home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Száraz kréta
Szilágyi Edit
2013.03.27.
LXVIII. évf. 13. szám
Száraz kréta

Március elején az óbecsei Városi Színház Kör Galériájában megnyílt Skrabány Viktor festőművész, óbecsei díszpolgár pasztellkiállítása, amely portrékat, tájképeket és allegorikus kompozíciókat tartalmaz.

Skrabány Viktor műveit ritkán láthatja az óbecsei közönség, aktuális kiállítása meglepetésként hatott, jóllehet köztudomású, hogy a művész folyamatosan alkot. Megnyitóbeszédet Vuk Radojević, Óbecse polgármestere mondott, méltatva egykori tanára személyét és műveit. Elmondta, hogy ezzel a kiállítással emlékezünk meg a mester 50 éves munkásságáról, művészi teljesítményéről. Szél Gabriella művészettörténész az alkotót személyes ismeretségük tükrében mutatta be. Skrabány Viktor örömmel nyugtázta, hogy ismét a nagyközönség előtt állhat, amelynek tagjai között alig van valaki, aki nem volt egykor a tanítványa. Köszönetet mondott mindazoknak, akik a kiállítás megvalósításában segédkeztek.

Szél Gabriella művészettörténész véleménye szerint Skrabány Viktor festményei önmagukért beszélnek, sugároznak, és így lesznek hidak lélektől lélekig.

Pályája kezdetén tájképeket festett a művész, a természet csodái hatottak rá. Későbbi munkáinak témája az ember lett: az arc jellegzetessége, a test szépsége. Ezeknek az ábrázolását kihívásnak tekintette. Pasztellképei bármennyire is eltérő témát ábrázolnak, mindegyiken felismerhető az alkotó egyénisége, valamennyi a művész sajátos érzelemvilágát, alkotásmódját tükrözi. Skrabány Viktor nem ragaszkodott a divatos művészeti irányzatokhoz, soha nem hódolt be az adott kor elvárásainak. Kedveli a világos árnyalatokat. Talán ezt szeretné érzékeltetni, üzenni: nem kell ahhoz harsánynak lenni, hogy felfigyeljenek ránk. Szereti a nyugalmat, a csendet, kerüli a külvilág lármáját. A zene nagy szerepet játszik művészetében, annak ritmusára, annak hangulatában alkot. A zene és a festészet egybefonódik képein. Mint mondja, „szerencsés az a festő, akinek jó zenei érzéke is van, mert a ritmust, a dallamvonalat megjelenítheti a képen”. A portrék az ábrázolt személy legbensőbb érzelemvilágát, igazi énjét tükrözik. Szenvedélyesen keresi és megtalálja azt a karakterisztikus pillanatot, amely egy bizonyos életkorhoz, egy sajátos lelkiállapothoz vagy a feltörő érzelmekhez kötődik, s mesteri módon rögzíteni tudja. A természetet ábrázoló képeivel felhívja a figyelmet az olyan kis csodákra, amelyek mellett sokan tovasiklanak.

Skrabány Viktor alkotásainak világa emlékezetes élményt nyújt a színek és a formák kedvelőinek. Nem kizárólag a művész bemutatását szolgálják, nemcsak esztétikai látványt nyújtanak, hanem megszívlelendő üzenetet is közvetítenek.

A kiállítás március 27-éig tekinthető meg.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..