home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Szabadka legjobbjai
Tóth Tibor
2022.01.04.
LXXVI. évf. 52. szám
Szabadka legjobbjai

A Nove Subotičke novine hetilap, Szabadka Önkormányzata és a Sportszövetség szervezésében megszavazták az év legsikeresebb szabadkai sportolóit és csapatait. Először 1961-ben választották meg a legjobb sportolókat, az első díjazott Speár Miklós teniszező volt. A város legjobb csapatait 1969-től választják meg, a cím ötvenkét évvel ezelőtt a Spartacus Ökölvívóklubhoz került. 1970-től a juniorok — az első díjazott Ivan Vojnić tornász volt —, 1976-tól pedig a pionírok — az első díjazott Rézmány Tibor úszó — is felkerültek a dicső listára.

A szabadkai városháza dísztermében helyet foglalt sportolókhoz, sportvezetőkhöz, edzőkhöz elsőként Nataša Aleksić, a városi tanács sporttal és ifjúsági ügyekkel megbízott tagja szólt. Kiemelte, hogy Szabadka sportélete kihívásokkal teli évet tudhat maga mögött, melyben a város sportolói és egyesületei kiváló eredményekkel örvendeztették meg a sport szerelmeseit.

— Sikerült növelnünk a sportra szánt összeget, mely 2022-ben 124,5 millió dinár lesz. A sport városa vagyunk, és ahhoz, hogy továbbra is az maradjunk, segítenünk kell klubjainkat. A számtalan sikert felsorolni is nehéz: pazar fogadtatásban részesítettük a Spartacus labdarúgónőit a kettős korona megnyerése után, együtt örültünk a súlyemelők és a birkózók bajnoki címének, büszkeséggel töltött el bennünket Barna Andrej és Mačković Martin szereplése, hiszen mindketten részt vehettek a tokiói olimpián — mondta Aleksić, majd a tervekről szólva bejelentette, hogy 2022 februárjában megkezdődik a városi stadion újjáépítése, a tavasszal pedig a sétaerdei teniszcsarnok felújítása és a mérgesi kosárlabdapálya kiépítése.


A díjazottak

Az egybegyűltekhez Davor Štefanek, a Szerbiai Sportszövetség elnöke — aki korábban nyolc alkalommal bizonyult a felnőtt kategória legjobbjának — és Stevan Bakić, Szabadka polgármestere is szólt.

Az idén a szavazás eltért az elmúlt években megszokottól, a ranglisták ugyanis fele-fele arányban a sportegyesületek, valamint a sportújságírók és a szervezők szavazatai alapján álltak össze. 2021 legjobb pionír versenyzőjének a tavalyi bronzérmest, a Palics Vitorlásklub tagját, Nenad Zakićot (több országos és vajdasági bajnoki cím és kupagyőzelem, részvétel a világbajnokságon) választották, a 2. helyen Matija Pižurica (ökölvívás), a 3.-on Márton Erik (tornász) végzett. A további sorrend: Borsos Boris (úszás), Bencsik Masa Balázs (súlyemelés), Maja Ostojić (röplabda), a Teodora Blagojević, Arnold Réka, Bogosavljev Anna, Korhecz Boglárka alkotta négypárevezős egység, Molnár Bertalan (vitorlázás), Mateja Borojević (cselgáncs), Fábián Enikő (kerékpározás).

— Testnevelő tanárom értesített, hogy az év sportolója választáson helyezést értem el, és kíváncsian vártam a mai napot, mivel ilyenben még nem volt részem. Az idén az országos és a tartományi bajnokságot is megnyertem, egyéni csúcsom szakításban 80, lökésben 100 kilogramm. A következő évre vonatkozóan konkrét céljaim nincsenek, hogy ne bízzam el magam, csak annyi, hogy tovább fejlődjek — mondta Bencsik Masa Balázs, aki másfél évvel ezelőtt kezdett súlyemeléssel foglalkozni.

Fábián Enikő megnyerte a Vajdaság-bajnokságot és -kupát, a szerb kupában második lett, az országos bajnokságon pedig két érmet nyert.

— Nagyon meglepődtem, amikor értesültem arról, hogy én is a díjazottak között leszek. Kerékpározással egy éve foglalkozom, a világhálón több futamot is megnéztem, és beiratkoztam a klubba. Jövőre még jobb eredményeket szeretnék elérni — mondta Fábián Enikő.

