home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Széchenyi István magánlevelezésének titkai
MTVA
2023.02.08.
LXXVIII. évf. 6. szám
Széchenyi István magánlevelezésének titkai

Gróf Széchenyi István privát levelezéseibe nyújt betekintést a Bölcsészettudomány Kutatóközpont Történettudományi Intézetének online adatbázisa, amelyből megismerhetjük a „legnagyobb magyar” magánéletét, politikai munkásságát és gazdasági ügyeit.

Széchenyi „grafomán” volt, rengeteg nyomot hagyott maga után, amely páratlannak mondható a 19. századi magyarok között – fogalmazott Fónagy Zoltán az intézet történésze az M5 Librettó című műsorában arról a körülbelül ötezer levélről, amelyekből Széchenyi István szinte egész élete végigkövethető 17 éves korától kezdve.

A megmaradt levelek nagy része szüleihez íródott. Ezekben pénzt kér a költséges katonatiszti életmódhoz, megköszöni a segítséget, beszámol bennük arról, mi történik vele. Találunk azonban hölgyekhez, és barátaihoz írt leveleket is, utóbbiak közül különösen értékes Wesselényi Miklóssal folytatott levelezése” – mondta a történész az intézmény adatbázisában található dokumentumokról, amelyek az interneten bárki számára hozzáférhetők.

A legnagyobb magyarként emlegetett államférfi levelezésének jelentősége nemcsak abban rejlik, hogy megismerhetjük, milyen volt egy hazafi magánélete, hanem részletes és átfogó képet kaphatunk általuk egy 19. századi ember életéről és gondolkodásáról.

További részletek Széchenyi levelezéseiről a Librettó riportjából tudhatók meg.

Librettó – hétköznap 18 órától az M5 kulturális csatorna műsorán!

A mellékelt fotón a  Széchenyi István születésének 225. évfordulója alkalmából felújított soproni Széchenyi-szobor 2016. szeptember 21-én, az avatás napján. MTI Fotó: Nyikos Péter

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..