home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Szárnybontogatás és kiteljesedés egy helyen
Bíró Tímea
2019.06.09.
LXXIV. évf. 23. szám
Szárnybontogatás és kiteljesedés egy helyen

Hiánypótló, vagány és békés.

Ezek a szavak jutnak eszembe a Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér kapcsán, mely tárt karokkal és remek programokkal várja a fiatalokat. Azokat, akik szeretnének egy közösséghez tartozni, akik tele vannak tervekkel, vagy szeretnének kibontakozni.

Hulló Zsófiát Szabadkán a The Spark zenekar dobosaként, valamint a Róka Fest szervezőjeként ismerik, de fontos elmondani róla, hogy a szegedi Juhász Gyula Pedagógusképző Kar szociális munka és ifjúságsegítő szakán végzett, illetve ő a közösségi ház kitalálója, koordinátora. Elmondta, hogy Szegeden már van kultusza az ifjúság közösségteremtő helyeinek, de Vajdaságban ez az első.

— Azok számára is szeretnénk egy helyet létrehozni, akiknek kitolódtak az egyetemi évei, vagy még nem találtak munkát, és az otthoni semmittevés helyett eljárnának hozzánk akár mint programszervező, akár mint néző, befogadó. Nálunk meg tudják valósítani az ötleteiket, ezáltal gyakorolják a felelősségteljes hozzáállást. Béres Szinitával együtt fogjuk tartani a négyhetes Pán Péter Workshopot, mely heti egy alkalommal játékos módszerekkel és pszichológiai feladatokkal próbál segíteni azoknak, akik valamiért még nem tudtak az önállósodás útjára lépni. Fontos gond ez napjainkban, hogy nem merünk felnőni, mert félünk a felelősségvállalástól. Engem az önkéntes munka ragadott ki ebből az ördögi körből, és általa nemcsak tapasztalatot szereztem, hanem kapcsolatokat is kialakítottam. Számtalan hozadéka van az önkénteskedésnek, és szeretnénk ráirányítani a figyelmet, hogy a fiatalok merjék feszegetni a határaikat.

A közösségi térnek van egy zeneszobája, ahol fiatal, feltörekvő zenekarok próbálhatnak, zeneiskolások gyakorolhatnak a lyukasóráikon, illetve interjúkészítésre és rádiózásra is alkalmas a helyiség. A PlayStation játékok kedvelőinek lehetőségük van közösségben, a barátaikkal együtt játszani, így nem magányos keretek között hódolhatnak a szenvedélyüknek, a kényelemről pedig autóülések gondoskodnak.

— A terveink között szerepel a sakk- és a táncklub beindítása, valamint nemrég felkeresett egy illető, hogy kendamajátékklubot szeretne alapítani nálunk. Az Activityhez hasonló versenyek, programok is helyet kapnak a térben, illetve természetesen felolvasóestek és könyvbemutatók számára is otthont ad a ház. Azok felé is nyitottak vagyunk, akik műhelymunkát szeretnének vezetni. Ingyenesen lehet nálunk internetezni, illetve fénymásolási és nyomtatási lehetőség is várja a fiatalságot.

A helyiségeket a Róka Fest önkéntesei rendezték be az ismerősök elajándékozott bútoraiból, illetve a falakon is az önkéntesek munkái találhatóak. A szerény, de annál lelkesebb csapat név szerint a következő tagokból áll: Hulló Zsófia, Ozsvár Lilien, Varga Zsuzsanna, Novotni Norbert, Pópity Attila, Csőke Boglárka, Bártol Brigitta, Rózsa Tímea, Kukli Krisztián és Hulló Bálint, de a sor nem zárul be, hiszen nyitottak az önkéntesekre és az ötleteikre.

— A Múzeumok Éjszakáján volt az első eseményünk, Bártol Brigitta fotókiállítását nyitottuk meg, aki nekünk adományozta néhány munkáját. Örömmel fogadunk festményeket, fotókat, melyeket kitehetünk a falakra, emellett szeretnénk egy minikönyvtárat is létrehozni, ahonnan ki tudják kölcsönözni az olvasnivalót, így a könyvadományokat is szívesen fogadjuk. Alkoholizálni nálunk nem lehet, viszont kávézni, teázni igen, amihez még szükségünk van bögrékre. Igyekszünk a konyhát is működőképessé tenni, hogy közös palacsintasütések, főzések helyszíne lehessen. Minden adomány megkönnyíti a munkánkat.

A Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával nyitotta meg kapuit. A Corvin Mátyás utca 9. alatt várja az ifjú titánokat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..