home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Szarvasbébi
Brasnyó Zoltán
2024.05.30.
LXXIX.. évf. 22. szám
Szarvasbébi

A megtörtént eseményeken és tapasztalatokon alapuló hétrészes sorozat, a Szarvasbébi nem az az alkotás, amelyet egykönnyen elfelejt majd az ember. Drámai önvallomás Richard Gaddtól, aki egy személyben az írója, showrunnere és főszereplője is annak a történetnek, amely fiatalkori éveinek egy megrázó szakaszát mutatja be, amikor az élete enyhén szólva nem volt túl rendezett.

A volt barátnője anyjánál lakott, miközben egyik stand up comedy fellépése a másik után bukott meg, ráadásul éppen talpra próbált állni egy komoly trauma után. Offenzív poénjai és sótlan viccei ellenére semmi sem tudta eltántorítani attól, hogy humorista legyen. Ezért az álom megvalósítása, illetve az éhhalál elkerülése érdekében egy camdeni kocsmában kezdett dolgozni csaposként, ahová egy szép napon beállított Martha, aki megváltoztatta az életét. A magát sztárügyvédnek beállító nő kap tőle egy teát, majd szép lassan átalakul a kapcsolatuk, a hölgy ugyanis naponta feltűnik nála, sőt az egész napját a kocsmában tölti. Levelek ezreivel árasztja el Donnyt, aki gyorsan rájön, hogy Marthával semmi sincs rendben. A zaklatás már-már a horror műfajára emlékeztető jelenetsorokba megy át, ahogyan Martha szisztematikusan igyekszik magát beépíteni a fiú életébe, aki menekülni próbál ugyan, de többször is rá kell döbbennie, hogy Martha túljár az eszén.


Képek forrása: imDb

Donny (és a valóságban Richard) összesen egyébként 41 000 e-mailt kapott Marthától, aki a súlyproblémái okozta dühkitörései miatt többször is halálosan megfenyegette Donnyt, illetve figyelte és követte őt, bárhová is ment. A sorozatban kreatívan oldották meg az e-mail-áradatot, sokat magunk is elolvashatunk, ezek közül ugyanis többet, a helyesírási hibákkal együtt, a maguk bizarr valójában a készítők rendre a nézők arcába nyomnak. A mentálisan beteg Martha egyébként regisztrált zaklató, amire hősünk is gyorsan rájön egy Google-keresés után. Donny biszexualitása is fontos, ahogy ugyanis mindenki, ő is boldog szeretne lenni valakivel, miközben szégyelli és megtagadja személyiségének másik oldalát. Mégis, amikor úgy érzi, kialakulóban lévő kapcsolata a transznemű Terivel (Nava Mau) veszélybe kerülhet, úgy dönt, feljelenti Marthát, és véget vet a rémálomnak.

A történet nagyjából ezen a ponton a főszereplő életének korábbi traumáira terelődik, ami alapján mi, nézők is azonnal rájövünk, hogy a Szarvasbébi valójában a szürke átmenetek, a lelki meghurcoltatás drámája, és kevésbé a jó és a rossz embereké vagy a fekete-fehérszerű ellentéteké. Nincsenek pozitív és negatív hősök, csak sérült emberek, akiket valahol mindvégig sajnálni fogunk. Talán éppen ez az oka, hogy a Szarvasbébi majd csak nehezen találja meg a rajongói közönségét, pedig szeretni bőven van mit benne. A színészi alakítások, különösen Jessica Gunning Marthája valami elképesztően erős, ahogyan Richard Gadd mimikái, hanglejtése, illetve megrázó monológja is a sorozat vége felé. Ez utóbbira Stephen King, a hasonló témát feldolgozó Tortúra és még számos horrorklasszikus szerzője azt írta, talán még életében nem látott ennyire erős monológot sem színpadon, sem televízióban.

A Szarvasbébi egy meghökkentő, pazarul vágott és fényképezett sorozat, mely mindvégig feszes tempót diktál, ami az epizódok nagyjából 30 perces hosszúságának is köszönhető. Érdekesség, hogy az eredetileg színpadra megálmodott történet a kisképernyőn teljesedhetett ki, valamint magyar szinkronnal is megnézhető a Netflixen.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..