Szakemberhiány az egészségügyben (is)

Szakemberhiány az egészségügyben (is)

A Szabadkai Egészségház legnagyobb problémája, hogy hiányzik az utánpótlás: a nyugdíjba vonult orvosok helyét nincs, aki betöltse. A fiatal szakkáderek külföldre költözése súlyos gondot okoz, egyre nehezebb megszervezni a munkát — mondja dr. Mihaela Budimski, az egészségház szóvivője.

— Maguk az objektumok jó állapotban vannak — mondja Mihaela. — A Szabadkai Egészségház minden rendelőjében minden évben újrafestjük a falakat, higiéniai okokból. Az idénre terveztük a nyílászárók, a világítás, az elektronikus installáció cseréjét. Ezekre a munkálatokra Györgyénben, Királyhalmon, a városban pedig a Peščara helyi közösségben levő, a Kumičić utcában és a Belgrádi úton található objektumokban kerül sor.

* A mentőállomáson dolgozók a közelmúltban rendőri védelmet kértek. Ennyire gyakoriak a támadások ellenük?

— Az egészségház vezetősége hozta meg ezt a döntést, amely szerint a terepre vonuló orvosi csapat az ittas állapotban levő páciensekhez ezentúl csak rendőri kísérettel vonul ki. Az utóbbi időben sajnos több incidens történt. Az elmúlt öt hónap során négyszer támadtak rá részeg páciensek a mentősökre. A dolgozók gyakran kénytelenek a nyilvánosság előtt végezni a munkájukat, és sajnos egyre több a szélsőséges szituáció, sokszor sértegetik őket, az utóbbi időben nemcsak szóban, hanem fizikailag is, még késsel is megfenyegették őket a közelmúltban. Nem szabad megengedni, hogy azok, akik mások életét igyekeznek megmenteni, maguk is életveszélybe kerülhessenek a munkájuk során.

* Milyen állapotban vannak a mentőállomás berendezései, illetve a mentőautók?

— A Szabadkai Egészségház minden rendelője jól fel van szerelve, az elmúlt években a bajmoki és a csantavéri objektumot sikerült felújítanunk. Ami a mentőállomást illeti, jelenleg elég járművünk van, de mivel rengeteg kilométert tesznek meg nap mint nap, fontos, hogy rendszeresen bővítsük a járműparkunkat. Ha csak egy mentőautó is „kiesik” valamilyen meghibásodás miatt, akár csak néhány órára is, az már felborítja a mentőszolgálat munkarendjét. Egyébként a mentőállomás is jól fel van szerelve, korszerű berendezéseink vannak, az idén egy új defibrillátort is kapunk.

* Mindannyian tanúi vagyunk az elvándorlásnak, és tudjuk, hogy ez következményekkel jár. Önöknél mi a helyzet? Van elég orvos, ápoló a rendelőkben?

— Már hosszú ideje nincs elegendő szakkáderünk. Az orvoshiány iszonyúan megnehezíti a dolgunkat, kénytelenek vagyunk folyamatosan átrendezni, újratervezni a beosztást, hogy egyetlen rendelő se maradjon orvos nélkül. Az alkalmazottaink folyamatosan dolgoznak, de még így is hosszú a várakozási idő. A legnagyobb hiány általános orvosokban van. Ami pedig a specialistákat illeti, nincs elég gyermekorvos és nőgyógyász. Amellett, hogy a fiatalok külföldre távoznak, az idősebb szakemberek is nyugdíjba vonulnak, ezért sajnos egyre kevesebb a szakkáderünk. De nem csak orvosból van egyre kevesebb: csak tavaly jó néhány egészségügyi nővér és technikus költözött külföldre a jobb megélhetés reményében.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Szakemberhiány az egészségügyben (is)
Szabadkai Napló
Facebook

Támogatóink