home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Szebbé tenni a várakozást
Bíró Tímea
2023.11.14.
LXXVIII. évf. 45. szám
Szebbé tenni a várakozást

A gyermekvállalás nem minden esetben gördülékeny út, sok pár elakad a folyamatban, rengeteg nehézséggel és kihívással kell megküzdenie azért, hogy az általa elképzelt családdá váljon. A társadalmi elvárások és a külvilágból érkező nyomás még inkább megnehezíti ezt a helyzetet, hiszen a gyermekre vágyó párok sürgetve érzik magukat, és kudarcélményként élhetik meg, hogy számukra nem jön a gyermekáldás.

Tripiska Julianna mentálhigiénés szakember, család- és párterapeuta az Apor Vilmos Katolikus Főiskola Anna—Joachim-programjának egyik munkatársa, aki azon dolgozik, hogy a nehezített gyermekvállalás problémája ne menjen a házasságok rovására.


Tripiska Julianna

* Hogyan kezdődött az ön segítő hivatása az Anna—Joachim-programban?

— Budapesti származású vagyok, ott szereztem meg az összes szakképesítésemet. A férjem révén kerültem a Vajdaságba, Palicsra, 2014-ben költöztem hozzá a településre. Azóta itt élünk, van egy gyermekünk. A családterápiás munkámban egyre gyakrabban jelentek meg olyan párok, amelyeknek a párkapcsolati problémája mögött a nehezített gyermekvállalás, a termékenységi nehézség, esetleg meddőségi diagnózis állt. Elkezdtem keresni a lehetőségeket, hogy hogyan tudnék ezen a téren szakmai plusztudásra szert tenni, hogy hatékonyabban segíthessek. Így találtam meg az Apor Vilmos Katolikus Főiskola Reproduktív Egészségfejlesztő és Meddőségi Szaktanácsadó szakképzését, melynek jelenleg végzős hallgatója vagyok. Homokiné Hollósi M. Cecília a szakképzés szakfelelőse. Ő a szakmai vezetője a főiskolán működő EMMI, majd a belügyminisztériumi támogatással megvalósuló Anna—Joachim-programnak. A képzés során lett lehetőségem munkatársként bekapcsolódni ez utóbbiba. 2019-ben indultak el az első házaspáros tréningek, amikor hat házaspár három egymást követő hónapban egy hétvégén vett részt. A házaspárok péntek délutántól vasárnapig a főiskola budapesti campusán vannak elszállásolva, és a támogatói tanácsadói team két tagja szintén beköltözik velük a tréning idejére. Jelenleg én vagyok az egyik házigazdája az Anna—Joachim-hétvégéknek, a házaspárok kísérése a feladatom, csoportfoglalkozásokat és párkonzultációs alkalmakat tartok kollégáimmal.

 

Kik a névadók?

Anna és Joachim a II. századtól írásba foglalt szent hagyomány szerint Jézus anyjának, Máriának a szülei. Több más, talán ismertebb bibliai történethez hasonlóan sokáig várták imában, hitben gyermekük megszületését, mire idős korukban megérkezett életükbe a gyermekáldás. Fontos a példájuk, ahogyan együtt, bizalommal, egymásra és fölfelé tekintve tudtak várakozni.

* Miből áll ez a három hétvégi találkozó?

— Péntekenként mindig egy közös vacsorával várjuk a házaspárokat, utána kezdődik a lelki hangolódás és közösségépítés, mely azért fontos, mert a házaspárok megtapasztalják, nincsenek egyedül a nehézségeikkel. Amikor nem érkezik a gyermek, akkor a házaspárok nagyon el tudnak szigetelődni, hiszen a környezet nem mindig a legtapintatosabb módon érdeklődik a gyermek felől. A hétvége folyamán van lehetőség párkonzultációra is, melyet az egyik munkatársammal vezetünk, és a házaspárral négyesben beszélgetünk arról, hogy miben szeretnének változtatni vagy segítséget kapni. Szombatonként egy meghívott munkatárs — irodalomterapeuta, szexuálpszichológus, sématerapeuta, képzőművészet-terapeuta, bibliodráma-pszichodráma vezető stb. — tart módszerspecifikus tréninget. Vasárnaponként általában művészetterápia zajlik. Fontos kiemelni, hogy ez egy határokon átívelő program, és a magyar nyelvű, magyarul beszélő házaspárok számára ingyenes, valójában csak az útiköltséget kell állniuk. A jelentkezéskor van egy online beszélgetés, ez alapján tudjuk kiválasztani a tréning résztvevőit. Egész Magyarország területéről jönnek házaspárok, illetve az utóbbi időben Erdélyből és a Felvidékről is érkeztek résztvevők. Nagyon szeretnénk, ha a vajdaságiak is tudnának erről a lehetőségről. Jelenleg a nyolcadik tréningsorozat van folyamatban, és minden évben tavasszal és ősszel indul az újabb. Ez a tréningsorozat volt az elindítója több mint egy évvel ezelőtt az Anna—Joachim Párkonzultációs Centrumnak, ahol már nem csoportosan foglalkozunk a házaspárokkal, hanem öt alkalommal ingyenes, személyes vagy online párkonzultációra várjuk őket, vagyis akár vajdasági pár is részt tud venni rajta. A gyermek érkezéséért való küzdelem eltávolíthatja egymástól a férfit és a nőt, fokozhatja azt a feszültséget, amely a gyermek hiánya mentén kialakult, és ilyen esetekben kiemelten fontos a terápiás segítség.

