home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Szármafesztivál Topolyán
Kartali Róbert
2021.11.08.
LXXVI. évf. 44. szám
Szármafesztivál Topolyán

Főtt a szárma a tűz fölött üstben vagy bográcsban, voltak, akik fazékban, mások parázsba süllyesztett agyagedényben készítették szombaton Topolyán, a nyolcadik alkalommal megszervezett Szármafesztiválon. A hatalmas népszerűségnek örvendő őszi rendezvényt az idén nyolcadik alkalommal tartották meg a helyi Vásártéren, ahol ismét bebizonyosodott, hogy a vajdasági emberek bizony szeretik a hasukat. Na meg a szármát, így aki az idén lemaradt, az jövőre írja be a naptárába nagybetűkkel, hogy október végén, esetleg november elején SZÁRMAFESZTIVÁL.

A község legnagyobb gasztrofesztiválja évről évre nagyszámú hazai és külföldi vendéget, versenyzőt vonz Topolyára, a főzés mellett egész nap különféle programok is várták a látogatókat. A rendezvény jelentőségét az önkormányzat is felismerte, és támogatja is.

A Szármafesztivál az egyik legnagyobb és leglátogatottabb gasztroesemény a régióban — emelte ki polgármesteri köszöntőjében Szatmári Adrián. Topolya község elnöke megköszönte a szervezők munkáját, és mint mondta, a rendezvény nemzetközivé vált, hiszen a hazai csapatok mellett külföldről is érkeztek versenyzők.

— Az első Szármafesztivált 2013-ban tartottuk meg a Tájházban, akkor 10 csapat főzött, most pedig a Vásártéren 50. A rendezvény akkora népszerűségnek örvend, hogy a korábbi években volt, amikor 120 csapat is részt vett, de az idén a járványhelyzet miatt korlátozták a létszámot, így legfeljebb 50 csapat jelentkezhetett, és maximum 10 fős csapatokat vártak. A jelentkezési díj 2500 dinárba került, a szervezők ezért a pénzért 2,5 kg darált húst, 1 kg marhát és 1,5 kg disznót adtak a versenyzőknek, valamint tüzelőanyagot és kenyeret, a többi hozzávalót már a résztvevőknek kellett magukkal hozniuk. A versenyt két kategóriában írták ki, lehetett hagyományos ízvilágú, klasszikus töltött káposztát főzni, de a különleges kategóriában is nevezhettek. Utóbbira az olyan ételeket várták, ahol a tölteléket szőlőlevélbe vagy spenótba csavarták, esetleg a fehér rizst mással helyettesítették, vagy böjti/vegetáriánus ételt készítettek.

A verseny résztvevői közül a legtöbben úgy nyilatkoztak, hogy klasszikus módon készítik ezt a népszerű ételt, a konkrét recept felől érdeklődve egyszerűen csak annyit mondtak, hogy hát hagyományosan. Ezek szerint mintha a szárma elkészítése alaptétel lenne ezen a tájon, úgy tűnik, a vajdasági embernek a kisujjában van a szárma receptje. Krakovszki Mária, az egyik versenyző azonban annyit elárult, fontos a jó alapanyag, a jó hús, mely lehet marha és disznó keverve, esetleg csak disznó. A lényeg, hogy jó legyen a savanyú káposzta. Mária általában, és most a versenyen is, fehér rizzsel készítette a szármát, de volt már rá példa, hogy e hozzávaló helyett hántolt kölest használt, és úgy is finom lett az étel.

— Kilenc évvel ezelőtt, amikor az Origo Egyesülettel azon gondolkodtunk, hogy milyen gasztrorendezvényt tudnánk szervezni, az alapján jött az ötlet, hogy melyik ételt szeretjük, és ugye mindannyian a szármát. Így erre gondoltunk. Utánajártunk, hogy van-e már ilyen az országban, kiderült, hogy nincs, és emiatt döntöttünk e rendezvény mellett — emlékezett vissza lapunknak Tölgyesi Huba, a rendezvény fő szervezője, az Origo Egyesület elnöke. — Az ötlet valóban telitalálat volt, a fesztivál nyolc éve fejlődik, azzal, hogy tavaly nem rendeztük meg a koronavírus miatt, de azóta töretlenül ível fölfelé, és jó döntés volt elindítani ezt a hagyományt.

A fő szervező nem csupán enni, de elkészíteni is szereti a szármát. Mint mondja, az a titka, hogy nem kell félni a fűszerezéstől.

— Ezt már megtanultam a zsűritől a nyolc év alatt, hogy sokan félnek fűszerezni a szármát. Ne féljünk használni a fűszereket, és nagyon dukál mellé egy kis füstölt hús is. Így már nem lehet rossz az eredmény.

A rendezvényen gyermekkoncertet adott a Juhász Zenekar, bemutatót tartott az Agios Dimitrios Telecskai-dombok Borrend, fellépett a Ravnica és a Szomszéd Fiúk zenekar. A rendezvény alatt pedig regisztráció nélkül is felvehető volt a koronavírus elleni védőoltás. A rendezvényt a Topolyai Termelők Egyesülete, az Origo Egyesület, valamint Topolya Község Művelődési Háza szervezte Topolya Község Önkormányzata és Helyi Közössége támogatásával.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..