyoknak volt kiváltságos szentje: magtalanok, áldott állapotban lévők, női betegségekben szenvedők tekintették nagylelkű pártfogójuknak. Az Anna-napkor tartott bálok, mulatságok még a huszadik század elején is divatosak voltak országszerte, és őrizték a hajdani céhek, a bécsi műveltség, a társas együttlét emlékezetét.

A balatonfüredi, híres Anna-bál ezt a hagyományt tartja életben napjainkban is. Ezt a jeles eseményt a Hagyományok Háza is támogatja, 2013-tól az Anna-bál kísérő rendezvényei közé tartozik a Prímásverseny is.  A Nyugat-Európa felől áramló barokk Anna-kultusz egyik legtávolabbi emlékeként tartjuk számon a székelyföldi Anna-tó partján valaha álló kápolnát és a hozzá kötődő búcsújárást. Orbán Balázs feljegyzéseiből ismert, hogy egy évben kétszer volt a tengerszem partján álló kápolnának búcsúja: Szent Anna és Kisasszony napján. Alcsíkból és Háromszékből sok ezer ember zarándokolt ide. Éjszaka hatalmas tüzeket raktak, ennél virrasztottak: énekeltek és imádkoztak, a búcsú végén pedig hatalmas mulatságot tartottak. A Szent Anna-tó keletkezése köré színes mondai hagyomány kapcsolódik. A legismertebb talán az egymással rivalizáló földesúr-testvérpár története: egyikük, hogy a másik fölé kerekedhessen, szűz lányokat fogott be hintajába, s ostorával hajtotta őket. Ám a szüzek közül egy Anna nevű lány elátkozta őt, a hintó elsüllyedt, a helyén pedig tó keletkezett.

A Hajnali zenei összeállításában a korán kelők az Utolsó Óra gyűjtéssorozat felvételeiből hallhattak válogatást falusi vonósbandák előadásában.

Szerkesztő: Éri Márton és Maruzsenszki Andor

Műsorvezető: Pénzes Géza

Adás: Kossuth Rádió (minden reggel 4.03)

A műsor interneten elérhető: www.mediaklikk.hu/mediatar/

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..