home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Szegedi egyetemi kutatásaira költi a Novo Nordisk-díj jutalmát Karikó Katalin
2022.04.05.
LXXVII. évf. 13. szám
Szegedi egyetemi kutatásaira költi a Novo Nordisk-díj jutalmát Karikó Katalin

Szimpóziummá és új kutatási forrássá lesz a Szegedi Tudományegyetemen a 2022. évi Novo Nordisk-díj támogatásának Karikó Katalint illető része. Az SZTE alumnája és professzora 2022. április 1-jén amerikai és két németországi kutatótársával együtt vette át a Novo Nordisk Alapítvány elismerését. Az utóbbi napokban további kitüntetésekben is részesült a magyar biokémikus, aki tavaly novemberben bejelentette: a transzlációs orvoslás 2022-es Jeantet-Collen-díjával járó támogatásból is szegedi egyetemi kutatásait finanszírozza.

Az emberiség javát szolgáló, az orvostudomány nemzetközi fejlődéséhez hozzájáruló aktív tudósokat ismer el a Novo Nordisk-díj.

Az első mRNS-alapú Covid-19 vakcinához vezető felfedezéseiért és kitartó munkájáért a Novo Nordisk Alapítvány Karikó Katalinnak és kutatótársainak – Drew Weissmannak, Uğur Şahinnak és Özlem Türecinek – ítélte a 2022. évi Novo Nordisk-díjat. A tudósok úttörő szerepet játszottak az alapkutatásban és SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia megfékezéséhez hozzájáruló első oltóanyag kifejlesztésében.

A díjátadót 2022. április 1-jén Koppenhágában tartották.

Az európai orvosbiológiai kutatásokat ösztönző kitüntetéshez 5 millió dán korona (672.000 euró, azaz több mint 247 millió forint) támogatás jár. A Novo Nordisk Alapítvány elismerésének különlegessége, hogy 90 százaléka kutatási ösztöndíj, fennmaradó része személyi jutalom. A Novo Nordisk Fonden további 500.000 DKK (67000 euró) támogatást nyújt a négy kedvezményezett tudós kutatási témájához kötődő nemzetközi tanácskozáshoz. 

Szegedi egyetemi kutatásaira költi a 2022-es Novo Nordisk-díj reá eső részét Karikó Katalin. Az SZTE kutatóprofesszora által vizsgált témakörökről és eredményekről a Szegedi Tudományegyetem szimpóziumot is rendez.

Emlékezetes: tavaly novemberében érkezett a hír, hogy Európa legjobban dotált kitüntetését, a transzlációs orvoslás 2022-es Jeantet-Collen-díját is elnyerte Karikó Katalin és két német kutatótársa. Akkor az SZTE professzora bejelentette: a svájci kitüntetéssel járó támogatásból az alma materében induló kutatásait finanszírozza.

*

Karikó Katalin az utóbbi napokban európai, ázsiai és amerikai elismerésekben részesült.

A magyar biokémikus Brüsszelben vendégeskedett 2022. március 23-30. között. Ott az első kémiai világkonferencia centenáriumán átvette a Solvay-díjat, tiszteletére a magyar nagykövetség fogadást adott, az ULB díszdoktorává fogadta, a belga királlyal és cégvezetőkkel vacsorázott.

Szöulban 2022. március 24-én bejelentették: az első „IVI – SK Bioscience Park MahnHoon Díjat” Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora, Drew Weissman, az UPenn professzora, továbbá Tore Godal, a CEPI tanácsadója kapja.

Philadelphiában 2022. március 31-én a National Disease Research Interchange (NDRI) sajtóhírben tette közzé, hogy a 2022. évi „Empowering Research and Discovery Award” Karikó Katalin és Drew Weissman legújabb jutalma.

Forrás: SZTE

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..