Szabadkán nincs koronavírus-fertőzött

Szabadkán nincs koronavírus-fertőzött

18 óráig tarthatnak nyitva a vendéglátóipari egységek. A 65 évnél idősebb polgárok a 024/636-136-os számon kérhetnek segítséget — mondta Bogdan Laban, Szabadka polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az ország első bizonyítottan koronavírus-fertőzött betegét Szabadkán vették nyilvántartásba, egy topolyai származású férfi személyében, akit a Szabadkai Közkórházból Újvidékre szállítottak. Ezen az egy személyen kívül nem regisztráltak több esetet, de a vírus további terjedésének megakadályozása érdekében és az elővigyázatosság jegyében a lehető legmagasabb szintre emelték a védelmi intézkedéseket – emelte ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Bogdan Laban, Szabadka polgármestere. Ennek értelmében a Rendkívüli Helyzetek Városi Törzskara határozatot hozott arról, hogy lerövidítik minden vendéglátóipari egység (kávézó, étterem, pékség, fogadóiroda és egyéb), továbbá minden kereskedelmi tevékenységet folytató létesítmény munkaidejét a város területén 18 óráig. Mint mondta, ez a rendelkezés is hozzájárul ahhoz, hogy az ott dolgozók is hazaérhessenek a kijárási tilalom kezdetéig, azaz 20 óráig. A polgármester elmondása szerint a korlátozás első éjszakáján a lakosok tiszteletben tartották a kijárási tilalmat.

A Rendkívüli Helyzetek Városi Törzskara egyéb intézkedéseket is foganatosított, így beszüntetik a város területén működő állami- és magánóvodák működését, a sportlétesítményeket és a nyugdíjasklubokat is bezáratják, a közvállalatoknak pedig elrendelték, hogy fertőtlenítsék a középületeket és a lakótömböket.

Az idősek számára létrehozott telefonos szolgálat működésével kapcsolatos tapasztalatokról is szólt a polgármester, mint mondta a 024/636-136-os segélyhívószámon eddig 186 idős polgár kért segítséget, az önkéntesek pedig házhoz szállították nekik a szükséges élelmiszereket és gyógyszereket.

A Szabadkai Egészségházak két különrendelőt alakított ki azoknak a pácienseknek, akiknél láz és légúti panaszok jelentkeznek. A polgármester arra kérte a polgárokat, hogy tartsák tiszteletben a kijárási tilalmat, a 65 év feletti személyeket pedig felszólította, hogy egyáltalán ne menjenek ki az utcára, ugyanakkor a város polgárait arra intette, hogy minimalizálják a személyes találkozásokat és ha tehetik, akkor segítsenek a legidősebbeknek. Szabadka minden lehetséges helyzetre készen áll, de csak együtt, a legszigorúbb fegyelemmel győzhetjük le ezt a láthatatlan ellenséget — zárta szavait a polgármester.


A szabadkai városháza (fotó: Roncsák Alexander)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Szabadkán nincs koronavírus-fertőzött
Szabadkai Napló
Facebook

Támogatóink