home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Százhúsz érem a Tiszavirágnak
Tóth Tibor
2012.12.19.
LXVII. évf. 51. szám
Százhúsz érem a Tiszavirágnak

A zentai Tiszavirág Kajakklub rendkívül sikeres évet zárt. A tavalyi remek eredményt az idén sikerült felülmúlni, s nemcsak a versenyek számát, hanem az érmek számát is gyarapították. A Tiszavirág hajói március a 31-én kezdődött maratoni országos bajnokságtól — melyen Cakó Sára révén bronzot szereztek a zentaiak — egészen a szeptember 14-én megrendezett Európai Reménységek Olimpiai Fesztiváljáig (EYOF) vízen voltak.

A zentai Tiszavirág Kajakklub rendkívül sikeres évet zárt. A tavalyi remek eredményt az idén sikerült felülmúlni, s nemcsak a versenyek számát, hanem az érmek számát is gyarapították. A Tiszavirág hajói március a 31-én kezdődött maratoni országos bajnokságtól — melyen Cakó Sára révén bronzot szereztek a zentaiak — egészen a szeptember 14-én megrendezett Európai Reménységek Olimpiai Fesztiváljáig (EYOF) vízen voltak. A több mint fél évig tartó versenyidényben a zentai kajakozók tizenhét versenyen szálltak vízre. A tavaly szerzett hetvenhét érem számát majdnem megduplázták, s az idén százhúsz medált gyűjtöttek, köztük 31 aranyat, 44 ezüstöt és 45 bronzot. A Vajdaság-bajnokságon tíz érem (5 arany, 1 ezüst, 4 bronz), az országoson 9 (2 arany, 3 ezüst, 4 bronz), a diákolimpián pedig 3 érem (1 arany és 2 bronz) a mérleg. Tehát az országos rangú versenyeken tizenkét medált gyűjtöttek a Tisza-parti sárga-kékek, a tavalyi országos bajnokságon szerzett ötöt is megduplázták, sőt a diákolimpián szerzett hárommal túl is szárnyalták. Országos bajnoki címet nyert a Barta Éva, Csabai Orsolya, Fenyvesi Janka, Fenyvesi Abigél összetételű serdülő kajak négyes és a Fenyvesi Janka, Surányi Boglárka, Barta Éva, Fenyvesi Abigél összetételű ifjúsági kajak négyes.

— A női szekció az idén jobban termelt, habár a fiúk is erősek voltak. A fiúknak elég peches évük volt, az országos bajnokságról öt negyedik helyet hoztak el. A junior fiúk mezőnyében sikerült egy kitűnő négyest összehoznunk, az első és a hatodik helyezettet mindössze másfél másodperc választotta el egymástól, a mieink pedig a negyedik helyen végeztek. Fenyvesi Abigél személyében megvan a klub újkori történetének első válogatott versenyzője. Az 1998-ban született Abigél az 1996-os korosztályúak mezőnyében három magyarkanizsai kislánnyal a szegedi Európai Reménységek Olimpiai Fesztiválján kajak négyesben indult, és az elődöntőig jutott — mondta Fehér Csaba, a zentai Tiszavirág Kajakklub edzője.

Eszközbeszerzés tekintetében is sikeres évet zárt a Tiszavirág, hiszen az álmuk valóra vált: a klub négyes kajakot kapott egy Norvégiában élő zentai üzletembertől, Nagy Attilától. Utánfutót is sikerült beszerezniük, így a hajók szállítása könnyebbé vált, a Tartományi Nagyberuházási Alapnak köszönhetően pedig a motorcsónak motorját kicserélhették. A szülők az idén is alaposan kitettek magukért, támogatásukkal hat darab K-1-es hajóval gazdagodott a klub.

— Az új kajakot először a tartományi bajnokságon engedtük vízre, onnan négy aranyat hozott el, majd a serdülő lányok az országos bajnokságon ebben szerezték meg bajnoki címüket. A K-4-es sok érmet nyert a magyarkanizsai és az óbecsei regattán, és jól szerepelt a nálunk megrendezett nemzetközi regattán is. Erre a versenyre harmincöt fős csapatot állítottam ki, s mi érdemeltük ki az első helyet, habár a regatta előtt úgy voltam vele, hogy hazai vízen már ne mi végezzünk az élen. Az országos bajnokságon a harminc csapat között összesítettben az első ötben végeztünk, a nagy hajók kategóriájában, minikajakban pedig úgy lettünk hatodikak, hogy két fordulóra el sem mentünk. Az idén mintegy ötven versenyzőt vittem a versenyekre, több mint húszan érmet nyertek, és ez szép egyenleg. Dicséret érte szülőknek is, rengeteget segítettek, például Óbecsére tizenkét autóból álló konvojjal utaztunk — összegzi az eseményeket Csaba.

A klub tagok száma évről évre nő. Az idén tagtoborzás céljából nem keresték fel az iskolákat, ennek ellenére a gyerekek folyamatosan kopogtattak a kajakklub ajtaján. Jelenleg mintegy ötven igazolt versenyzőt tartanak számon, a kajakiskolában pedig ebben az évben 50-60 gyermek tanult meg kajakozni.

