home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Szabadságharcosok között
Martinek Imre
2023.11.28.
LXXVIII. évf. 47. szám
Szabadságharcosok között

Ez év december tizedikéig fogadja az érdeklődőket Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeumban a Kulturális és Innovációs Minisztérium, befogadó intézmény, illetve a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) közös, Szabadságharcosok között című tematikus tárlata.

A 2023. október 21-én nyílt kiállítás az 1956-os magyar forradalom napjaiban készült kinagyított fényképeket hozza elénk mementóként. John Sadovy (1925—2010), a cseh származású fotóriporter munkáiból válogatva, aki 1956. október 29-e és november 1-je között a Life című amerikai képes hetilap megbízásából érkezett annak idején Magyarországra. Történetesen Budapestre, ahol elszántan és hitelesen fényképezte a forradalom és a szabadságharc eseményeit.

„Ekkor készült képei, elsősorban a Magyar Dolgozók Pártja Budapesti Bizottsága székházának Köztársaság téri (ma II. János Pál pápa tér) ostromakor rögzített felvételei, a Life és más jelentős külföldi sajtótermékek oldalain váltak világhírűvé. Kiállításunk a híres fotók mellett Sadovy eddig még nem publikált képeiből tár válogatást a közönség elé. E felvételek egy része bepillantást enged a szabadságharcosok és a budapesti lakosok tűzszünet alatti életébe; megmutatja, hogyan reagáltak a háborús helyzetre a fegyveres felkelők és a fegyvertelen civilek, a felnőttek és a gyerekek. Több képen közelről láthatjuk azokat, akik fegyvert fogtak a kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen; megörökített gesztusaik, arckifejezésük átélhetővé teszik elszántságukat, bizakodásukat, vagy éppen elkeseredettségüket, fáradtságukat. John Sadovy eddig ismeretlen felvételei a 20. századi világtörténelem egy rendkívüli epizódjának alaposabb megismeréséhez, a hősies, ám a túlerővel szemben esélytelen magyar szabadságharchoz kínálnak újabb arcokat, helyszíneket, pillanatokat.”  (részlet a tárlat tematikájának méltatásából)

Helyszíni fotóink 2023. november 11-én készültek.

Fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..