home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Szeg a fejben
Tóth Tibor
2019.06.26.
LXXIV. évf. 26. szám
Szeg a fejben

Az egyik első szolgálati utam a Szeged melletti Maty-érre vezetett, ahol a magyar kajak-kenusok a 2004. évi athéni nyári olimpiai játékok előtti utolsó válogatóversenyen szálltak hajóba.

Némi feszültség volt érezhető a levegőben, hiszen az akkor már 12-szeres (azóta már 31-szeres) világbajnok Kovács Katalint a korábbi válogatókon megszorongatta és nemegyszer le is győzte a Szerbiából érkezett, de a 2004 januárjában magyar állampolgárságot szerzett Janics Natasa. Kettejük között dőlt el, hogy kajak egyes 500 méteren ki képviseli az anyaországot az olimpián, és bizony a mindent eldöntő futamban a palánkai hölgy legyőzte a kajakkirálynőt. Egy ország hitetlenkedett, és küldte volna vissza Natasát Szerbiába, mert „elvette” a magyarországi versenyzőtől az olimpiai indulás lehetőségét. Persze amikor Natasa Athénban két aranyat szerzett Magyarországnak, akkor már a médiában is a „mi lányunkként” emlegették a korábban habzó szájjal ellene gáncsoskodók.

Már-már hasonló reakciók figyelhetőek meg a zentai származású, de a Győrben úszó, kettős állampolgárságú Szabó Szebasztiánnal kapcsolatban, aki a közelmúltban megtartott országos bajnokságon alaposan felkavarta az állóvizet azzal, hogy többek között Cseh Lászlót és Milák Kristófot is legyőzve megnyerte az 50 és a 100 méteres pillangót, előbbit ráadásul magyar csúccsal és a világ idei negyedik legjobb eredményével. A szenzációs diadal után egy héttel pedig a FINA (Nemzetközi Úszószövetség) jóváhagyta Szebasztián és a magyar szövetség kérelmét, így az eddig szerbiai színekben úszó tehetség ezentúl a magyar válogatottat erősítheti. Ez azonban szeget ütött egyesek fejébe. A közelmúltban Cseh és Milák edzői, Plagányi Zsolt és Selmeci Attila úgy nyilatkoztak, hogy nem érte őket meglepetés, viszont remélik, hogy Szabó honosítása nem indít el egy folyamatot, mert a magyar úszósport eddig elsősorban „saját erőből” termelte ki nagyságait, és az is előfordulhat, hogy az új rivális keresztezi annak az úszónak az útját, aki eddig a hazai éllovas volt.

Kétségtelen, nem mindenki repes az örömtől, hogy a határon túli magyar sportolók is egyre inkább jelen vannak a magyar sportéletben, és beleszólnak az eredmények alakulásába. Mindenkinek el kellene fogadnia, hogy az anyaországon kívül is sportolnak magyarok, és bizony, nemegyszer meg is előzik anyaországbeli riválisaikat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..