Szemnyitogató

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Szemnyitogató

A másság elfogadásának örökös Hamlet-i kérdése - a kép csak szövegillusztrációAz elmúlt esztendő folyamán három pancsovai középiskola diákjai dolgoztak egy interkulturális oktatást és megértést szorgalmazó projektumon, amelyben - főleg a saját bőrükön megtapasztalt ,,élmények”-re építv...

A másság elfogadásának örökös Hamlet-i kérdése - a kép csak szövegillusztráció

Az elmúlt esztendő folyamán három pancsovai középiskola diákjai dolgoztak egy interkulturális oktatást és megértést szorgalmazó projektumon, amelyben - főleg a saját bőrükön megtapasztalt ,,élmények”-re építve -, elsősorban arra igyekeztek rámutatni, hogy körülöttü(n)k másfajta emberek is élnek, és az adott környezet éppen ettől a ,,másság”-tól válik egyedivé, nemesebbé, szebbé és gazdagabbá. A külön-külön (és sikeresen) elvégzett szociográfiai felmérések a 2008. esztendő nyitányának is tekinthetőek, mert - mint ismeretes - az idei évet az interkulturális párbeszéd évének (is) nyilvánítottak valahol a felsőbb körökben.
Az örökségül nyert nyelvi és kulturális különbözőség, a haladás, illetve a konzervativizmus szellemében való gondolkodás, a zenei irányzatok ,,összehangolatlansága” egyaránt lehet összekötő kapocs közöttünk, ugyanakkor pedig áthidalhatatlan akadály is - hangsúlyozták a tervezet megalkotói, pontosabban a pancsovai Uroš Predić Gimnázium, a Május 25. Műszaki Szakközépiskola és a Nikola Tesla Villamossági Szakközépiskola tanulói. Lényegre törő tömörségében ez állt szerb, macedón, román, szlovák és magyar nyelven a közös találkozójukra invitáló plakátokon is. Biztatóan hatott, hogy a tribünre nemcsak a projektumon dolgozó diákok társai, tanáraik és a szülők jöttek el szép számban, de a helyi önkormányzat és több civil tömörülés is küldött képviselőt.
A Teljesen nyitott szemmel elnevezést viselő összejövetel médiatámogatottságáról a Pancsovai RTV, illetve az a százharminckilenc éves múltra visszatekintő Pančevac hetilap gondoskodott, melyre a szóban forgó projektum záróakkordjait követő harmadik napon sújtott le a tőzsdei kalapács.

Címkék: Szemnyitogató
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Facebook

Támogatóink