home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Szabadkán járt az orvosmisszió
Fehér Márta
2019.01.24.
LXXIV. évf. 4. szám
Szabadkán járt az orvosmisszió

A magyarországi Katolikus Karitász Orvosmissziója ingyenes szűrővizsgálatot végzett Szabadkán.

Gyerekek és felnőttek egyaránt élhettek a lehetőséggel. A Smile Szabadkai Nagycsaládos Egyesület szervezésében érkeztek az orvosok a Lányi Ernő IME székházába, hogy megvizsgálják a csaknem száz bejelentkezőt. 

A szombati tanítás egy kicsit belekavart a programba, keveseknek felelt meg a délelőtti időpont, a neheze így délután várt az orvosmisszióra. Viszont így is szép számmal akadt páciens még dél előtt, Takács Gabriella a kislányaival érkezett.

— Egyikük hat-, másikuk négyéves. Fontosnak tartottam, hogy lássa szakember a gyerekeket, így miután egy ismerősömtől hallottam erről a lehetőségről, eljöttünk. Az itthoni egészségügyi intézményekben sajnos nagyon sokáig kell várni egy-egy vizsgálatra. Kiderült, hogy a nagyobb lányomnak szemüvegre van szüksége, nem is sejtettük. Ortopédiai és fogászati vizsgálaton is átestek a lányok.

— Immár második alkalommal látogatott el hozzánk az orvosmisszió. Egy évvel ezelőtt már végzett hasonló szűrővizsgálatot, akkor csak gyerekeken. Nagy az érdeklődés, többen jelentkeztek be, mint tavaly. Hozzájárulunk ezáltal a tudatosabb egészségmegőrzéshez. Nagyon jók a visszajelzések, ezért tervezzük, hogy minden évben megszervezzük az orvosmisszió látogatását, a szűrővizsgálatokra pedig bárki bejelentkezhet — mondta Benák-Búcsú Emese, a nagycsaládos egyesület elnöke.


Orvosmisszió/Vermes Tibor felvételei

Tizenöt tagú csoport érkezett — szakorvosok, rezidensek és orvostanhallgatók. Szigeti Kata medikusként jött a szakorvosokkal, Pécsett tanul a hatodik évfolyamon.

— Az interneten láttam az orvosmisszió hirdetését, mellyel önkénteseket kerestek, és csatlakoztam. Több minden motivált, egyrészt a tapasztalatszerzés, másrészt a betegekkel való kapcsolatteremtést is gyakorolhatom. A gyerekek nagyon lelkesek, bár sok minden függ a szülőktől, az ő egészségtudatosságuktól, példamutatásuktól.

Dr. Vojcek László főorvos arról számolt be, hogy az új betegek szűrésén kívül mindenképp szeretnék ellenőrizni azokat, akiknek tavaly szemüveget vagy egyéb gyógyászati segédeszközt írtak ki.

— Tavaly Szabadkán kívül jártunk még Muzslyán és Dreán, ezekre a településekre körülbelül három hét múlva ismét ellátogatunk, a mostani kétnapos itt-tartózkodást pedig vasárnap Hajdújáráson zárjuk. Tevékenységünket Kárpátalján és a Délvidéken végezzük, a Trianonnal elszakított területek két legszegényebb részén, ahol nemcsak a lakosság anyagi helyzetét tekintve beszélhetünk szegénységről, hanem az egészségügyi ellátottságot illetően is. 2017. szeptember 15-én kezdte meg munkáját az orvosmisszió, tizenkétszer voltunk Kárpátalján, majdnem az összes településen, ahol magyar iskola van, hiszen iskolás gyermekeket mentünk szűrni, majd 2018. júniusában a felnőttek szűrésére is kiterjesztettük tevékenységünket. A Kárpát-medencét a magyar kormány az elmúlt nyolc évben a határon túl élő magyarok vonatkozásában támogatandónak ítélte, ezeken a területeken az óvodák, az iskolák és a mezőgazdaságban élők támogatása a Fidesz—KDNP-kormány részéről napirenden van, mi a szakmaiságot adjuk hozzá, ahol az óvodába, iskolába járó és még magyarul is beszélő gyerekeknek, szüleiknek, nagyszüleiknek az egészségügyi szűrését végezzük el.

Tavaly 16 szemüveget írtak ki Szabadkán, és 43 gyógyászati segédeszközt (lúdtalpbetétet, gerincfűzőt stb.). Ezeket a gyerekek ingyen kapták meg.

— Muzslyán olyan felnőtt cukorbetegeket találtunk, akik egyetemet végeztek, és 23 mmol/l volt a vércukorszintjük, amiről fogalmuk sem volt, holott a határérték 6 mmol/l. A számok azt mutatják, hogy nagy egészségügyi ellátási hiány van, hiszen ez a szemüvegigény vagy vércukorszint nem a mi érkezésünk napján állt elő. Nemcsak Szerbiában alacsony az egészségtudatosság, hanem egész Európában is, emellett fontos tényező az anyagiak hiánya, illetve az egészségügyi alulinformáltság. Ezért tartom jelentősnek a missziónkat, hiszen ez a szűrés nemcsak a gyógyszerek és a szemüveg elérhetőségét segíti, hanem azt is, hogy az ismeretek terjedjenek a Délvidéken.

Gyermekeknek fogorvosi, szemészeti és ortopédiai vizsgálatot végeztek, felnőtteknek vérnyomás-, vércukor- és EKG-vizsgálatot, emellett nőgyógyászati tanácsadást is lehetett kérni kamaszoknak és kismamáknak, felnőtteknek egyaránt.


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..