home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Szabadtéri fűtőtestek
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2018.08.17.
LXXIII. évf. 32. szám
Szabadtéri fűtőtestek

Javában tart a nyár és a forróság, mégis érdemes már most gondolnunk a hűvösebb időszakra, amikor továbbra is szeretnénk kihasználni a teraszunk lehetőségeit az esti beszélgetésekre, borozgatásokra.

Akármennyire jól öltözünk is fel, ha párnázott kerti székeink vannak is, estefelé bizony érezni fogjuk a meleg napsugár hiányát.

Létezik néhány technikai megoldás a természetes meleg, a napfény pótlására. Persze első gondolatunk az lehet, hogy tüzet kell rakni, ezt azonban például egy belvárosi erkélyen nem tehetjük meg — van viszont helyette néhány civilizáltabb módszer. Ezeket mutatjuk most be!

Inframelegedő

Ezek az úgynevezett kültéri infrafűtőtestek lehetnek gázüzeműek és természetesen elektromosak is. Formailag általában kandeláber- vagy oszlopkonstrukciók, viszont az elektromosak akár vízszintesen is elhelyezhetőek.

A gázüzeműeknél a talpazatba be van építve a gáztartály is. Ezeket hőgombaként is emlegetik. Az elnevezésből már a hiányossága is sejthető, vagyis csak a gomba közelében érezhető a hő — jó hír viszont, hogy akár többen is a fűtőtest köré gyűlhetünk.

Az inframelegítők korszerűek, kényelmes és tiszta fűtést eredményeznek, egyenletes meleget nyújtanak. A kibocsátott infrasugarakat a szellő sem tudja elfújni, ezért ez a megoldás az egyik legalkalmasabb teraszok, nyitott terek fűtésére. Nincs szükség hőelosztórendszer kiépítésére, a teljesítmény szabályozhatósága pedig gazdaságossá teszi. Mindemellett környezetbarát is, hiszen semmilyen mellékterméket nem bocsát ki, nem füstöl, porol, nincs pára. Az egészséget sem károsítja, hiszen a rövidhullámú infravörös fényt gyógyászati kezelések során is használják.

Füstmentes kandalló

A legmelegebb hatást a kültéri kandallóval tudnánk elérni, ez azonban nem mindenhol alkalmazható. Ha nincs lehetőségünk igazi kültéri kandallót építeni, akkor sem kell lemondanunk az élményről, léteznek ugyanis új fejlesztésű füstmentes kandallók, melyek forradalmi megoldást nyújtanak. Vannak hordozható és beépíthető változatok is.

Ezek kint és bent egyaránt alkalmazhatóak, ott is, ahol nincs kémény, hiszen nem fával vagy szénnel működnek. A füstmentes kandallókban egy speciális anyag, bioetanol ég, mely környezetbarát, használata pedig biztonságos — legalábbis akkor, ha betartjuk az utasításokat.

Ez a fűtőeszköz akár egy kisebb teraszon, városi erkélyen vagy egy kicsi loggián is elfér. Mindemellett nagyszerű lakberendezési fókuszpont is lehet, mert magához vonzza a tekintetet. És arról se feledkezzünk meg, hogy a tűz ősi misztériuma, látványa összehozza az embereket.

A füstmentes kandallóban valódi, lobogó tűz ég — ellentétben a már említett korszerű infrasugárzókkal —, annak minden élményével, melegével együtt, illetve kémény, füst és további káros anyagok kibocsátása nélkül. A nyílt láng összes tulajdonságát felmutatja — kivéve a kellemetlen, szemet maró füstöt. Működtetése roppant egyszerű, kényelmes és tiszta. Az is nagyon fontos, hogy nem igényel hosszas előkészületeket, mint például hagyományos társa, a fatüzelésű kandalló.

Külseje nagyon változatos lehet: a hagyományos formától az egészen modern vonalvezetésűig, nemesacéllal vagy akár üvegfelületekkel is kombinálva.

Ezekkel a fűtési megoldásokkal a nyár végén, az ősz elején is kellemessé, hangulatossá tehetjük a kültéri sarkunkat, mely így még a hűvösebb idő beköszöntével is remek helyszíne lehet baráti beszélgetéseinknek.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..