home 2024. szeptember 19., Vilhelmina napja
Online előfizetés
Szeged kormánypárti maradt
K. F.
2006.10.18.
LXI. évf. 42. szám
Szeged kormánypárti maradt

Tudósítónktól
Botka Lászlónak (balról) a választás után gratulál dr. Szalay István, Szeged 1994 és 1998 között hivatalban volt polgármestereNarancssárgába öltözött az ország. Ez volt a legtöbb országos napilap szalagcíme a múlt vasárnapi magyarországi önkormányzati választások eredményeinek...

Tudósítónktól
Botka Lászlónak (balról) a választás után gratulál dr. Szalay István, Szeged 1994 és 1998 között hivatalban volt polgármestere

Narancssárgába öltözött az ország. Ez volt a legtöbb országos napilap szalagcíme a múlt vasárnapi magyarországi önkormányzati választások eredményeinek összegezése után. Így hozta tudomására az olvasóknak azt a körülményt, hogy az országnak mind a 19 megyéjében a Fidesz Magyar Polgári Szövetség kapta a szavazók legnagyobb támogatását. Emellett, ahogyan lapunk legutóbbi összegezésében is tudatta, több megyei jogú városban váltás történt. A nagyobb megyeszékhelyek közül Veszprém, Szekszárd, Békéscsaba és Kecskemét váltott ,,jobbra', vagyis a konzervatív erők jelöltjeire szavazott, az úgynevezett megyei jogú városok közül 15-ben nyertek a Fidesz-színekben indulók, s csak 7-ben a szocialista-szabaddemokrata koalíció jelöltjei.
Csongrád megyére ez nem vonatkoztatható, hiszen nagyobb településeken - kivéve Hódmezővásárhelyt - a korábbi mandátumban is ,,regnáló' polgármesterek maradtak. Így például MSZP-s színekben induló jelölt győzött Makón, Csongrádon, Szentesen és a megyeszékhelyen, tehát Szegeden is. A Fidesz megtartotta Hódmezővásárhely, Mórahalom, Kistelek városát, s a jobboldali támogatással induló két független jelölt lett a befutó Mindszenten és Sándorfalván.
Szegeden maradt a status quo: Botka László, a szocialista színekben induló jelölt magabiztosan (a voksok 58 százalékával) lett befutó, a fideszes színekben induló dr. Oláh János és a Független Városi Szövetség - Magyar Egyesület által indított Dlusztus Imre előtt. Az egyéni és a listás szavazatok összesítése után a csodaszép szegedi városháza dísztermében a Magyar Szocialista Párt és a Szabad Demokraták Szövetsége 23, a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt 13, a Magyar Demokrata Fórum és az Együtt Szegedért koalíció 3, a Független Városi Szövetség-Magyar Egyesület, a Magyar Szociáldemokrata Párt-Független Fórum és a Szegedért Egyesület 1-1 választott képviselője tevékenykedhet majd a város polgárai ügyében - négy éven keresztül.
A voksolás egyébként sok helyen igen szoros eredményt hozott: volt olyan választókörzet, ahol mindössze 5 szavazat döntötte el, hogy ki lesz a városrész képviselője a következő mandátumban. Általános megállapítás egyébként, hogy a legnagyobb részvétel a panelnegyedekben volt s a kormánypárti jelöltekre is itt szavaztak a legtöbben.
Dr. Botka László, a régi-új polgármester megválasztása után kijelentette, hogy habár kényelmes többségben vannak a közgyűlésben, igyekeznek szoros és hatékony együttműködést kialakítani az ellenzéki frakciókkal is. Mindezt a város fejlődése érdekében. Dr. Oláh János, a Fidesz polgármesterjelöltje a szavazást úgy kommentálta, hogy Szegeden a jobboldali pártszövetségben másfél évvel ezelőtt kezdődött a megújulás, s ennek már kézzel fogható volt az eredménye is - négy egyéni körzetben jutott be képviselőjük a közgyűlésbe, négy évvel ezelőtt viszont egy sem. Konstruktív ellenzéki szerepet szán a frakciójának. Dlusztus Imre, a harmadik jelölt nem jutott be a közgyűlésbe, így, mint mondta, továbbra is marad a ,,kaptafánál': újságíróként a Szegedi Egyetem hetilapjának főszerkesztőjeként dolgozik és könyveket ír.
A választások utáni héten találkozott a polgármester a közgyűlésben tevékenykedő frakciók vezetőivel. Megállapodtak abban, hogy a szegedi közgyűlés alakuló ülését október 12-én tartják. Ezen választják meg a három alpolgármestert és a képviselők leteszik az esküt. Értesüléseink szerint az eddigi négy helyett három alpolgármestere lesz Szegednek: dr. Solymos László általános helyettes, dr. Szentgyörgyi Pál gazdasági, Nagy Sándor pedig gazdasági alpolgármesterként dolgozik majd. Az eddigi kulturális és gazdasági tanácsnoki posztokat megszüntetik. Információink szerint a képviselők eddigi tiszteletdíját az új közgyűlés megalakulása után 30 százalékkal csökkentik majd.
A legnagyobb ellenzéki párt frakcióját dr. Oláh János, a kereszténydemokraták képviselőcsoportját pedig Kalmár Ferenc vezeti majd.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..