home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Százéves a szerb légierő
PRIBOJ Zoltán
2012.09.19.
LXVII. évf. 38. szám
Százéves a szerb légierő

1912-ben alakult meg az első repülőalakulat Nišben, 11 repülőgéppel. A szerb légierő fennállásának 100. évfordulója alkalmából szeptember 2-án légi bemutatót tartott a batajnicai katonai repülőtéren.

Kora reggel indultunk el, hogy idejében megérkezzünk az esemény színhelyére. Stara Pazova kijáratánál az ipari zónába terelték az érkezőket, hogy a 10 km-re levő repülőtérre már szervezett buszjáratokkal szállítsák az érdeklődőket. Sajnos, nem indítottak elegendő járatot, és csak tülekedés árán lehetett feljutni a buszra. A repülőtérre való belépéskor ugyancsak ilyen ,,élmény’’ várt a nézőkre: kevésnek bizonyult az elektronikus kapu a bejutni igyekvő tömeg számára. Kétórás késéssel (ennyi ideig tartott a 10 km-es út megtétele) sikerült bejutnunk csak, amikor a program már javában zajlott. A visszaút szintén borzalmas volt...   
A repülőtéri események lebonyolítása azonban magas szintű szervezettségről tanúskodott. Mindenki — idős és fiatal egyaránt — élvezte, hogy szinte kéznyújtásnyira lehet azoktól a nagy vasmadaraktól, amelyek térbeli nagysága csak ilyen közelről bontakozott ki igazán. A tömeg étellel és itallal való ellátásáról a katonai sátrak „kiskocsmái” gondoskodtak.
A sok látnivaló olykor megnehezítette a döntést, hogy vajon melyik irányba induljunk a hömpölygő tömeggel együt. A repülőprogram feledhetetlen élményt nyújtott, olyat, amilyet a televíziókészülék előtt ülve nem élhetünk át.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..