home 2024. május 23., Dezső napja
Online előfizetés
Szabadon hozzáférhető adatbázisok az egyetemistáknak
Rózsa Krisztina
2023.03.29.
LXXVIII. évf. 13. szám
Szabadon hozzáférhető adatbázisok az egyetemistáknak

A Magyar Tudományos Akadémia EISZ (Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program) Titkárság munkatársai tájékoztató előadást tartottak a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. A hallgatók információkat kaptak magáról az EISZ-ről, a szabadon hozzáférhető kiadói platformokról, az adatbázisokról, azok tartalmáról.

Dániel Ágnes, az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program képviselője elmondta, a határon túli magyar intézmények adatbázissal való ellátásáról szól a program, mely 2019-ben indult. Ez annyit tesz, hogy a környező határon túli országok 24 településén összesen 34 intézmény férhet hozzá 2023-tól 27 magyar adatbázishoz. Az Akadémiai Kiadó 3 adatbázisa érhető el, és a Szaktárs 19 adatbázisát használhatják az MTTK-n a diákok. Ezek az adatbázisok előfizetéshez kötöttek, 30 intézmény azonban tagja az EISZ-nek. Mivel ők részesei ennek a programnak, számukra teljesen ingyenes ezeknek az adatbázisoknak az elérése.

Nagy-Bozsokyné Keresztes Júlia, az MTA Információs Központ EISZ Titkárságán dolgozó könyvtárosa arról beszélt, hogyan kell alkalmazni az adatbázisokat, miként lehet elérni őket, milyen keresési stratégiák vannak, illetve milyen tartalmat érdemes keresni. Véleménye szerint olyan megbízható, igényes és korszerű szakirodalomhoz jutnak hozzá hallgatók, amelyet az internetes keresés során nem biztos, hogy megtalálnak. Olyan szakirodalomra bukkanhatnak, amelyre lehet hivatkozni a szakdolgozat készítésénél vagy egy műhelymunka beadásánál. Neves szerzők, kutatók írták ezeket a könyveket, és jól összefoglalják az adott témára vonatkozó tudnivalókat, sok segítséget adhatnak a felkészülésben.

Azt is elmondta, hogy 27 magyar kiadó e-könyv-csomagjait tartalmazza a kínálat, melyet a határon túli intézmények számára tudnak nyújtani. Ezek között vannak szótárak, folyóiratok, a többségük pedig online elérhető könyv. Az adatbázisokban a szépirodalom, a bölcsészet-, a társadalom- és a műszaki tudomány területéről számos, az egyetemi oktatásban is használatos tankönyv, jegyzet található meg.

Fényképezte: Rózsa Krisztina

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..