home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Szégyenfolt a város becsületén
KESZEG Szabolcs
2014.11.05.
LXIX. évf. 45. szám
Szégyenfolt a város becsületén

Zombori helyzetkép a megtámadott pékség ügyéről — Szakács Csabával, a városi tanács kisebbségi jogvédelemmel megbízott tagjával beszélgettem a megtámadott zombori pékség kapcsán. Kiderült, nem is albánok a tulajdonosok, hanem az albán néppel rokon goranacok, akik generációk óta látják el a város lakosait kenyérrel és péksüteménnyel.

A Molotov-koktéllal megdobott üzlethelyiség felett a támadáskor a felső lakrészben egy alig néhány hónapos csecsemő is tartózkodott, szerencsére senkinek nem esett baja.

— Ez nem egy új keletű gond — kezdte Szakács Csaba. — Megközelítőleg tíz évvel ezelőtt már érte támadás a pékséget, ha jól tudom, a mostani pékek szüleit. Egy módos családról van szó, mely sokat dolgozik, és látszik, hogy jól él. Mindig van valami előzménye egy ilyen atrocitásnak, ez most egy sportesemény volt. Valószínűleg egy nagyon kis csoport követte el ezt a tettet. Nem szervezett támadás volt, nem áll mögötte politikai szerveződés. Túlfűtött nemzeti indíttatástól vezérelt huliganizmusról és vandalizmusról beszélhetünk. Amikor a helyszínen jártam, elképesztő látvány tárult elém! Azt, hogy egy vagy több Molotov-koktélt dobtak-e a házra, nehéz megállapítani, furcsán terjedt a tűz. Zombor néha sajnos élen jár az országban az ilyen esetek tekintetében, de a város összességében mélyen elítéli a történteket. Azt tudni kell, hogy a lakosság több mint harminc százaléka a kisebbséghez tartozik. Nagyon ritkán fordul elő ilyesmi, de megesik. Ez szégyenfolt a város becsületén.

* Mi a rendőrség álláspontja?

— A nyomozás szerint ez huliganizmus és egyéni akció eredménye volt. Szerintem a rendőrség professzionálisan végzi a munkáját, ezt tapasztalatból mondhatom. Megállapíthatom, hogy a tíz-tizenöt évvel ezelőtti hozzáálláshoz képest a rendőrségen nagy szemléletváltás tapasztalható, természetesen pozitív irányba.

* Elfogták az elkövetőket?

— A nyomozás érdekeire való hivatkozással ebben a szakaszban ritkán kapunk információt. Időről időre sajnos megtörténik, hogy a rendőrség ugyan elvégzi a munkáját, megadja a megfelelő minősítést, de azok az állami szervek, amelyekhez az ügy ezután kerül, nem úgy működnek, ahogyan azt a törvény szelleme megköveteli, ami pedig mindig bátorítóan hat az elkövetőkre. A rendőrség tehát hiába keríti elő a tetteseket, ha az igazságszolgáltatás nem a jogszabályok szigorával jár el velük szemben.                                                                                        

Ha egy jól működő országban akarunk élni, akkor következetesnek kell lennünk. Az önkormányzat szempontjából az a lényeg, hogy a városban a nemzetek és a nemzetiségek közötti béke megmaradjon, a törvény pedig a kisebbségekre és a többségi nemzet tagjaira egyaránt vonatkozzon.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..