home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Szállás és étterem nem csak gourmand-oknak
Szerda Zsófia
2021.09.27.
LXXVI. évf. 38. szám
Szállás és étterem nem csak gourmand-oknak

Topolyára került 2020 legjobb vajdasági szálláshelyének díja. Az elismerést az Utazó magazin által szervezett szavazás s egyéb szempontok alapján a Villa Gurman 024 érdemelte ki. Az ünnepélyes díjátadót Budapesten tartották meg, a legjobb magyar turisztikai szolgáltatókat díjazták. A Gurman 024 éttermet és panziót nem csak a topolyaiak ismerik. Igazi vendéglátóscsalád az üzemeltetője. Petkov Csongor az étterem, Petkov Ákos pedig a szálláshely vezetője-tulajdonosa. A díj kapcsán Ákossal beszélgettünk.

* Gurman 024. Étterem, panzió. Mi a története?

— 1986-ban jöttek haza a szüleim Németországból, s akkor nyitotta meg édesapám, Petkov Ferenc a Gurman Pizzeriát. Mi voltunk az első étterem, mely pizzát sütött Topolyán, máshol nem lehetett kapni. Óriási sikere volt, és hiába volt több fogás is az étlapon, a pizza sikerét nem lehetett überelni. Később, 2000 környékén nyitotta meg ezt a kerthelyiséget, ahol most ülünk, 2006-ban az éttermet, s egy évvel később a panzió első emeletét hat szobával, 2010-ben pedig a második emeletet, így most már tizenhárom szobánk van, összesen harminc ággyal és néhány pótággyal. Jelenleg tehát negyven főt tudunk elszállásolni.

* Édesapád előtte is a vendéglátóiparban dolgozott?

— Igen. De nem csak ő. A nagybácsimnak Németországban volt két étterme, ezek közül az egyiket édesapám vezette. A mi családunk egy hagyományos vendéglátóscsalád. Mindenki ezzel foglalkozik. Az egyik unokatestvérem ugyan kiszállt, s a szüleim is nyugdíjban vannak, de a testvéremmel, Csongorral mi továbbvisszük az éttermet és a panziót. Ez egy nagyon nehéz szakma, nincs megállás, sem pihenés, nincsenek ünnepnapok, azaz vannak, de általában azok a legsűrűbbek az étteremben és a szálláshelyen is. 

* Te magad is sokat utazol. Amikor megszállsz valahol, figyeled, hogy ott milyen rendszer szerint dolgoznak, milyen a szoba, mit lehetne átmenteni a saját panziótokba?

— Természetesen. Ez szakmai ártalom. Legutóbb például egy hotelben a fürdőszoba elrendezését fényképeztem, lehet, hogy alkalmazni fogom, ha bővítjük a szállást. De nemcsak ezt figyelem, hanem egy étterem, egy hotel menüjét is. A feleségemnek és nekem nagyon nehéz főzni, mert elég nagy ételkritikusok vagyunk. Neki szakács-cukrász-pincér a szakmája, s én igaz, hogy a főiskolát nem végeztem el, de több országban dolgoztam pincérként: Spanyolországban, Németországban, Magyarországon, ahol elég sok ételt kóstoltam, megtanultam, mi a jó, hogyan kell tálalni az ételt, mennyire fontos a minőség. S édesanyám is nagyon jól főz, ők is beutazták egész Európát, ahol rengeteget tanultak a vendéglátásról.

* Bővítést említettél. Ezek szerint vannak terveitek e téren?

— Igen. Már ki is dolgoztuk a terveket, s az engedélyeket is megkaptuk.  Szeretnénk egy új termet, mely hatvan fő befogadására lenne alkalmas, mosodát, előkészítő helyiségeket, raktárakat, az emeletre pedig négy új szobát. Az épület másik részébe egy új konyhát, föléjük két szobát, illetve új toaletteket, a tetejükbe még két szobával, tehát összesen nyolc új szoba van tervben. Az étterem is bővülne a park felé egy hatvan főt befogadó terasszal. Ez egy nagy beruházás, melyet önerőből nem tudunk megvalósítani, ezért a kész tervekkel várjuk, hogy megjelenjen egy pályázat.

* Akkor ezek szerint igény van az újabb szobákra, van bőven vendégetek?

— Nem panaszkodhatunk. Sokszor gond, hogy nincs elég szobánk. S amikor rendezvényünk van, a panzió vendégeit nem tudjuk hol vacsoráztatni, mert a terasz tele van a rendezvény vendégeivel. Ezért van szükség új teremre. Itt oldanánk meg a panzióban megszálló vendégek étkeztetését, ezzel duplájára tudnánk emelni a szobakapacitást is. 

* 2020 legjobb vajdasági szálláshelyének díja is a zsebetekbe vándorolt. Gratulálok hozzá.

