Szakrális örökségeink nyomában
Martinek Imre
2020.09.24.
LXXV. évf. 39. szám
Szakrális örökségeink nyomában

Szeptember 24-e, Szent Gellért püspök és vértanú emléknapja

Versec város „fiatalabbik” katolikus temploma, mely ünnepi 1863. december 27-én történt megáldásakor a Szent Gellért püspök és vértanú nevet kapta, 1860 és 1863 között épült. A két tornyú, továbbá neogótikus stílusban elképzelt és építészetileg sikeresen meg is valósított templom elődje hetven évvel korábban (1730-ban) „költözött” a városba.

„Az első katolikusok német családok voltak, akik a törökök kiűzése után 1717-ben telepedtek le a helységben. A plébániát 1720-ban alapították, és a Kincstár volt a kegyúr.” A templomban napjainkban történő igehirdetés hivatalos nyelveként a magyar, a horvát és a német van feltüntetve, az anyakönyvek pedig 1723-tól datálódnak.

Ami viszont a verseci katolikusoknak a hajdani Érdsomlyó-hegy tövében épített kápolnáit illeti…jelenünkben csupán a Szent Rókus van meg, mely „1739 és 1740 között épült [anno] a pestisjárvány megszűntének emlékére. Köréje temetkeztek, és itt alakult ki az egykori [verseci] temető. Ezt [a temetőt] a városi hatóságok az 1960-as évek elején felszámolták. A kápolna megmaradt az egyház kezelésében mint műemlék.”

Külső hivatkozások: A Nagybecskereki Egyházmegye névtára és évkönyve, 2011; 141-142. oldal

Fényképezte: Martinek Imre

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..