home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Szárazon megúszni
Tóth Péter
2022.09.05.
LXXVII. évf. 35. szám
Szárazon megúszni

A mezőgazdaság stratégiai ágazat. A jelenlegi világpolitikai és geopolitikai helyzetből ítélve pedig a jövőben még inkább az lesz. Az agráriumot azonban nemcsak a világpiaci oszcillációk befolyásolják, hanem közvetlenül ki van téve az időjárás viszontagságainak is. Ez elsősorban a szántóföldi növénytermelésre érvényes, míg más szektorok közvetve érzik meg a hatásokat.

Korábban is tudtuk, hogy hosszú távú, átfogó, rendszerszintű megoldásokra van szükség ahhoz, hogy a termelés fenntartható maradjon. Az idei év sajnos megmutatta, hogy valójában azt is lehetetlen előrelátni, hogy holnap mi fog történni. A gazdálkodókat nem csak a rosszul időzített intézkedések, a helyzetet rosszul felmérők által foganatosított rendelkezések sújtják. A világpolitikai történések és az időjárási szeszélyek, a klímaváltozás miatt a helyzet egyre bonyolultabb.

Nem tudjuk, mit hoz a holnap az éghajlatváltozást illetően. Az időjárás, a hőmérséklet, a csapadék mennyisége és eloszlása még mindig meghatározó a szántóföldi növénytermesztésben. Korábban arról beszéltek, hogy a megoldás abban keresendő, ha mind nagyobb területeket teszünk öntözhetővé. Az idei év történései némiképp ezt is felülírhatják. A szakemberek pedig szemmel láthatóan — tisztelet a kivételnek — nem képesek a korábban megszokott kereteken kívül keresni a megoldásokat. Most is szárazságtűrő fajták nemesítéséről, a helyes agrotechnikáról és hasonló dolgokról beszélnek. A gondolkodás még mindig sok esetben azon alapszik, hogy ez most ilyen év volt, és majd előbb-utóbb minden visszaáll a rendes kerékvágásba. Csakhogy a klímaváltozás nem ilyen irányokat követ, valamint éppen az emberi tevékenység miatt sem lesz, nem lehet minden olyan, mint egykor.

Rövid távon persze segíthet a túlélésben, ha átütemezik a hiteleket, ha olcsóbb üzemanyagot, ártámogatott műtrágyát adnak a termelőknek. Még mindig az a helyzet, hogy ha nem jön az „áldás” az égből, ha a folyók, csatornák kiszáradnak, a föld alatti erek, illetve velük együtt a kutak is elapadnak, akkor termelni sem lehet. A megoldást azonban a jelek szerint továbbra is egy rövidlátó térben keressük. Mindeközben félő, hogy a gondok a jövőben csak halmozódnak. A kistermelők esetében a parcellák elhelyezkedése, a birtokok feldaraboltsága önmagában is jelentősen emeli a költségeket, hiszen már startban — hogy a termelő a munkagéppel eljusson a parcelláig — el fog használni bizonyos mennyiségű üzemanyagot.

Hosszú távú megoldásokat kell keresnünk. Sok esetben viszont a szakemberek véleménye is megoszlik. Ők is leginkább csak a kockázatokra tudnak figyelmeztetni, kivitelezhető programokkal nem képesek előállni. Köztudomású, hogy milyen hatással van az erdős területek nagysága a mikroklíma kialakulására. Azzal is tisztában vagyunk, milyen kevés az erdő, arányaiban mennyire kicsi az erdős terület Vajdaságban. Ha minden fát kivágunk, ha mindent felszántunk vagy lebetonozunk, minden vizet lecsapolunk, akkor az rendezettnek, jónak és szépnek tűnhet ugyan, de hosszú távon megmutatkozik, mekkora károkat okozunk a rövid távú haszon reményében. A fásítás, az erdős területek növelése talán egy helyes út lenne. De ezt is szervezetten, szakszerűen, körültekintően kellene végezni. Lehet, hogy a silányabb minőségű földterületeken elég lenne felhagyni a műveléssel, és rábízni a természetre, hogy kezdje el begyógyítani a sebeit.

Sok „mesterséges” fásítás ugyanis kudarcot vallott, mert a kétségtelenül jó szándékú, de naiv kivitelezők azt hitték, elég elültetni a csemetéket, esetleg egy kicsit dicsekedni vele, és a dolog meg is van oldva.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..