home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Szarajevói magyar gyerekek Magyarországon
din
2006.08.16.
LXI. évf. 33. szám

A szarajevói Magyar Nagykövetség, a Határon Túli Magyarok Hivatala és az Eurofor közreműködésével a sárospataki Magyarország Felfedezői Szövetség meghívására július 31-e és augusztus 8-a között hat szarajevói magyar származású gyermeket láttak vendégül Magyarországon. A lurkókat Muratović Irma,...

A szarajevói Magyar Nagykövetség, a Határon Túli Magyarok Hivatala és az Eurofor közreműködésével a sárospataki Magyarország Felfedezői Szövetség meghívására július 31-e és augusztus 8-a között hat szarajevói magyar származású gyermeket láttak vendégül Magyarországon. A lurkókat Muratović Irma, a szarajevói Magyar Polgárok Egyesületének (HUM) elnöke kísérte el útjukra. Mint Irma asszonytól megtudjuk, a hat gyermeknek vagy az apja, illetve az anyja, vagy a közeli rokonságukban valaki magyar származású. A Szarajevó-Budapest távolságot autóval 11 óra alatt tették meg, így érthető, hogy budapesti találkozásunkkor a kis csoport tagjai fáradtan, de annál nagyobb lelkesedéssel szemlélték az első budai épületeket. A 6-tól 14 éves gyerekek között van, aki először, van, aki már harmadszor jár Magyarországon. Az elmúlt háború nyomai nem tapasztalhatóak rajtuk, jóllehet sokan közülük a szüleit veszítette el az értelmetlen ostrom során. Irma asszony topolyai származású. Elmondja azt is, hogy mielőtt kitört volna a boszniai krízis, Szarajevóban mintegy 500 magyar család élt. Ma az 50-et sem éri el a számuk. A mostani látogatás fő célja az, hogy a gyerekek megismerkedjenek a magyar kultúrával, néhány alapvető információt megtanuljanak a magyar történelemből, illetve, hogy a magyar nyelvből is ragadjon rájuk valami. ,,Mert, habár néha-néha pár mondatot otthon is mondunk magyarul, azért mégiscsak egy ilyen közegben lehet ezt a szép nyelvet igazán ápolni' - véli.
Muratović Timur már a háború után, 1996-ban született. Neki ez a harmadik magyarországi útja, s mint mondja, elsősorban barátkozni szeretne. A kisfiú az iskolában bosnyákul tanul, de néhány magyar versikét is tud, akárcsak Vég Annamária. Mint a többiek elmondják - Vulić Nikolina, Malašević Nikolina, Hodšić Majra és Marković Stevan - az új barátokon kívül annak örülnek elsősorban, hogy olyan tájakat is megismerhetnek Magyarországon, amelyeket eddig legfeljebb a könyvekben láttak. A gyerekek remélik azt is, hogy az új magyarországi kis barátaik viszonozzák mostani látogatásukat, s ismét találkozhatnak Szarajevóban.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..