home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Szelek szárnyán
Tóth Lívia
2010.04.14.
LXV. évf. 15. szám
Szelek szárnyán

Kosiczky András - Szabó Attila fotójaA hőlégballon-repülés kiváló lehetőséget nyújt mindazoknak, akik békésen szeretnék megismerni égboltunkat. Lehetővé teszi, hogy ezt biztonságosan és kényelmesen megtegyék, bár költségei miatt még nem nevezhető tömegsportnak. Őrzi a repülés élményének min...

Kosiczky András - Szabó Attila fotója

A hőlégballon-repülés kiváló lehetőséget nyújt mindazoknak, akik békésen szeretnék megismerni égboltunkat. Lehetővé teszi, hogy ezt biztonságosan és kényelmesen megtegyék, bár költségei miatt még nem nevezhető tömegsportnak. Őrzi a repülés élményének minden titokzatosságát, és a szerencsés beavatottaknak felejthetetlen élményt nyújt. A zentaiak már várják, és számítanak rá, hogy a város fölött az idén is megjelennek a színes ballonmadarak. A jubileumi rendezvénysorozat keretében - a városnapi ünnepséget annak a jegyében tartják, hogy II. Ulászló király ötszáz évvel ezelőtt kelt adománylevelével Zentát városi szabadalmakkal és a pecséthasználat jogával ruházta fel - sor kerül a III. Nemzetközi Hőlégballon-versenyre és -bemutatóra. Az eseményről annak fő szervezője, Kosiczky András, a Központ-Tópart helyi közösség elnöke nyilatkozott.
- Több mint tíz évvel ezelőtt Csongrádon szerveztem egy rendezvényt, amelyen a Dreher sörgyár szponzorált egy hőlégballont. Innen származik az ismeretségem a nagykanizsai Horváth Ferenc-Frédivel, aki ennek a sportnak a mestere, többszörös magyar bajnok, európai csúcstartó, a világ sok részén repült már. Habár korábban szerettem volna, 2004-ben sikerült először elhozni hozzánk ezt a találkozót, amely akkor is, de most is egyedülálló nemcsak az országban, hanem a Balkánon is. Első alkalommal tizenkét ballon jelent meg Magyarországról. Minden jól sikerült, megpróbáltuk a falvakba is kivinni a látványt, de az időjárás egy kissé beleszólt a terveinkbe. Tavaly már könnyebb volt a szervezés, tanultunk a problémákból. Kilenc ballon volt, közöttük egy belgrádi csapat is, a parádét pedig négy-ötezer ember nézte végig. Az idén összesen tizenöt-húsz ballont várunk Szlovéniából, Montenegróból, Belgrádból és több magyarországi városból.
Habár úgy érzem, hogy ennek a happeningnek turisztikai jelentősége van, vagy inkább lehetne, a pénzeket nagyon nehéz összehozni. A legtöbbe a ballonok repüléséhez szükséges gáz beszerzése kerül, de kell üzemanyag a kísérő gépkocsiknak, a négytagú csapatokat el kell látni... Nem aprópénz, az biztos, de ha arra gondolunk, hogy ezek az emberek elviszik a határon túlra is a város hírét, akkor megéri. Pályáztam is, egyelőre sikertelenül, az anyagi háttér több támogató kisebb-nagyobb adományából áll össze, amit ezúttal is szeretnék megköszönni. Az a szándékunk, hogy Zentának adjunk valamit, legyen a turizmus fejlődése terén ez az első lépés, amelyet remélhetőleg újabbak követnek.
A plakát, amely egyébként a legszebb az eddigiek közül, öt-hat éves zentai gyermekek rajzai alapján készült. Azt is meg kell említenem, hogy tavaly is és az idén is toboroztunk olyan fiatalokat, akik a szervezési munkálatokban, a csapatok körül segédkeznek. Ennek fejében ők is repülhetnek egyszer, csakúgy, mint a szponzoraink.
A repülések helye és ideje a következőképpen alakul: szeptember 8-án, pénteken 18 órakor a Tisza-parti emlékhelyről és a vásártérről, szeptember 9-én, szombaton 7 órakor a vásártérről, 17 órakor pedig a Népkertből. Rossz vagy nem megfelelő időjárási viszonyok esetén a rendezvény elmarad.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..