home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
„Szegeden Szűz Mária is papucsban jár”
2023.04.12.
LXXVIII. évf. 15. szám
„Szegeden Szűz Mária is papucsban jár”

2023. április 13-án, csütörtökön 17 órakor nyílik a Szegedi Dóm Látogatóközpontban a híres kézműves remeket, a szegedi papucsot bemutató kamaratárlat.

A 20. század első felében emblematikus termékké vált szegedi papucs népszerűségének fenntartását 2017-ben a Szegedi Papucsért Alapítvány karolta fel. A híres lábbeli viselőinek és készítőinek száma megfogyatkozott, de a papucsviselés hagyományának töretlenségét a régi fortélyokat ismerő és megújulásra is kész mesterek biztosítják. Az alapítvány folyamatosan gyűjti a szegedi papucs kifogyhatatlan számú változatát, így dokumentálja annak történetét és őrzi motívumkincsét.

A tárlaton a gazdag gyűjteményből látható szemet gyönyörködtető válogatás, a kísérő fotókon és filmeken pedig az alkotás folyamata ismerhető meg, régi és mai mesterek vallomásai alapján. A kiállítás központi alakja a Dóm szentélye feletti „Szűrös Madonna”, közelről megcsodálható fotóján jól látható a Szűzanya lábát bújtató, piros szegedi papucs, amely ékes bizonyítéka e lábbeli egykori népszerűségének.

Bárkányi István és Sallay Tibor mesterekről a fotósorozatot Frank Yvette készítette

A bemutatott papucsokat a Szegedi Papucsért Alapítvány gyűjteményéből válogatta: dr. Bárkányi Ildikó

A kiállítást megnyitja: Szögi Csaba, a Szegedi Papucsért Alapítvány elnöke

Köszöntőt mond: Kondé Lajos atya, a Magyarok Nagyasszonya Székesegyház plébánosa

Közreműködik: a Szeged Táncegyüttes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..