home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Szeged főhajtása Gregor József előtt
K. F.
2006.11.15.
LXI. évf. 46. szám
Szeged főhajtása Gregor József előtt

A szegediek mérhetetlen gyászát fejezték ki mindazok, akik kimentek a belvárosi temetőbeTöbb ezer ember búcsúztatta a szegedi belvárosi temetőben az október végén elhunyt világhírű operaénekest, a város díszpolgárát: Gregor Józsefet. A novemberi csípős szélben, a dérlepte fák és virágok köz...

A szegediek mérhetetlen gyászát fejezték ki mindazok, akik kimentek a belvárosi temetőbe

Több ezer ember búcsúztatta a szegedi belvárosi temetőben az október végén elhunyt világhírű operaénekest, a város díszpolgárát: Gregor Józsefet. A novemberi csípős szélben, a dérlepte fák és virágok között kijelölt díszsírhelyen nemcsak Szeged város vezetői és közgyűlésének minden tagja, hanem a magyar kormány, valamint a világ nagy operaszínpadainak a képviselői is lerótták kegyeletüket a hatvanhat éves korában távozott basszista koporsójánál.
A Kossuth-díjas énekes búcsúztatóján Verdi Requiemjének dallamai csendültek fel a Gregor József közreműködésével készült hangfelvételen. Amikor megszólalt Sarastro híres áriája, amelyet oly sokszor énekelt a magyar és a szegedi színpadon is, úgy éreztük, ismét ott van előttünk: a térséget átívelő gyönyörű hangja betöltötte a szállingózó hópelyhekkel ékesített temetőkertet. Ezután a színházi énekkar, valamint az operaházi szólisták adták elő Mozart Requiemjét nagy művésztársuktól való búcsúzásképpen.
A ravatalozóban először Botka László, Szeged város polgármestere, azután Hiller István, kulturális és oktatási miniszter, majd az egykori színpadi társak nevében Csavlek Etelka operaénekes búcsúzott. A Szegedi Nemzeti Színház társulatának mély gyászát Székhelyi József, az intézmény igazgatója tolmácsolta, a sírnál Deli András, szatymazi római katolikus plébános vett végső búcsút a neves művésztől, ezután pedig Markovics Zsolt, szegedi főrabbi mondott elismerő szavakat róla. A szertartás végén, amikor már a földbe eresztették a koporsót és virágok borították a város által adományozott díszsírhelyen Gregor József örökös nyugvóhelyét, Fekete Gizi, a Nemzeti Színház művésznője József Attila Várlak című versével köszönt el, majd az Európa-hírű szegedi Vaszy Viktor Kórus Rossini Stabat mater című művének egy részletét és Bach János passióját énekelte.
,,Elment egy ember, aki közülünk való volt. A világhírnév, az általános művészi megbecsülés ellenére mindig megmaradt egyszerű, hétköznapi szegedi polgárnak, nem járt csodaszép luxusautókon, nem lakott fényűző palotákban. A városban az emberek még betegsége előtt is a villamoson találkoztak vele, bevásárlószatyorral a kezében. Mindenkihez volt egy kedves szava, mosolya, az ismerősöket és ismeretleneket becsülte, szerette. Mint ahogyan most ezt ők viszonzásképpen teszik' -- hangzott el többször is a búcsúztatáson és a sírtól távozó gyászoló tömegben.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..