home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Szellemvilág
Összeállította: Talpai Lóránt
2014.10.14.
LXIX. évf. 42. szám
Szellemvilág

Láthatatlanság kézzel fogható közelségben — Három agykutatóé az idei orvosi Nobel-díj — Átlátszó gépház — Átvilágítva

Láthatatlanság kézzel fogható közelségben

A Rochester Egyetem tudósainak köszönhetően a tárgyakat láthatatlanná tevő, álcázó eszközök hamarosan teljesen hétköznapivá válhatnak. Az új eszköz a Harry Potter című film nyomán a Rochester-köpeny nevet kapta. A népszerű regénysorozattal ellentétben nem egy ruhadarabról van szó, hanem egy olyan eszközről, amelyet leginkább az optometristák ismernek. Amikor egy tárgy lencsék közé kerül, olyan, mintha eltűnne. Ez az első háromdimenziós álcázó eszköz, mely folyamatos többirányú álcázást tesz lehetővé, azaz csak a tárgy marad rejtve, minden más látható marad. Az egyetem kutatói többféleképpen is kipróbálták a fejlesztést, és minden kutatási eredmény arra mutat, hogy működik. Az emberek régi vágya tehát, hogy láthatatlanná váljanak, a közeljövőben kézzelfogható közelségbe kerülhet.

Három agykutatóé az idei orvosi Nobel-díj

Az agykutatás területén elért eredményeiért három tudós, az amerikai-brit John O'Keefe, valamint a norvég May-Britt Moser és férje, Edvard Moser megosztva kapta az idei orvosi Nobel-díjat. A stockholmi Karolinska Intézet illetékes bizottságának indoklása szerint a díjazott kutatók fedezték fel az agy helymeghatározó rendszerét, azt a „belső GPS-t”, amelynek segítségével az ember képes a térben tájékozódni. A kitüntetéshez 8 millió svéd korona (csaknem 900 000 euró) is jár, a díjátadó ünnepséget pedig hagyományosan december 10-én, Alfred Nobel halálának napján tartják meg.

Átlátszó gépház

Félig nyitott számítógépházakat készített egy kínai tervező. Az alap egy részét a szokásos alumínium adja, melyet a szakember az egyik oldalon erős üveggel párosított. Ezáltal a gépház belseje mindenki számára láthatóvá válik. Az üveggel borított oldal lehet a ház oldallapja vagy éppen a teteje — ez attól függ, hogy miként helyezzük el. További különlegesség, hogy a számítógépházak Open Air kialakításúak, tehát nem teljesen zártak. Ezzel a megoldással a szellőzéshez szükséges ventilátorokon lehet spórolni. A gyártó, amennyire lehetett, ügyelt a kábelek láthatatlan elvezetésére és a minél kompaktabb kialakításra is. Az átlátszó gépházak piacra kerülésének időpontját egyelőre homály fedi.

Átvilágítva

Lenyűgöző MR-felvételek készültek az emberi test belsejéről. A mágneses rezonancia segítségével megalkotott „röntgenkép” a test feltérképezésekor a szövetekben található vízmolekulák sűrűségének változását érzékeli. Az alábbi linken található elképesztő felvételeken beszéd közben, üdítő kortyolásakor, csókolózás alkalmával és szexuális aktus közben látható az emberi test. Nem véletlen, hogy a videót néhány nap alatt több mint 14 millióan tekintették meg. A videó ezen a címen érhető el: http://goo.gl/1HRGwt

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..