* Gyakran számolnak be arról a párok, hogy a külső nyomás és elvárás még nehezebbé teszi a helyzetüket?

— Igen, és emiatt bezárkóznak, befelé fordulnak, de a másik kiemelt nehézség az egészségügyi rendszerben való eligazodás, például, hogy milyen eljárások, milyen kezelések állnak rendelkezésükre. Rengeteg döntést kell meghozniuk, és ez nagy terhet tud rakni a házasságra, főleg akkor, ha a felek esetleg valamiben nem értenek egyet.

* Milyen sikerekről számolhat be a program?

— Úgy tartjuk, hogy a sikert nem a gyerekek számával mérjük, ezzel együtt több gyermek is érkezett 2019 óta. Vannak örökbefogadással, lombik útján és természetes úton jött gyerekek is. Az is egy fontos pozitívuma a programnak, hogy a csoporttagok tartják a kapcsolatot egymással a virtuális térben, olyanokról is tudunk, akik együtt nyaraltak, vagy havonta rendszeresen találkoznak, illetve ebből fejlődött ki az AJtó nevű önsegítő csoport Győrben, ahol a tréninget elvégző házaspár tart beszélgetéseket. A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy minden esetben van pozitív hozadékuk a párkonzultációknak és a tréningeknek, a kérdőíves visszajelzések alapján elmondható, hogy számottevően nőtt a házaspárok párkapcsolati elégedettsége. Az egy nagy ajándék, ha ebben a nehezített helyzetben a párok újra visszatalálnak egymáshoz, és képesek továbbra is szövetségesként haladni a gyermekre várás útján. Elmondanám, hogy november 23-án és 24-én rendezzük meg a II. Anna—Joachim Tudományos Konferenciát Utak a gyermekvállaláshoz — A pszichológia és a lelkigondozás lehetőségei és eszközei címmel, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola Pesterzsébeti Campusán, ahová nemcsak a szakembereket várjuk, hanem az érdeklődőket is. Több útja van a gyermekvállalásnak, és az a jó, ha minden házaspár megtalálja a saját útját, hogy ők milyen módon tudnak szülővé válni.

A konferenciára az alábbi linken lehet jelentkezni: ITT

Honlap: www.annajoachim.hu 

A YouTube-csatornán az idén ősszel elindult az AJándék podcast: ITT

 

Miért az Aporon?

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola küldetése, hogy kisgyermeknevelőket, óvodapedagógusokat, tanítókat, szociálpedagógusokat, mentálhigiénés szakembereket és közösségszervezőket, katekétákat, lelkipásztori munkatársakat képezzen, és sok más humán pálya továbbképzéséhez hozzájáruljon. Az Anna—Joachim-programmal pedig a meddőséggel küzdő házaspárok segítése a célja.

A meddőséggel küzdő párok küzdelmének segítése nem azonos a gyermekáldás biológiai vagy éppen mágikus előidézésével. A küzdelem segítése az a küzdelem segítése. A siker pedig, ha a küzdelemben a házaspár felülkerekedik a meddőség biológiai kísértetén. Felülkerekedik a pszichés, mentális változás nyomán a Jóisten gyermekáldásával, felülkerekedik a tudatos és a lelki békében közösen megfoganó örökbefogadás-gondolattal, felülkerekedik azzal, hogy támaszt kap és megerősödik, s nem győzi többé le küzdelmében a szellemalak.
(Dr. Gloviczki Zoltánnak, a főiskola rektorának beszédéből)
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..