home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Szempillaépítés — korszerű eljárással
Szakáll Laura
2023.06.25.
LXXVIII. évf. 25. szám
Szempillaépítés — korszerű eljárással

A szempilla fontos a hölgyek megjelenésében, a gondozott szemöldök keretet ad az arcnak, az ívelt dús pillák pedig kiemelik a tekintetet, szebbé teszik a legegyszerűbb sminket is. Az úgynevezett cicás szem a legnépszerűbb, évek óta ezt kérik a legtöbben a szépségszalonokban.

Azoknak sem kell lemondaniuk az épített pillákról, akik a természetesség hívei, ők ugyanis az 1D-s változat mellett is dönthetnek, mely esetén egy szempillához egy szintetikus szálat helyeznek fel. A 2D már két szintetikus pillát takar, aki pedig még extrémebb megjelenésre vágyik, dúsabb fazont is kérhet. A felragasztott pillák levegő hatására száradnak, ehhez azonban gondoskodni kell a szükséges hőmérsékletről. A LED-fényre megkötő pillák a legkorszerűbb eljárásnak számítanak. Szerbiában a szabadkai Szabó Kriszta szerezte meg a szükséges tapasztalatot és felszerelést ehhez a módszerhez. Egyedülállóként ezzel a kényelmes és biztonságos technikával dúsítja a hölgyek pilláit.

Kriszta azt mondja, az épített szempilláknak számtalan előnyük van, főleg a nyári időszakban kényelmesek, hiszen ha emellett döntünk, szempillaspirált sem kell használnunk, így egyszerűbb a mindennapi sminkelés, valamint attól sem kell tartanunk, hogy elkenődik a festék.

— Öt-hat évvel ezelőtt, miután befejeztem a középiskolát, elkezdtem a szépségipar iránt érdeklődni. Akkor még nem nagyon tudtam, merre induljak. Elvégeztem a szempillakurzust. Itthon akkoriban nem sokat dolgoztam műszempillásként, inkább Bécsben. A legtöbb fortélyt Bécsben sajátítottam el. 2019 végén jöttem haza, és a férjemmel közösen alapítottunk szalont, ahol tetoválással és szempillákkal foglalkozunk. Én viszem a pillás vonalat.

* Mi az aktuális szempilladivat? Mit kérnek a legtöbben? Diszkrét dúsítást vagy látványos, hangsúlyos pillákat?

— Ez nagyon sok mindentől függ. Mondhatnám, hogy az életkortól is, de tapasztaltam már olyat, hogy idősebb hölgy hosszabb pillákat szeretne, és fiatal, középiskolás vendégem is van, aki a visszafogottság híve. Azt tapasztalom, hogy a legtöbb vendégem 2D-s pillákat kér. A hosszúsága is természetes, nem rövid, de nem is túl hosszú. A cél az, hogy szép legyen, de ne legyen túlzó. Én személy szerint a túltoltat szeretem magamon, a megavolument. Nekem az tetszik, de természetesen szép a natúr is.

* Nagyon új eljárással dolgozol, mely Szerbiában is egyedülálló. Mesélj erről.

— LED-technikával dolgozom. A ragasztóm a LED-lámpa fényére köt, nem levegőre szárad. Ez nagymértékben megkönnyíti a munkám, a szalonomban ugyanis nem kell arra figyelnem, hány fok van, milyen a páratartalom. Néha 30 Celsius-foknak kell lennie ahhoz, hogy megkössön a ragasztó, és olyankor mindenkinek melege van, de ezzel a LED-es eljárással nincs ilyen gond. Biztonságos is, mert erre a ragasztóra tízből hat ember nem allergiás, viszont a levegőre kötő ragasztóra többen érzékenyek. A LED-es technikával ragasztott pillákat mindjárt lehet vizezni, lehet szoláriumba menni vagy szaunázni velük, ezekre ugyanis nem hatnak a környezeti tényezők. Még senkit sem láttam Szerbiában, aki ezzel az eljárással dolgozna. Először az interneten találtam erről információt, egy angol szakmai csoportban vagyok benne, ott láttam. Felkeltette az érdeklődésem, utánanéztem, majd Magyarországon is megjelent. Onnan szereztem meg a szükséges felszerelést. Így került hozzánk is az eljárás. A pillák hipoallergén szintetikus anyagból készülnek, így egyetlen kis állatnak sem kell elpusztulnia azért, hogy szép pilláink legyenek.

