home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Szalma László kiállítása
(f. o.)
2006.04.11.
LXI. évf. 15. szám
Szalma László kiállítása

- Szabó Attila felvétele a tematikus kiállítás megnyitóján készültA fennállásának 60. évfordulóját ünneplő Hét Nap a szabadkai Népkör MMK Oláh Sándor Körgalériájában tematikus kiállítással tisztelgett Szalma László grafikusművésznek, a Hét Nap megbecsült munkatársának emléke előtt. Az egybe...

- Szabó Attila felvétele a tematikus kiállítás megnyitóján készült

A fennállásának 60. évfordulóját ünneplő Hét Nap a szabadkai Népkör MMK Oláh Sándor Körgalériájában tematikus kiállítással tisztelgett Szalma László grafikusművésznek, a Hét Nap megbecsült munkatársának emléke előtt.
Az egybegyűlteket Dudás Károly, lapunk főszerkesztője üdvözölte, majd elsőként Siflis Zoltán filmrendező, a Magyar Nemzeti Tanács Intézőbizottságának művelődési megbízottja méltatta a festő, grafikus, formatervező, illusztrátor munkásságát.
- Úgy látom személyét, mint egykori barlanglakóét, aki unalmában vagy a közösség igényére elkezdett a barlang falára történeteket, eseményeket rajzolni. Nem azon gondolkodott, hogy mi lesz az alkotás sorsa, csupán érzéseit, tapasztalatait kívánta a falakra vetíteni. Úgy érzem, ő korunk sajátos barlangrajz-alkotója, aki a Balkán északi csücskében, Szabadkán, a Hét Nap szerkesztőségében, barlanglakóként élte világát. Hétről hétre elkészítette a kor stilizált rajzait, üzenetét, a kor értelmezését. Ezek a kollázsok, illusztrációk minden egyes alkalommal valami fontosat üzentek ennek a közösségnek azokról a napi aktuális folyamatokról, állapotokról, amelyeken el kellett gondolkodni. Nehéz feladat ez, de ő ebben is maradandót alkotott. A hetvenes-nyolcvanas évek 7 Napjának arculatát Laci barátunk munkái jelentős mértékben alakították, színes, vonzó, lényegre törő kollázsai nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar olvasóközönség megszerette a lapot - emelte ki.
Boros György grafikusművész így emlékezett barátjára, művésztársára:
- Szalma László nagyon sokoldalú volt. Emlékezhetünk rá mint grafikai formatervezőre, mint kitűnő akvarellfestőre, illusztrátorra, képzőművészeti kritikusra és nagyszerű emberre. A tárlaton a 7 Napos címoldalak mellett látható egy-két alkotás az ő frappáns, jellegzetes stílusában készült akvarelljei közül is. Festményei mindig jól felismerhetőek. Utánozhatatlan stílust alakított ki, amit számos díja is bizonyít - hangsúlyozta.
A tárlat képanyagát Szalma Viktória, Szalma László lánya válogatta.
Ezután vette kezdetét a jubileumi műsor a Népkör Kosztolányi Dezső Termében.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..