Szájba repült a felsőhegyiek sült galambja!

Szájba repült a felsőhegyiek sült galambja!

Szaján központjában, a művelődési otthon környékén tartották meg a VI. Nemzetközi Bográcsfőző Fesztivált a helybeli Szent István Kolping Család szervezésében.

A rendezvény kezdetét az adai Vénusz+ Táncstúdió mazsorettlánykáinak fellépése tette színessé. Kéri Brigitta, a rendezvény háziasszonya elmondta, a barátkozás a fő céljuk, illetve a gasztronómiai ízek bőségének kipróbálása, hiszen Szajánban és környékén nagy hagyománya van a birkapörköltnek és a vadas ételeknek is.


Kéri Brigitta felvételei

A fesztiválon huszonhat csapat vett részt, a helybeli méhész-, vadász-, sporthorgász- és nyugdíjascsapatok mellett érkeztek még Adáról, Padéról, Újvidékről, Nagykikindáról, Zentáról, Felsőhegyről, a magyarországi Tiszaszigetről, a romániai Újszentesről, Csanádról és Temesvárról is. Főtt itt minden, ami szem-szájnak ingere. Például kakasherepörkölt zúzával, babgulyás, vaddisznópaprikás, disznótoros paprikás, körömpörkölt, marhapaprikás, halászlé, haltepertő, őzpaprikás, birka- és disznópörkölt, valamint krumplipaprikás. És akik mindezt elkészítették: Tóth András, Budai Tamara, Kabók Lajos, Budai István, Farkas Tamás, Fekete Mónika, Németh László, Bárdos Sándor, Zdravko Isakov, dr. Ács Árpád, Ferenczi Józsefné, Laczi Gábor, Bunford Endre, Kajári Pál, Kiss Sándor, Kádár György, Fodor Ferenc, Radu Bojtos, Szabó János, Apró Kornél és Baranyi Lajos.

Megemlíteném az esemény néhány érdekes momentumát is. Kéri Norbert együstnyi csemegekukoricát főzött. A szajáni Kolping-család szorgos asszonyai több mint 400 tejfölös-fokhagymás lángost sütöttek ki. Dr. Ács Árpád állatorvos szerint a finom bográcsos jókedvből és jó húsból készül. Tóth András 35 kg húsból főzte meg mesteri módon a vendéglátók birkapörköltjét. A helybeli méhészcsapat a főfogás mellé mézes pálinkát és mézes puszedlit kínált. A szajáni Micsiz Tibor szerint a harmadik pálinka után már nem lehet főzési titkot tartani. A legérdekesebb nevű csapat a felsőhegyi Az öreg kakas és a két tyúk volt, mely galamblevest főzött, mellé pedig tömérdek sült galambot tálalt meggykeszőcével.

Sokunk számára mégis a szajáni Kolping-család birkapörköltje volt a legfinomabb, valamint a csanádi Fodor Ferenc savanyú káposztás babgulyása.

Végezetül Kéri Brigitta köszöni a támogatóknak a segítséget, valamint az ifjú Kolping-tagoknak, Palatinus Klaudiának és Kéri Nikolettának, hogy kézműves-foglalkozást tartottak a gyerekeknek.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Szájba repült a felsőhegyiek sült galambja!
Bánáti Újság
  • Kónya-Kovács Otília
  • 2020.07.07.
  • LXXV. évfolyam 27. szám
Szájba repült a felsőhegyiek sült galambja!
Bánáti Újság
  • Zséli Ágnes
  • 2020.07.05.
  • LXXV. évfolyam 27. szám
Facebook

Támogatóink