home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Széles körű együttműködés
JENOVAY Lajos
2005.10.11.
LX. évf. 41. szám

Nemrégiben bemutatkozó látogatáson járt Nagybecskereken Varga Imre, a Magyar Köztársaság szabadkai főkonzulátusának főkonzulja. A magas rangú vendéget a községháza Kék szalonjában fogadta Goran Kneževiæ községi elnök. A találkozón jelen volt Dušanka Trifunov, a községi képviselő-testület e...

Nemrégiben bemutatkozó látogatáson járt Nagybecskereken Varga Imre, a Magyar Köztársaság szabadkai főkonzulátusának főkonzulja. A magas rangú vendéget a községháza Kék szalonjában fogadta Goran Kneževiæ községi elnök. A találkozón jelen volt Dušanka Trifunov, a községi képviselő-testület elnök asszonnya is.
A tárgyalások során Varga Imre hangsúlyozta, országának érdeke, hogy Vajdaság gazdasága minél előbb fellendüljön, amelyben Magyarország támogatja a tartományt. A regionális együttműködésről szólva a főkonzul hangsúlyozta, hogy azt a lehető legszélesebb mértékben ki kell terjeszteni. Kiemelte azt is, hogy a híresztelések ellenére a magyar vízumok kiadásakor nem számíthatunk szigorításra. Goran Kneževiæ ismertette a nagybecskereki község eddig már kiépített kapcsolatrendszereit egyes magyarországi településekkel. Példaként a testvérváros Békéscsabát említette. Ezután a vendéget hivatalában fogadta Zoran Vuèiæ közép-bánáti körzetvezető is.
Varga Imre főkonzul megtekintette a helybeli Petőfi Művelődési Egyesület székházában működő CMH irodát is, ahol jelen volt Dudás Károly, a vajdasági CMH irodák vezetője is. Találkozott még a helyi önkormányzat magyar képviselőivel, Muzslyán pedig Smit Ferenccel, a helyi közösség elnökével beszélgetett.
A főkonzul urat arra kértem, válaszoljon néhány kérdésre, aminek készséggel eleget is tett:
* A községi elnökkel folytatott tárgyalásán szó esett az eurorégiós együttműködés adta lehetőségekről is. Ön hogyan látja ennek a folyamatnak a megvalósulását Vajdaságban, azon belül is a Bánságban?
- A lehetőségek legszélesebb tárházáról kell beszélnünk. Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a gazdaság terén fokozzuk az együttműködést, beleértve a privatizációban való részvételünket is. Célunk, hogy ez a térség minél előbb alkalmazkodjon az európai gazdasági folyamatokhoz, amelyeknek Magyarország most már alanyi jogon része. Ezenkívül számos más területen látok kapcsolatot, mint például a civil élet, a kultúra, az oktatás. Az árvízvédelemi együttműködés fontosságát is kiemelném, mivel ez egyaránt jelentős a dél-magyarországi régiók és a Bánát számára, hiszen a víz nem ismer határokat, ugyanazon folyók keresztezik a földjeinket.
* Ön a második szabadkai főkonzul. Melyek azok a sarkalatos pontok, amelyeket szem előtt tart a megbízatási ideje alatt?
- Igen, én vagyok a történelemben a második szabadkai főkonzul, amire nagyon büszke vagyok. Legfontosabb feladataim közé a fent említettek tartoznak, vagyis szeretnék minél nagyobb mértékben hozzájárulni Vajdaság és a dél-magyarországi régiók együttműködésének a kiszélesítéséhez. Szeretném ismertetni a térségben az Európai Unióval kapcsolatos tudnivalókat. Végül, de nem utolsósorban, nagyon lényegesnek tartom a magyar kisebbséggel való törődést, mivel Magyarországnak érdeke, hogy a magyar közösség itt megmaradjon, és jól érezze magát ebben az országban.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..