A juniorok mezőnyében címvédés történt, a háromszoros országos, kétszeres tartományi bajnok Nina Šabić (Spartacus Szertornaklub) az idén is a legjobbnak bizonyult, megelőzve Maksim Puškart (atlétika) és Marko Kopunovićot (birkózás). A 4.-től a 10. helyig a következő sportolók végeztek: Perčić Márk (kerékpár), Nikola Koltin (úszás), Filip Kulić (torna), Elena Baić (röplabda), Bognár Nóra (sportmászás), Marko Pižurica (ökölvívás), Petra Buljovčić (vitorlázás).

— Nagyon boldog voltam, hogy újra itt lehetek, hiszen tavaly is díjazott voltam, akkor a 3. helyen végeztem. Az idén megnyertem az országos hegyi bajnokságot, de kijutottam a korosztályos Európa- és világbajnokságra is, noha egyiken sem sikerült célba érnem. Bízom benne, hogy 2022-ben nem leszek ennyire balszerencsés — mondta Perčić Márk.

2021 legjobb felnőtt sportolójává a tokiói nyári olimpián 100 gyorson 9. helyen célba ért, az amerikai nyílt bajnokságot megnyerő úszót, Barna Andrejt választották, akit a 2. helyen az országos egyéni és csapatbajnok, vb-negyeddöntős birkózó, Nagy Szebasztián követ, a 3.-on pedig a világbajnoki 8. helyezett, Nenad Pavković, aki Szerbiában elsőként egyetlen levegővétellel több mint 200 métert úszott le. A további sorrend: Tijana Filipović (labdarúgás), Stefan Kostadinović (asztalitenisz), Kajdocsi Tamás (súlyemelés), Veljko Gligorić (ökölvívás), Boja Krisztina (vitorlázás), Nemanja Jungić (röplabda), Jovana Đurić (úszás).

A sportegyesületek kategóriájában holtverseny alakult ki, hiszen az 1. helyen az országos bajnok és kupagyőztes, a Bajnokok Ligájában szerepelt Spartacus Női Labdarúgóklub, valamint a bajnoki titulust négy év elteltével visszahódító Spartacus Birkózóklub osztozott. A képzeletbeli dobogó második fokára a több egyéni bajnoki címmel büszkélkedő és a 27. országos csapatbajnoki címet megszerző Spartacus Súlyemelőklub, a harmadikra pedig az ország élmezőnyébe tartozó Spartacus Férfiröplabdaklub állhatott.


A felnőtt kategória legjobbjai

A veteránok mezőnyében három egyenértékű díjat ítélt oda a bírálóbizottság, így elismerést Priboj István (úszás), Radovan Radulović (atlétika) és Milan Bogić (cselgáncs) vehetett át.

— Több kilométert úsztam le, mint amennyi nap van az évben. Célom egészségben megérni a következő évet, amikor újabb kategóriába, a 80—85 évesek közé lépek. Jövőre Rómában rendezik meg az Eb-t, így számomra a mondás, mely szerint minden út Rómába vezet, nagyon aktuálissá válik — mondta Priboj István.

Külön elismerésben a következők részesültek: Ubori László (55 év munka az atlétika világában), Veselin Uzelac (a 2021 évi eredményeiért, a paralimpiáról mindössze egyetlen körrel maradt le), a fennállásának 10. évét ünneplő Reful Vitorlásklub, Zvonko Bačić (45 év a röplabdaklubban mint játékos, edző, sportmunkás), Jasmina Nađ (а kick-boxban elért hazai és nemzetközi sikereiért), Veso Avram (bronzérmes a vakok és gyengénlátók sakkolimpiáján), Kovács Mihály (hat évtized az aerosportban), Aleksandar Štajnfeld (a 2021-ben cselgáncsban elért eredményeiért).

— Kettős jubileumot ünneplek, hiszen 70 éves vagyok, az atlétika világában pedig 55 éve tevékenykedem. Versenyzőként kezdtem, majd edzőként és sportmunkásként folytattam. Köszönettel tartozom szüleimnek, akik támogattak ebben, családomnak, feleségemnek, gyermekeimnek, akiktől a sport miatt sokat voltam távol, edzőmnek, Szikora Pálnak, aki mindent megtett, hogy minél jobb eredményeket érjek el, hogy kijussak az 1972. évi müncheni olimpiára. Amíg testi és szellemi erőm engedi, szeretnék a gyerekekkel foglalkozni, a sport keretében új távlatokat nyitni számukra — nyilatkozta Ubori László.

2021 abszolút győzteseinek járó vándorserleget Barna Andrej, valamint a Spartacus Női Labdarúgóklub és a Spartacus Birkózóklub érdemelte ki.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..