Szabadkai fűtéskörkép

Szabadkai fűtéskörkép

Nyakunkon a hideg. A zimankós éjszakák már beköszöntöttek, a fűtési idény pedig már megkezdődött. Ilyenkor újra fókuszba kerülnek a „ki mivel fűt?”, a „mi mennyi?” és a „melyik az olcsóbb?” kérdések.

Felbukkannak az önjelölt szakértők is, akik tudják vagy legalábbis tudni vélik, hogy mi a legjobb, a legolcsóbb vagy a leghatékonyabb. Valóban vannak új és innovatív fűtési rendszerek, melyek nagyobb befektetést igényelnek, de az idő múlásával meg is térülnek, és nagyon hatékonyak, de ebben a cikkben azokkal a fűtési megoldásokkal, árakkal foglalkozunk, amelyek az átlagembert érintik. Felkerestük a Szabadkai Távfűtőművek és a Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalatok illetékeseit, továbbá több fatelepessel is beszélgettünk, egy helyen pedig elküldtek bennünket melegebb éghajlatra, de ez most tabu.

Szabadkán a városi távhőszolgáltatást mintegy 10 500-an veszik igénybe, ebből 10 150 a magánfogyasztó és 350 az üzleti felhasználó. Ők már a múlt héten érezhették, hogy felmelegedtek a radiátorok, hiszen a közvállalat megkezdte a próbafűtést — emelte ki felkeresésünkre Predrag Bobić, a Szabadkai Távfűtőművek igazgatója. Mint mondta, ez csak próba volt, az idény ezzel még nem indult el, viszont a vállalat illetékesei mindennap figyelemmel kísérik a hőmérséklet alakulását, és amikor már három egymást követő napon este 9 órakor 12 fok alatt lesz a hőmérséklet, akkor beindítják a fűtést. Az igazgató elmondása szerint a közvállalat felkészült az idényre, a nyár folyamán megtörténtek a szükséges nagyjavítások, a rendszer problémamentesen működik, a szükséges gázt pedig a Srbijagas szállítja. A vállalat minden eshetőségre felkészülve eleget tett a törvényes kötelezettségének is, így a tizenöt napra elegendő fűtőolajat is beszerezte. A távfűtés díjszabására áttérve az igazgató azt mondta, hogy nem változik a tavalyihoz képest. A számla variabilis részét meghatározó fogyasztásért kilowattóránként 5,13 dinárt kell fizetni, az állandó rész pedig továbbra is 28,85 dinár négyzetméterenként.

Egyelőre nem tudható, lesz-e gázáremelkedés, de az ellátás folyamatos lesz — mondta lapunknak Ződi Ildikó, a Szabadkai Gázművek igazgatónője. A fűtési idény kezdetére vonatkozó kérdés kapcsán elmondta, hogy a gáz köbméterenkénti ára továbbra is 33,73 dinár marad, mely összeg az adót nem tartalmazza. A közvállalat egyébként az idén is jelentősen bővítette a hálózatát, így egyre több fogyasztó csatlakozhat rá a vezetékre. Az igazgatónő elmondása szerint 2019-ben eddig mintegy 200 új fogyasztót kapcsoltak rá a rendszerre, de az év végéig a 300-at is elérheti ez a szám.

A kényelmesnek és tisztának mondott, gombnyomásra működő fűtési megoldások mellett a jól bevált, fával-szénnel való fűtésre is sokan esküsznek. A szabadkai fatelepeket körbejárva le lehet vonni a következtetést, hogy fából van bőven, ám egyes szénfajtákra bizony napokat kell várni. Az akác köbméterét mindenhol 6000 dinárért kínálják, a bükk, a tölgy és a gyertyán pedig 6200 dinárba kerül, a városon belüli házhoz szállítással együtt. A legtöbb fatelepen palettás kivitelben is elérhető a bükkfa, mely 2 köbméteres kiszerelésben érkezik, ezért 7900 dinárt kérnek, ám olyan hely is volt, ahol 8200 dinárt. A legolcsóbb szén a kínálatban a lignit, ennek 8000 dinárba kerül tonnája, a kovini szénért 9000-et kérnek, a szárított szén tonnájáért pedig 13 400 dinárt kell fizetni, de ezt csak néhány napos várakozási idő után tudják házhoz szállítani.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Szabadkai fűtéskörkép
Szabadkai Napló
Facebook

Támogatóink