— Nyáron volt olyan nap, amikor a délelőtti és a délutáni edzésen együttvéve nyolcvannál is többen voltunk. A munkába besegített korábbi tanítványom, Lassú Ferenc is, ő a kicsikkel foglalkozott. Jó lenne valakit ideédesgetni a minikajakosok mellé. Nagyon nehéz naponta hat csoportnak edzést tartani, nem is beszélve a versenyekre való felkészítésről. Amikor egy versenyre 20 fős mini- és 15 fős nagykajak-csapattal megyünk, akkor bizony ki kel tennünk magunkért. A nagyobbak jobban feltalálják magukat, tudják az időrendet, mikor kell vízre szállni, felmenni a rajthoz, de a minikajakosok még segítségre szorulnak — magyarázza.

A kitűnő eredményekben nagy szerepe van a tiszafüredi edzőtábornak is, ahol tizenhárom zentai kajakos korosztályos magyar válogatott-versenyzőkkel készülhetett fel.

— Az edzőtábor hatalmas lendületet adott versenyzőimnek. Egy diósgyőri kajakos Poznanban négy aranyat nyert a korosztályos vb-n, s óriási dolog, hogy a zentai fiatalok meccsben tudtak lenni vele. Kaszás Ákos le is győzte ezt a srácot, és ez fantasztikus teljesítmény. Egyik legfiatalabb és legtehetségesebb versenyzőnkre, Barta Évire felfigyeltek a magyarországi edzők, és kifejezték szándékukat, hogy szívesen leigazolnák. Bebizonyította, hogy van keresnivalója a magyar mezőnyben, hiszen Sukorón rendezett, futásból, húzódzkodásból, célba dobásból és kajakozásból álló, számára teljesen új indián eszkimójátékokon a magyar élmezőnnyel együtt feljött az ötödik helyre. A kajakozásnak a tizennyolcadik helyről vágott neki, s onnan került az ötödik helyre. És még csak 12 éves. Rajta kívül van még 10-12 olyan versenyzőm (ők a kemény mag), akik nagyon elszántak és sokra vihetik még.

A szegedi Démász kajak-kenu klubbal együttműködési partnerségi viszonyt ápolnak, de a szerbiai klubokkal is kiváló a viszonyuk. Rivalizálás ugyan van közöttük, de ez inkább előrelendíti a sportágat, semmint hátráltatná.

— A Szerb Kajak-kenu Szövetség jól végzi a dolgát, ami az Eb-n, vb-n és az olimpián az érmesek, döntősök és helyezettek számában is megmutatkozott. A sportág látványosan fejlődik, a nagykajak- és a minikajak országos bajnokságon a résztvevők száma egyaránt négyszáz felett volt. A minikajak-liga továbbra is nagyon népszerű, gyakran hatvanfős futamok vannak, s ilyenkor bizony megy a bunyó rendesen. A legújabb igazolásokkal még előrébb fog a kajak-kenu tartani. Nataša Janićot nem kell külön bemutatni, amint Benedek Dalmát sem, ő sem kisebb nevű versenyző Kovács Katalinnál. Ha a szövetségi kapitány összeülteti őket párosban, akkor abból még nagy dolgok születhetnek. Az elért eredményeknek köszönhetően a sportágak minősítésében a kajak-kenu felkerülhet a másodikból az első kalapba, ami támogatottság szempontjából hatalmas lökést jelentene.

A Vajdasági Kajak-kenu Szövetségtől a közelmúltban két ergométert kapott a klub, így a februári ergométeres országos bajnokságon is komoly szerepet játszhatnak a Tiszavirág sportolói. A további tervek közé tartozik még a magyarországi kapcsolatok továbbfejlesztése, még több edzőtáborban és versenyen való részvétel a kajaksport nagyhatalmának számító országban.

— Természetesen az itthoni kapcsolatokat is szeretnénk bővíteni. Ha az országos bajnokságon csak egy picivel is előrébb lépnénk, azzal én már elégedett lennék. Minden évben egyre magasabbra tesszük a lécet. Tavaly azt mondtam, ha 2-3 éven belül lesz válogatott versenyzőnk, akkor az már jó, erre már az idén volt válogatott kajakosunk. Remélem, jövőre a válogatottjaink száma tovább bővül. Nem lenne meglepetés, ha az EYOF-on a K-4-es női csapatot ifjúsági kategóriában (ha nem is négy fővel, de legalább három versenyzővel) Zenta képviselné. Az idén mi nyertük meg a serdülők és az ifik mezőnyében is a négyest, junioroknál bronzérmesek lettünk, versenyzőink azonban még túl fiatalok, és még nem fértek bele a megfelelő korosztályba. A K-4-es ificsapatunk 3 perc 59 másodpercet evezett 1000 méteren, ami jobb idő, mint a felnőttek mezőnyében aranyérmes négyesé, melyben a Moldovan lányok is ott ültek. Szép jövő áll előttünk, kiválóan dolgoznak a lányok és a fiúk is — állapította meg elégedetten Fehér Csaba, a Tiszavirág Kajakklub edzője.

A közelmúltban megtartott évzárón emlékplakettet kaptak, azok a versenyzők, akik az országos rangú versenyeken érmet szereztek: elismerésben részesült Barta Éva, Fenyvesi Abigél, Fenyvesi Janka, Csabai Orsolya, Surányi Boglárka, Cakó Sarolta, Kecskés Balázs és Vartus Árpád, rajtuk kívül pedig még huszonnégy kajakozó érdemelt köszönőlevelet a 2012-ben nyújtott kiváló teljesítményéért.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..