home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Személyiség- és közösségfejlesztő diákhétvégék
2015.03.03.
LXX. évf. 8. szám
Személyiség- és közösségfejlesztő diákhétvégék

Ezúton értesítünk benneteket, hogy a szabadkai Vajdasági Ifjúsági Fórum (VIFÓ) az eddigi sikeres hétvégék után ismét személyiség- és közösségfejlesztés témákban szervez diákhétvégéket. Ezek keretében a középiskolások kipróbálhatják és tesztelhetik magukat, hogyan viselkednek érdekes helyzetekben.

Ez nem egy olyan program, amelyben csak egy helyes válasz van, vagy bizonyos feltételeknek kell megfelelni, hogy sikerrel járjanak. A diákhétvége a diákokért van, így ők is töltik fel a hétvégét azáltal, hogy kifejtik a véleményüket, őszintén megosztják a gondolataikat.

Ez nem is olyan egyszerű, hiszen jóval többször találkozni olyan helyzettel, melyben inkább az számít pozitívumnak, ha elmondjuk, hogyan „szokás”, vagy hogyan „kell” viselkedni egy-egy szituációban, mint az, hogy ha saját véleményünket ismertetjük, és kiállunk mellette.

Itt az utóbbit kérjük.

A diákok a játékos feladatok által láthatják, hogy előnnyé is kovácsolható, ha véleménykülönbség merül fel. Egyrészt más, újabb megvilágításban kaphatnak képet egy akár teljesen átlagos témáról, másrészt tapasztalhatják, hogy ilyen esetekben teljesen kikerülhető az erélyes hangnem. A képzés jóvoltából a részvevők észrevehetően merészebben állnak ki a vitákban a saját igazuk mellett; kíváncsibban hallgatják meg a sajátjuktól eltérő nézeteket, ha helytállóak; kiegyensúlyozottabban közelednek szeretteikhez; jobban átlátják a pályaválasztási lehetőségeket, mivel az önismereti részben betekintést kapnak abba, hogy valójában mi is érdekli őket, mi az, amiben jók, és miben kell fejlődniük; egészségesen viszonyulnak a saját jövőjükhöz; illetve a szenvedélybetegségek fizikai és lelki hatásaira is rálátást kapnak. Viselkedés- és magatartásbeli közvetett okokat ismernek fel, gördülékenyebbé válik a problémamegoldó képességük, és többször lesz részük sikerélményben, mely alapja egy egészséges gondolkodású, fejlett felnőttnek, akire itt, Vajdaságban nagy szükség van.

Főképp kiscsoportos foglalkozásokat és különféle játékos gyakorlatokat alkalmazunk. Programjaink bentlakásos rendszerűek, péntek délutántól vasárnap délutánig tartanak. Ez egy intenzív tréning, mely során új oldalukról ismerhetik meg egymást a részvevők, az osztálykirándulásoknál strukturáltabb formában.

Választható témák: önismeret, kommunikáció, szenvedélybetegségek, társ-suli (szerelem-párkapcsolat), tolerancia, pályaorientációközösségfejlesztés.

 A diákhétvégék várható időpontjai:

április és május (időpont-pontosítás megbeszélés alapján)

A képzés helyszínéről még nem döntöttek.

Részvételi díj: teljes ellátással 25 euró/fő (nem tartalmazza az utazás költségeit).

Érdeklődni a suvifo@gmail.com e-mail címen lehet, vagy a 024/554-413–as telefonszámon, munkanapokon 10–től 14 óráig.

Előnyt élveznek a teljes létszámú osztályok/közösségek — osztályfőnöki/közösségvezetői kísérettel.


A pályázat beadásának módja és határideje:

A pályázatokat elektronikus formában (e-mailben), illetve postai úton is el kell küldeni 2015. március 27-éig, az érdeklődők a szükséges jelentkezési formanyomtatványt tőlünk szerezhetik be.

A hiányos és határidőn kívül érkezett pályázati anyagokat nem fogadjuk el.


Végezetül néhány gondolat a részvevőktől:

„A siker a diákok nyitottságának is köszönhető. A kezdeti bizonytalanságokat leküzdve teljes odaadással és kíváncsisággal vettek részt a sokszor kreatív és játékos, olykor viszont elmélyült és nyílt beszélgetéseket magukban foglaló programokon. Nyitottak, bátrak és kreatívak voltak, büszke vagyok rájuk, és örömmel tölt el, hogy további személyiség- és közösségfejlesztő programhétvégéken kívánnak részt venni az előttünk álló években.”

„Valóban úgy éreztem, hogy sokkal figyelmesebbek egymással, olyanok is megszólalnak, akik korábban nemigen nyilatkoztak osztályfőnöki órán — talán a társaik rosszallásától tartva. Úgy láttam, hogy a foglalkozások utáni hetet teljesen behálózták az emlékek. Fontos, értékes tapasztalat volt ez számukra.”

„Ez alatt a néhány nap alatt megtanultam, hogy ha akarunk, bármit elérhetünk, mind csapatban, mind egyénileg. Az összes játék nagyon tetszett. Mindegyik megtanított nekem valamit. Remekül éreztem magam. Örülök, hogy részt vettünk ezen a programon, mert így az osztály rengeteg közös élménnyel gazdagodott.”

„Amit csináltok, az elképesztő, csodálatos dolgokra vezetettek rá a hétvégén. Ezekre nem biztos, hogy magamtól rájöttem volna, vagy ha igen, akkor csak jóval később.”

„Egy nagy adag bátorságot viszek haza a társaim segítségével. Lebilincseltek a játékok. Jó volt hinni és bízni másokban. Megihletett az összetartásunk, minden akadálynál.”

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..