* Aki az épített pilla mellett dönt, mire ügyeljen, milyen gyakran ajánlott korrekciót kérni?

— Nálam, valamint a legtöbb szempillásnál háromhetente van korrekció. Naponta 0,12—0,14 millimétert nőnek a szempillák. Persze az idősebbeknek lassabban, a fiataloknak nagyobb tempóban, de ez a szám átlagosnak tekinthető. Ha nagyon megnőnek a pillák, akkor azokat el kell távolítani, ezért a háromhetente végzett korrekció az ideális. Csipesszel kell eltávolítani, de ez egyáltalán nem sérti a saját szempillát. Ezzel a technikával három hét után is megmarad a pillák 70 százaléka, nagyon kevés hullik ki. Ha négy hét után jön a hölgy, akkor már nagy a lenövés, és nem elegendő a korrekció, akkor szinte az összeset le kell szednem, de ha rendszeresen, háromhetente eljön az ügyfél, akkor szépen karban lehet tartani. Három sor pillája van az embernek, a felső, a középső és az alsó, valamint vannak hosszabbak és rövidebbek is. Emellett megkülönböztetünk idős, tinédzser és baba szálakat is. Én az utóbbiakra nem szoktam pillát tenni, mert azok gyengék még ehhez a művelethez. Az idős szálak pedig azok, amelyek megnőnek, majd kiesnek, a helyükre pedig újabb baba szál nő. A tinédzser szálak hosszúra nőnek, azokról kell eltávolítani a szálakat. Vannak olyanok is, amelyek még nem nőttek akkorát, hogy le kelljen szedni. Minden technikánál másfajta vastagságú pillát kell használni. Azt, amelyet 1 vagy 2D-nél használok, a megavolumennél nem lehet alkalmazni. Ami a higiéniát illeti, arra fokozott figyelmet kell fordítani. Szempillasampont javasolt használni, de vízzel is meg lehet mosni. Én az erre a célra készített sampont ajánlom. Ez olyan hab, amelyből egy-két fújás elég, le kell öblíteni, meg kell fésülni a pillákat. Spirált nem lehet használni, mert attól összeragadnak a szálak, a szempilla tövénél le is rakódhat, mivel a pillákat nem közvetlenül a bőrhöz kell ragasztani, így a szálak és a bőr közti részben megtapadhat az erős festék. Szemhéjpúder természetesen használható, az alkalmi sminkkel sincs baj, csak a mindennapokban nem ajánlott az erős festék. Akár atkák is megjelenhetnek, ha nincs megfelelően megtisztítva, ezek hatására pedig kieshetnek a saját pillák. Ez nem a műszempilla miatt történik, hanem a nem megfelelő higiéniás szokások miatt. Erre nagyon oda kell figyelni!

* Említetted, hogy változó, ki milyen pillát kér, a diszkréttől a megavolumenig. Van általános trend?

— A cicaszem a legtrendibb, ez a stílus a legdivatosabb, szinte mindenki ilyet szeretne. Ez a legnépszerűbb, viszont a legtöbb embernek nem áll jól, mert a szem formáját is figyelembe kell venni. Annak ellenére, hogy elmondom, mi állna jól egy-egy hölgynek, akkor is cicásat választják.

* Milyen előnyei vannak a műszempilláknak?

— Megkönnyítik a készülődést. A sminkelésnél elég egy kis púder és rúzs, már készen is vagyunk. Az is előny, hogy nem kell spirált használni. Karácsony, újév és húsvét környékén rengetegen keresik fel a szalont, de ez így van a szépségipar más ágaiban is, ilyenkor van a legtöbb munka, de nyáron is sokan kérnek épített pillát, mert a strandolásnál, nyaralásnál is előnyös, hiszen nem fog elkenődni, lefolyni, mint a szempillafesték. Egyszerűen praktikus és szép.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..