home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Százötven érem az elmúlt évben
Tóth Tibor
2013.01.23.
LXVIII. évf. 4. szám
Százötven érem az elmúlt évben

A taekwondo világszerte ismert és elismert sportág. Hazánkban az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend, s ehhez jelentősen hozzájárult Milica Mandić londoni olimpián nyert aranyérme is. A bajsai Taekwondoklub rendkívül eredményes évet zárt, hiszen 2012-ben tagjai kilenc versenyen 150 érmet (65 aranyat, 47 ezüstöt és 38 bronzot) szereztek.

A taekwondo világszerte ismert és elismert sportág. Hazánkban az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend, s ehhez jelentősen hozzájárult Milica Mandić londoni olimpián nyert aranyérme is. A bajsai Taekwondoklub rendkívül eredményes évet zárt, hiszen 2012-ben tagjai kilenc versenyen 150 érmet (65 aranyat, 47 ezüstöt és 38 bronzot) szereztek. A közelmúltban megtartott évzárón Marinko Stojaković, a klub edzője köszöntötte a versenyzőket és a támogatókat, majd kitért az elmúlt évben elért eredményekre. A számos sikeren túlmenően ki lehet emelni a klub szervezésében Topolyán megtartott 8. országos nyílt bajnokságon elért teljesítményét. Az öt ország (Bosznia-Hercegovina, Magyarország, Szlovénia, Horvátország, Szerbia) 180 versenyzőjének részvételével megtartott bajnokságon a bajsaiak 17 aranyat, 6 ezüstöt és 6 bronzot szereztek, kategóriánként pedig a legjobb versenyzőnek Bojan Zorićot, Stanislava Karanovićot, Marijana Stojakovićot és Győri Ákost választották. A szófiai Európa-bajnokságon Marinko Stojaković bíróként, Bojan Zorić pedig versenyzőként képviselte a bajsai színeket. A serdülők között induló fiatal tehetség az éremért folytatott harcban minimális vereséget szenvedett ukrán riválisától.

A Kúlán megtartott Szerbia-kupán hat ország húsz klubjának versenyzői küzdöttek az érmekért és helyezésekért. A bajsaiak egyéniben 31, csapatban pedig 2 érmet nyertek, színek szerint pedig 16 arany, 11 ezüst és 6 bronz a mérleg. A formagyakorlatokban és harcban Mészáros Dávid, Bojan Zorić, Marinko Stojaković, Marijana Stojaković és Mácsai Marcella mutatta fel a legtöbbet.

A felsoroltak mellett az egyesület tagjai sikeresen szerepeltek a magyarországi Lehel-kupán, a doboji nemzetközi nyílt bajnokságon, a horvátországi Vrpoljban megtartott versenyen, a hatvani nemzetek kupáján, valamint a belgrádi, szlovéniai és prnjavori megméretéseken.

Az évzárón kihirdették a legjobb férfi- és női versenyzőket, díjazták a legjobb bírót, a versenyzők pedig a legjobb edzőt is megjutalmazták. A nők mezőnyében Marijana Stojaković volt a legeredményesebb 27 éremmel, a második helyen Mácsai Marcella végzett 17, a harmadikon pedig Bojana Zorić 13 medállal. A férfiaknál legeredményesebbnek a 24 érmet szerző Bojan Zorić bizonyult, az évzáró ideje alatt Hollandiában tartózkodó Mészáros Dávid a második lett 15 éremmel, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig az 5 érmet gyűjtő Nikola Mihajlović állhatott. A legjobb edzőnek járó díjat Marinko Stojaković vehette át, a legjobb bírónak Ljubica Ševo bizonyult, de elismerésben részesültek azok is, akik bármilyen módon segítették a klub munkáját. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Lackovics Károly, Topolya község sportfelelőse, a bajsai helyi közösség tanácsának elnöke is, aki gratulált az elért eredményekhez, és a sport fontosságára, a sportolás egészségmegőrző hatására hívta fel a jelenlévők figyelmét. Marinko Stojaković, a klub edzője elmondta, hogy versenyzőik a vártnál sokkal jobban teljesítettek.

Ötven százalékkal több aranyat nyertünk, mint az elmúlt évben, s ennek nagyon örülünk. Remélem, hogy országos bajnokaink közül többen is képviselik majd hazánkat a szlovéniai kontinensviadalon. Az idén is részt veszünk azokon a versenyeken, amelyeken az elmúlt évben is szerepeltünk, s remélem, hogy 2013-ban is sok érmet gyűjtünk majd. Kiemelném, hogy nemcsak Bajsán, hanem a közeli Panoniján is tevékenykedünk, ott tizenhat fiatallal folyik a munka — mondta az edző.

A serdülők korosztályában fellépő Lakatos Olívia három éve foglalkozik ezzel a sportággal. 2012-ben hét éremmel gazdagította gyűjteményét.

Bajsán a lányok asztalitenisszel, taekwondóval, az utóbbi időben pedig labdarúgással is foglalkozhatnak. Én három éve döntöttem e szép küzdősport mellett. Eddigi legnagyobb sikeremet a pionírok csoportjában értem el, és a 10 év alatti korosztályban harcban országos bajnoki címet, formagyakorlatban pedig bronzérmet szereztem. Jelenleg a 10—14 évesek korosztályában versenyzem, itt még nagyon fiatalnak számítok, tehát idősebbekkel kell felvennem a harcot, ennek ellenére sikerült hét érmet szereznem. 2013-ban ezt az eredményt szeretném túlszárnyalni: legalább tizenegy érem megszerzése a célom — nyilatkozta Olívia.

A klub tagjai rövid pihenőt tartanak, s utána elkezdik a felkészülést az idei megméretésekre, melyeken ugyancsak jó szereplésekkel szeretnék megörvendeztetni a sportág kedvelőit.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..