home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Szegedi ajándék
Tóth Tibor
2005.12.27.
LX. évf. 52. szám
Szegedi ajándék

Egeresi Sándor, a tartományi parlament alelnöke köszönti az akció szervezőitSzerda délután a topolyai önkormányzat épületében a szegedi és a helyi önkormányzat vezetői ünnepélyes összejövetelt tartottak annak kapcsán, hogy megérkezett Szegedről az a 10 480 darab ajándékkönyv, melyet Vajdasá...

Egeresi Sándor, a tartományi parlament alelnöke köszönti az akció szervezőit

Szerda délután a topolyai önkormányzat épületében a szegedi és a helyi önkormányzat vezetői ünnepélyes összejövetelt tartottak annak kapcsán, hogy megérkezett Szegedről az a 10 480 darab ajándékkönyv, melyet Vajdaság könyvtárainak szánnak. A könyvadomány a szegedi oktatási iroda, a városi vezetőség és a szegedi általános iskolák diákjainak közös akciója során gyűlt össze. Jelenleg a topolyai Capriolo kerékpárgyár raktárában van, de napokon belül eljut a szabadkai, a topolyai, a kishegyesi, a zentai község könyvtáraiba, Újvidékre, valamint a Bánság, Dél-Bácska, Szerémség, Nyugat-Bácska és a Tisza mente magyarlakta falvaiba.
- A rendszerváltás óta eltelt több mint öt év, a demokratikus hatalom lassan, de biztosan megérett arra, hogy az anyaországtól elfogadja azokat az adományokat, amelyek az itteni magyarság számára fontosak. Ennyi könyv egyszerre még ebbe az országba nem érkezett Magyarországról. Az a legfontosabb, hogy a vajdasági magyar családok körébe jussanak el ezek a könyvek. Nagy gondban voltunk az elmúlt napokban, a vám miatt háromszor is átnéztük a papírokat, de a lényeg, hogy a könyvek itt vannak, és a következő napokban azok között osztjuk ki, akiknek valóban szükségük van rájuk - köszöntötte a megmozdulás szervezőit Egeresi Sándor, a tartományi parlament alelnöke.
Egeresi elmondta, hogy a több mint 10 000 kötetből a bácskai községek - Szabadka, Topolya, Kishegyes, Zenta - 1000-1000 darabot kapnak, Újvidék és a dél-bácskai-szerémségi körzet szintén 1000 kötetnyit, a Tisza-vidék, Nyugat-Bácska és a Bánság pedig 5500 könyvet vehet át a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség közvetítésével.
A szegedi iskolás gyerekek alaposan kitettek magukért, hiszen a számok azt mutatják, hogy Szegeden minden család legalább egy könyvet adott vajdasági honfitársainak. A gyűjtésben Körmöci László, a szegedi Tiszaparti Általános Iskola tanulója járt az élen, aki egymaga 1300 könyvet gyűjtött össze.
Dr. Kozma József, Szeged alpolgármestere, országgyűlési képviselő elmondta, hogy még az előző tanév végén felhívták az iskolaigazgatók figyelmét arra: gondolják végig, hogyan lehetne a gyűjtést megszervezni az iskolákban.
- A későbbiekben megkértük őket, hogy szólítsák meg a szülőket, a családokat, és kérdezzék meg tőlük, van-e olyan könyvük a családi könyvespolcon, amelyről úgy gondolják, hogy jobb helye lenne egy vajdasági magyar család könyvespolcán. Várakozásunkat messze felülmúlta az akció sikeressége, hiszen mondhatjuk, hogy a 12 000 általános iskolás mindegyike adott egy-egy kötetet. Munkatársaim megpróbálták számszerűsíteni, hogy mekkora értéket képvisel ez az adomány. Ha antikváriumokba vitték volna őket, több mint 4 millió forintot kaptak volna értük. A könyvek - melyek között van szépirodalmi, ifjúsági, gyermek-, szak- és tankönyv is - szellemi értéke sokkal több ennél. Az ehhez hasonló dolgokkal régebben úgy voltunk, hogy jobb velük nem kísérletezni. Nemcsak azért, mert az oktatási rendszer alapján a tananyagok különböznek, hanem mert Délkelet-Európában gyanús szemmel méregették egymás oktatási rendszerét a szomszédos államok. A politikusnak arra kell figyelnie, hogy a könyvektől nem félni kell, hanem terjeszteni őket - mondta Szeged alpolgármestere.
Hozzátoldotta még, hogy ezzel azonban az akcióknak nincs vége, a jövőben több hasonló megmozdulásra kerítenek sort.
Dudás Károly 13 éve elnöke a 111 tagszervezetet számláló Vajdasági Magyar Művelődési Szövetségnek - a tagszervezetek közül soknak könyvtára is van.
- Mindig nagyon örülünk annak, ha az anyaország nemcsak felelősséget érez irántunk, hanem felelősséget is vállal. E könyvadomány is jelzi, hogy nemcsak éreznek, hanem vállalnak is irántunk felelősséget. Az Orbán-kormány elindított egy nagyon fontos kezdeményezést, amely a délvidéki leromlott, lepusztult magyar művelődési házak tatarozásáról, felújításáról szólt. Később mindez fájdalmas módon félbeszakadt, most azonban végre folytatódik e nemes kezdeményezés. Szabó Béla úrral, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnökével aláírtuk azt a szerződést, melynek értelmében a magyar kormány 14,5 millió forintot bocsát rendelkezésünkre. A támogatás szinte kizárólag a szórványvidékre megy, tehát oda, ahol a leginkább rászorulnak - mondta Dudás Károly, a VMMSZ elnöke.
Pál Károly, a kishegyesi képviselő-testület elnöke elmondta, hogy a könyv a legszebb támogatás, ami arra ösztönöz bennünket, hogy itt, őseink földjén éljenek tovább unokáink is. Egymást támogatva, egymásért dolgozva tegyük lehetővé, hogy a magyarság itt, a Kárpát-medencében nagyon sokáig otthon érezhesse magát.
A jeles eseményen az említetteken kívül jelen volt a magyar nagykövetség képviseletében Liszkai Iván ügyvivő, Harasztia László tanácsadó, valamint Náray Éva, a topolyai Népkönyvtár igazgatója is.
A könyvcsomagok szállításában és raktározásában a Capriolo, a Conex, az M Commerce és a Kolos magánvállalatok vettek részt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..