home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Szabadka polgármestere – Szavazzunk a minőségesebb igazságszolgáltatásra
2022.01.13.
LXXVII. évf. 2. szám
Szabadka polgármestere – Szavazzunk a minőségesebb igazságszolgáltatásra

Tisztelt Polgártársak!

Vasárnap, január 16-án országos népszavazás lesz, ahol lehetőségük lesz eldönteni, hogy támogatják-e a Nemzetgyűlés által elfogadott alkotmánymódosító aktus megerősítését, amely új alkotmányos megoldásokat nyújt az igazságszolgáltatás területén.

Kérek minden szabadkai polgárt, hogy a népszavazáson IGEN-nel szavazzon, hozzájárulva az igazságszolgáltatási és ügyészségi rendszerünk fejlesztéséhez, a jogtudomány neves hazai és nemzetközi szakértőinek ajánlásai szerint.

A Köztársasági Választási Bizottság az előző időszakban minden szerb állampolgárt tájékoztatott az alkotmánymódosítási aktus tartalmáról, amelyről dönteni fogunk. A legfontosabb új rendelkezések az eddigi „próba” bíróválasztás eltörlése, amely az első bírói mandátumot hároméves időtartamra írta elő, a Nemzetgyűlés általi közvetlen bíróválasztás eltörlése, valamint közvetlen részvételének eltörlése az ügyészek megválasztásában.

Az első, kötött bírói mandátum megszüntetése biztosítja a bírói funkció teljes állandóságát. A többi említett megoldás a bírók és ügyészek kiválasztásában főszerepet vállaló Bírói Főtanácsnak és Ügyészi Főtanácsnak ad teljes értelmet, a szakmát és a tudományt helyezve a politika fölé.

Mindez az igazságszolgáltatás nagyobb függetlenségének, hatékonyságának és felelősségének, valamint az ügyészség nagyobb függetlenségének és felelősségének, az állampolgári jogok jobb védelmének és a jogállamiság megerősítésének érdekében javasolt. A Nemzetgyűlés továbbra is részt vesz a folyamatban, négy kiváló jogász megválasztásával, akik a Bírói Főtanács tagjai lesznek, valamint négy jogi szakértőt, akik az Ügyészi Főtanács tagjai lesznek, akiknek munkájában az igazságügyi miniszter is részt vesz.

A népszuverenitást, az állami-jogi integritást és általában mindazokat az értékeket, amelyeket az Alkotmányunk óv és megvalósít, semmilyen módon nem veszélyezteti ez a népszavazás, amely maga az Alkotmány által biztosított eljárás szerint zajlik. Azok, akik az igazságszolgáltatásban javasolt változtatások elleni kampányban ilyen állításokat terjesztenek, tisztességtelenül próbálják politikailag manipulálni Szerbia polgárait.

A szabadkaiak ezt jól tudják, ezért nem hagyjuk ki a lehetőséget, hogy közvetlenül részt vegyünk a demokratikus és alkotmányos folyamatban, hogy hangunkkal és támogatásunkkal valami jót és hasznosat tegyünk hazánknak.

Szavazzunk IGEN-nel vasárnap, tiszteletben tartva a Köztársasági Választási Bizottság által a szavazóhelyiségekben előírt intézkedéseket. Vigyázzunk magunkra és vigyázzunk a mi Szerbiánkra.

 

Stevan Bakić

Szabadka polgármestere

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..