home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Szakmai megbeszélés a színházak vezetőivel
(tv.)
2007.07.25.
LXII. évf. 30. szám

Kovács Elvira, a VMSZ új parlamenti képviselője - Az önkormányzati alapítású média mentesüljön a kötelező privatizációtól - A VMSZ nem támogatja a Kosovóra vonatkozó új határozattervezetetBemutatkozott a VMSZ új képviselője, Kovács Elvira. A 25 éves közgazdász hölgy Szabadkán végezte tanulmányait, d...

Kovács Elvira, a VMSZ új parlamenti képviselője - Az önkormányzati alapítású média mentesüljön a kötelező privatizációtól - A VMSZ nem támogatja a Kosovóra vonatkozó új határozattervezetet
Bemutatkozott a VMSZ új képviselője, Kovács Elvira. A 25 éves közgazdász hölgy Szabadkán végezte tanulmányait, de Bécsben is tanult. Kitűnően beszél németül, angolul és természetesen szerbül.
- Megtiszteltetés számomra, hogy a VMSZ parlamenti képviselője lehetek, és egyben nagy felelősség is. Közép-Bánátból, Szentmihalyról származom, s nagyon nagy öröm a számomra, hogy a szórványmagyarságnak is lesz egy képviselője, ezenkívül úgy érzem, hogy az ifjúságpolitika terén sokat tehetek. Úgy gondolom, helyt tudok állni az oktatási és a szociális kérdésekben, akárcsak az egészségügy terén is - mondta.
Varga László parlamenti képviselő beszámolt arról, hogy a párt képviselői a múlt héten részt vettek azon a tanácskozáson, amelyen a helyi és a regionális média magánosításának kérdéskörével foglalkoztak. Az általuk javasolt törvénymódosítás szerint az önkormányzati alapítású média mentesülne a privatizációtól. A tanácskozáson részt vett Dragan Janjić médiaügyekkel megbízott segédminiszter, Milorad Đurić tartományi tájékoztatási titkár, Rade Veljanovski egyetemi tanár, aki a rádiódiffúziós törvény kidolgozásánál is jelen volt. A médiumok magánosításáról szóló törvény nem az Európa Tanács és az EBESZ nyomására keletkezett - eddig ennek az ellenkezőjét állították -, ezek a testületek csupán elfogadták azt, tudtuk meg. A kerekasztal-beszélgetés részvevői egy kérdésben találtak közös nevezőre, mégpedig abban, hogy a kisebbségek tájékoztatásában valóban problémák állnak fenn, és hogy veszélyeztetve vannak az önkormányzati alapítású, a kisebbség nyelvén sugárzó médiumok. A probléma megoldásában azonban a résztvevők nem értettek egyet. Két elméleti megoldást vetettek fel: az egyik a kisebbségi képviselők által ajánlott törvénymódosítás, de ezt a másik fél elvetette, mivel a politika így befolyásolhatná az intézményt a finanszírozás módján és a vezetők megválasztásán keresztül. Dragan Janjić véleménye szerint egy alapot kell majd létrehozni, amelyből támogatnák a kisebbségi nyelven is sugárzó rádiókat.
Pásztor Bálint VMSZ-es parlamenti képviselő hozzátette: ígéretet kapott arra, hogy a kormány szeptemberben napirendre tűzi a rádiók kérdését.
A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének kezdeményezésére július 19-én, csütörtökön, a vajdasági magyar színházak vezetőivel szakmai megbeszélésre került sor a Magyar Ház földszinti termében. A párt közleményt adott ki, amely a következőket tartalmazza: a kezdeményezés alapja az a nyitottság, amely a szakmai körök iránti párbeszéd fontosságára is épül, célja pedig a vajdasági színházi élet és közönség minél nagyobb lehetőségekhez juttatása.
A szabadkai Népszínház magyar társulatát Mezei Zoltán, Brestyánszki Boros Rozália és Hernyák György, az Újvidéki Színházat László Sándor és Góli Kornélia, a Kosztolányi Dezső Színházat pedig Urbán András képviselte.
A VMSZ elnökének felkérésére Pásztor Bálint, Gerold László és Lovas Ildikó fogalmazta meg azokat az irányvonalakat, melyek mentén a szakmai megbeszélés zajlott.
A megbeszélés tapasztalata és a kialakult közös álláspontok a következők: egyértelműen szükség van mindhárom állandó színházunk önálló létére, mert különbözőségük által nélkülözhetetlen értéket képviselnek; szorosabb szakmai együttműködésre, melynek formális keretet is kell szabni legfőképpen a tájolás megszervezése végett, melynek megvalósításához nélkülözhetetlen egy előrelátható és egyeztetett repertoár meghozatala; Bánátban nem elegendő a tájolás, meg kell teremteni a nagybecskereki magyar nyelvű színház működésének feltételeit, ami nemcsak előadások létrehozását, hanem folyamatos szakmai foglalkozást is jelent majd; a Palicsi Nyári Színházi Esték újraindítása a három színház közös produkciójával, illetve vendégjátékok szervezésével, amit minden évben másik színházunk vállalna, ezáltal is biztosítva a koncepció frissességét és az eltérő közönségigény kielégítését; a következő évad megkezdése előtt minderről konkrét tartalmi és anyagi elképzelést fogadnak el a megbeszélés résztvevői, amit a nyár folyamán szakmai egyeztetések előznek meg a színházak vezetői, színészei, rendezők között.
A képviselők aggodalmuknak adtak hangot a magyar határszervek munkája miatt. A minap minden magyarázat nélkül 5 órán át várakoztatták a tikkasztó melegben a csoportosan - öt autóbuszban - az Európai Unió meghívására egy hónapos európai körútra utazó szerb egyetemistákat.
Minderről a VMSZ tájékoztatta Sólyom László köztársasági elnököt, a magyar kormány illetékes szerveit.
A Kosovóra vonatkozó új határozattervezetről a képviselők elmondták, hogy több okból nem tudják támogatni. A hatodik cikkelybe például az van belefoglalva, hogy az állam bármikor reagálhat abban az esetben, ha úgy véli, veszélybe került az ország területi szuverenitása. A VMSZ-es képviselők nem kaptak választ arra a kérdésre, hogy vajon ebben az esetben katonai vagy más erőszakszervezetet segítségét kívánja-e kérni az állam.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..