home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Számvetések ideje
Tóth Tibor
2021.12.11.
LXXVI. évf. 49. szám
Számvetések ideje

Lassacskán véget ér a 2021. esztendő, és ilyenkor mindannyian számot vetünk, hogy mi mindent értünk el. A helyi közösségek vezetői is tollat, papírt ragadnak, és áttekintik, a tervek közül mit sikerült megvalósítaniuk, és mi az, ami átkerül a következő évre. Oromon a közelgő ünnepekre való készülődés előtt ültünk le Lékó Róberttel, a helyi közösség tanácselnökével, és vettük górcső alá az idei esztendőt.

— Az egyik legjelentősebb beruházás az utak kövezése volt. A faluban több összekötő utat mart aszfalttal töltöttünk fel 1,1 km hosszan. A falun kívüli földutak közül a kisútra került kőtörmelék 1,3 km hosszan, azon a részen pedig, ahol 20 lakott tanya is található, összesen 2,2 km hosszan sikerült utat kövezni. Polgáraink összefogással földutakat javítottak meg, épületeket tartottunk karban, közterületeket rendeztünk, padokat festettünk, fákat ültettünk, virágokat osztottunk szét a lakosoknak, akik saját udvarukat díszítették a növényekkel. A nagyúton négy térfigyelő kamerát szereltünk fel, az iskola elé sebességmérők kerültek, az intézmény új számítógépet kapott, valamint 300 példányban megjelent Pósa Mária Az oromi és völgyesi tanyavilág monográfiája című kötetének második része. A közmunkaprogram keretében Tóthfaluval és Kispiaccal közös pályázaton vettünk részt, és három személy, köztük egy hátrányos helyzetű foglalkoztatására nyertünk eszközöket, akik a két korábbi közmunkásunkkal együtt a nyáron négy hónapot dolgoztak a faluban. Völgyesen folyamatban van az egyik földút zúzott kővel való borítása, Újfaluban pedig a fásítás keretében fenyők kerülnek a talajba. A falu parkját nagy adventi koszorú díszíti, ahol az utolsó gyertya meggyújtása után rövid karácsonyváró műsort tartunk, a polgárokat pedig mézeskaláccsal, teával és forralt borral vendégeljük meg.


Lékó Róbert

A civil szervezetek megtartották rendezvényeiket. A Zengő Tájház az I. Gyermeknéptánc-fesztiválra pályázat útján nyert eszközöket, ám a helyzetre való tekintettel a rendezvényt online tartják meg, ahogy a helyi közösség a falunapot szintén ily módon rendezte meg.

A tervekről érdeklődve az elnök elmondta, Újfaluban 1 km hosszan aszfaltoznak, Völgyesen szintén 1 km hosszan mezőutat köveznek ki, Oromon pedig hat utcát koptatóréteggel vonnak be. Egy év kihagyás után folytatódik a járdaépítési program, a helyi közösség adja az anyagot, a lakosok pedig saját házuk előtt elvégzik a szükséges munkálatokat. A helyi járulék 2024-ben jár le, de a kitűzött célok 90%-át már elvégezte a vezetőség, sőt olyan utcákra is került aszfalt, amelyek előzetesen nem szerepeltek a tervek között.


A helyi közösség épülete jelentős felújításra szorul

— A helyi közösség épületén ki kellene cserélni a tetőt, és az épületre is ráférne a teljes felújítás. A tetőszerkezet cseréje után az épület külső szigetelését végeznénk el. Az utcai világítás bővítéséhez még 70-100 égőre lenne szükségünk. A polgárok önkéntes munkával felújították az Orom és Csantavér közötti utat, majd a falu környékén további utakat is rendbe tettek 7-8 km hosszan. A munkálatokhoz az üzemanyagról a helyi közösség gondoskodik. Völgyesen, a régi birtok területén egy magyarországi vállalat a szerbiai partnerével együtt hamarosan szennyvízből bioszenet és bioműtrágyát előállító gyárat épít, mely majd 130 embert foglalkoztat. A 6 millió eurós beruházás munkálatai a jövő év elején kezdődnek. Bízom benne, hogy a vállalkozás hatására többen is házat vásárolnak majd a faluban, mivel Oromon nincs annyi munkaerő, amennyi a vállalkozás számára szükséges. Az eladó házak 7 és 27 000 euró között mozognak, Völgyesen és Újfaluban viszont már 3000 euróért is vásárolható lakható ingatlan. Mindhárom településen be lesz vezetve a gáz, egy hét alatt eddig több mint százan jelentkeztek. Templomunk jövőre ünnepli fennállásának 50. évfordulóját, mely alkalomból a háromharangosra tervezett toronyba még két harangot szeretnénk elhelyezni — ecsetelte a terveket Lékó Róbert, hozzátéve, hogy a rendezvényeket 2022-ben is megtartanák, valamint a közmunkaprogram és a falu további szépítése is az elképzeléseik között szerepel.

A Petőfi Sándor ME a korábbi évekhez hasonlóan az idén is több pályázattal nyert a Csoóri Sándor Alapnál. Az egyesület viseletkiegészítőkkel, citerákkal, nyomtatóval gyarapodott, emellett eszközöket nyert az oktatók tiszteletdíjára és szakmai, művelődési tevékenységgel kapcsolatos utazásokra, mint amilyen a Gazdag Ág és a Durindó. A község működésre és rendezvények szervezésére nyújt eszközöket az egyesület számára, mely a népzenei találkozó megszervezésére is pályázott, ám egyelőre bizonytalan, hogy az eseményt az idén vagy jövőre tartják-e meg.


Kádár Judit

— Frissítésre készülünk, vagyis az évekkel, évtizedekkel ezelőtt megszűnt szakosztályokat szeretnénk feléleszteni. Gondolok itt a bábcsoportra, a színjátszó körre, a festő-, a képzőművészeti és az irodalmi szakkörre. Szívesen látjuk mindazokat, akik bekapcsolódnának a művelődési élet fejlesztésébe. Várjuk a huszonöt—ötven éveseket is, szeretnénk megtalálni a hozzájuk vezető utat. Az egyesület keretében kézimunka-szakosztály, citeracsoport, népdalkórus és sakk-klub működik — mondta Kádár Judit, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke, majd kiemelte a Magyarkanizsa Önkormányzatával, a helyi közösség vezetőivel, a civil szervezetekkel és a helyi pedagógusokkal való kiváló együttműködést.

Az idén az egyesület a többi közt megtartotta a hagyományos Játék- és Mesetábort, több könyvbemutatónak adott otthont, megszervezte a néphagyományokkal kapcsolatos rendezvényeit, a Mikulás-várást, a locsolkodást. A felsorolt eseményeket 2022-ben is megtartanák, ha a járványügyi helyzet mindezt lehetővé teszi. Az adventi koszorún a negyedik gyertyát december 17-én gyújtják meg, erre a helyi és a környékbeli polgárokat is várják.

Az adventi koszorú már a közelgő karácsonyt idézi 

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..