— Köszönöm! Nagyon megörültünk ennek a díjnak, egy picit nagyobb médiavisszhangot kaptunk ezáltal, jó reklám ez a szállásnak és az étteremnek is. Az idei volt a legjobb évünk, megnőtt a vendégek száma. Szerintem a díj mellett ez annak is köszönhető, hogy Topolyán sok építkezés zajlik: ott van a stadion, dolgoznak a fürdőn, a hotelt is elkezdték építeni, a csirkevágóhíd vágóhidat fejleszt, farmokat épít, megnőtt a munkások száma is, sokan közülük itt szállnak meg és étkeznek. A koronavírus miatt pedig megugrott a belföldi turisták száma. Tavaly mi sem örültünk, amikor egy időre be kellett zárnunk az éttermet, de a szobák kihúztak bennünket. Sokan jöttek, mert a Google-értékeléseink mindig is jók voltak, ahogy a Bookingon is, ahol csak nemrég óta vagyunk fent. A díjról egyébként egy országos és egy határon túli felmérés, továbbá más szempontok alapján döntöttek, 2020-ban tehát nálunk szállt meg a legtöbb elégedett vendég. Nekem személy szerint is jólesett, hiszen rengeteget dolgozik az egész csapat, a recepcióstól a takarítókon át mindenki, hogy a vendégek jól érezzék magukat nálunk, és visszatérjenek.

* A Gurman 024 étterem menüjét ki állítja össze? Említetted, hogy ezt a vállalkozást a testvéred vezeti. Akkor nincs is beleszólásod?

— Csongoré az étterem, nem szólok bele, mit hogyan csinál, mert különválasztottuk a kettőt. Egyébként így jobban tudunk koncentrálni a munkára. Bízunk egymás profizmusában. Természetesen együttműködünk, mindig tudjuk, ki kivel mit beszélt meg, de csak amennyire szükséges. Olyan is volt, hogy besegítettem nekik, s az is előfordult, hogy a pincérek a panzióban dolgoztak, amikor még nem volt éjszakai recepciósom. Természetesen azt is tudom, mi van az étlapunkon, fejből fel tudnám sorolni, de hogy Csongor min változtat, abba nem szólok bele. Ez így tökéletesen működik, nincs konfliktus köztünk, nem veszekszünk.

* Az áraitokat mihez méritek?

— A szobaárakat nem lehet máshoz szabni, csakis a törzsvendégek és a topolyaiak zsebéhez. Nem vehetünk alapul egy belgrádi vendéget s a pénztárcáját. Nálunk nincsenek szezonális téli-nyári tarifák, egységáraink vannak, mert a visszatérő vendégeinket nem szeretnénk elveszíteni azzal, hogy több pénzt kell fizetniük nyáron. Nem kérhetünk el annyit, amennyit például Palicson vagy Szabadkán egy hozzánk hasonló szálláshely igen. Hogy ez változik-e a jövőben, azt nem tudom. Meglehet. 

* Topolyán az utóbbi években igen sok fejlesztés történt, elég csak a stadionra gondolni. Fellendítheti ez a turizmust a városban?

— Mindenképp. Eddig is rengeteg külföldi vendégünk volt, s ez a szám csak növekedni fog. Már az első évben készítettem egy statisztikát, melyből kiderült, hogy 23 országból érkeztek hozzánk. Közel vagyunk az autópályához, billboardokkal hirdetjük magunkat, bevonzzuk azokat, akik úton vannak, nyaralni utaznak, vagy onnan haza, és megpihennek félúton. Tavaly ilyen vendégből kevesebb volt, de akkor erős volt a belföldi turizmus. Remélem, ez hamarosan visszaáll majd. A stadionnal, a fürdővel, az újraépített teniszpályákkal, a parkkal pedig óriásit fog ugrani az idegenforgalom. De főleg a fociturizmus. Stadionlátogatások lesznek szerintem, hiszen gyönyörű lett a pálya, az emberek pedig kíváncsiak rá. A topolyai tó is sokakat vonz, de akik csak ezért érkeznek, azok ritkán alszanak itt, általában a környező városokból jönnek. Lassan beindul a focimeccsek szezonja, s ha, mondjuk, a Topolya bejut az Európa Kupába, akkor nagy csapatok érkeznek majd városunkba, népes szurkolótáborral. 

* Volt már olyan vendég, aki nem volt teljes mértékben elégedett?

— A világon sehol nincs olyan étterem és szálláshely, ahol mindenki 100 pontosra értékeli a szolgáltatást. Nem lehet mindenki szája íze szerint főzni, vagy olyan szobát felkínálni, amely mindenkinek megfelel. És nem is kell. Ez ízlés kérdése, de mindenképp igyekezni kell, hogy minél több olyan vendégünk legyen, aki elégedett mosollyal az arcán lép ki a Gurman 024-ből.

Fényképezte: Szerda Zsófi

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..