home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Szabadkai fűtéskörkép
Kartali Róbert
2019.10.23.
LXXIV. évf. 42. szám
Szabadkai fűtéskörkép

Nyakunkon a hideg. A zimankós éjszakák már beköszöntöttek, a fűtési idény pedig már megkezdődött. Ilyenkor újra fókuszba kerülnek a „ki mivel fűt?”, a „mi mennyi?” és a „melyik az olcsóbb?” kérdések.

Felbukkannak az önjelölt szakértők is, akik tudják vagy legalábbis tudni vélik, hogy mi a legjobb, a legolcsóbb vagy a leghatékonyabb. Valóban vannak új és innovatív fűtési rendszerek, melyek nagyobb befektetést igényelnek, de az idő múlásával meg is térülnek, és nagyon hatékonyak, de ebben a cikkben azokkal a fűtési megoldásokkal, árakkal foglalkozunk, amelyek az átlagembert érintik. Felkerestük a Szabadkai Távfűtőművek és a Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalatok illetékeseit, továbbá több fatelepessel is beszélgettünk, egy helyen pedig elküldtek bennünket melegebb éghajlatra, de ez most tabu.

Szabadkán a városi távhőszolgáltatást mintegy 10 500-an veszik igénybe, ebből 10 150 a magánfogyasztó és 350 az üzleti felhasználó. Ők már a múlt héten érezhették, hogy felmelegedtek a radiátorok, hiszen a közvállalat megkezdte a próbafűtést — emelte ki felkeresésünkre Predrag Bobić, a Szabadkai Távfűtőművek igazgatója. Mint mondta, ez csak próba volt, az idény ezzel még nem indult el, viszont a vállalat illetékesei mindennap figyelemmel kísérik a hőmérséklet alakulását, és amikor már három egymást követő napon este 9 órakor 12 fok alatt lesz a hőmérséklet, akkor beindítják a fűtést. Az igazgató elmondása szerint a közvállalat felkészült az idényre, a nyár folyamán megtörténtek a szükséges nagyjavítások, a rendszer problémamentesen működik, a szükséges gázt pedig a Srbijagas szállítja. A vállalat minden eshetőségre felkészülve eleget tett a törvényes kötelezettségének is, így a tizenöt napra elegendő fűtőolajat is beszerezte. A távfűtés díjszabására áttérve az igazgató azt mondta, hogy nem változik a tavalyihoz képest. A számla variabilis részét meghatározó fogyasztásért kilowattóránként 5,13 dinárt kell fizetni, az állandó rész pedig továbbra is 28,85 dinár négyzetméterenként.

Egyelőre nem tudható, lesz-e gázáremelkedés, de az ellátás folyamatos lesz — mondta lapunknak Ződi Ildikó, a Szabadkai Gázművek igazgatónője. A fűtési idény kezdetére vonatkozó kérdés kapcsán elmondta, hogy a gáz köbméterenkénti ára továbbra is 33,73 dinár marad, mely összeg az adót nem tartalmazza. A közvállalat egyébként az idén is jelentősen bővítette a hálózatát, így egyre több fogyasztó csatlakozhat rá a vezetékre. Az igazgatónő elmondása szerint 2019-ben eddig mintegy 200 új fogyasztót kapcsoltak rá a rendszerre, de az év végéig a 300-at is elérheti ez a szám.

A kényelmesnek és tisztának mondott, gombnyomásra működő fűtési megoldások mellett a jól bevált, fával-szénnel való fűtésre is sokan esküsznek. A szabadkai fatelepeket körbejárva le lehet vonni a következtetést, hogy fából van bőven, ám egyes szénfajtákra bizony napokat kell várni. Az akác köbméterét mindenhol 6000 dinárért kínálják, a bükk, a tölgy és a gyertyán pedig 6200 dinárba kerül, a városon belüli házhoz szállítással együtt. A legtöbb fatelepen palettás kivitelben is elérhető a bükkfa, mely 2 köbméteres kiszerelésben érkezik, ezért 7900 dinárt kérnek, ám olyan hely is volt, ahol 8200 dinárt. A legolcsóbb szén a kínálatban a lignit, ennek 8000 dinárba kerül tonnája, a kovini szénért 9000-et kérnek, a szárított szén tonnájáért pedig 13 400 dinárt kell fizetni, de ezt csak néhány napos várakozási idő után tudják házhoz szállítani.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..