home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Szabadka legjobbjai
Tóth Tibor
2020.01.02.
LXXIV. évf. 52. szám
Szabadka legjobbjai

A Nove Subotičke Novine hetilap, Szabadka Önkormányzata és a Szabadkai Sportszövetség szervezésében 58. alkalommal választották meg az év legsikeresebb szabadkai sportolóit és csapatait.

Először 1961-ben választották meg Az év sportolóját, az első díjazott Speár Miklós teniszező volt. A város legjobb csapatait 1969-től választják meg, s a cím 46 évvel ezelőtt a Spartacus Ökölvívóklubhoz került. 1970-től a juniorok — az első díjazott Ivan Vojnić tornász volt —, 1976-tól pedig a pionírok — az első díjazott Rézmány Tibor úszó — is felkerültek a díjazottak dicső listájára.

A városháza színültig megtelt dísztermében Nemanja Simović, a városi tanács sporttal és ifjúsági ügyekkel megbízott tagja gratulált a sportolóknak a 2019-ben elért sikereikhez. Megköszönte az országos és a tartományi sportszövetség támogatását, és kiemelte a Szabadkai Sportszövetségben folyó kiváló munkát.

— Köszönöm a városvezetőségnek, külön Bogdan Laban polgármesternek, hogy megértéssel viszonyulnak a sport iránt, segítenek az infrastruktúra fejlesztésében, és évről évre növelik a sportra szánt összeget, mellyel jelentősen megkönnyítik a munkánkat — szögezte le Simović.


Díjazottak (Dejan Vuković felvételei)

A bírálóbizottság, melyet a korábbi években díjazott sportolók alkottak, a 2019. év legjobb pionír versenyzőjének Nina Šabićot, a Spartacus Szertornaklub versenyzőjét és Filip Kulićot, a Partizan-Železničar Szertornaklub kiválóságát választotta. Šabić országos bajnok egyéni összetettben, csapatban és gerendán, talajon pedig bronzérmet szerzett. A tartományi bajnokságon egyéni összetettben és csapatban szintén a dobogó legmagasabb fokára állhatott. Kulić a csapatban és az egyéni összetettben elért országos bajnoki cím mellett aranyérmet nyert talajon, ugrásban és korláton, gyűrűn második lett, nyújtón és lólengésben pedig bronzérmet szerzett. Az országos tornászliga szerenkénti döntőjén mind a hat szeren aranyérmet akaszthattak a nyakába.

A második helyet a Spartacus Atlétikai Klub tagja, Maksim Puškar érdemelte ki, a harmadikat pedig Borsos Boris, a Spartacus Prozivka Úszóklub sportolója. A további sorrend: Nikolina Perčić (kerékpár), Nenad Zakić (vitorlázás), Isidora Bašić (vívás), Mateja Borojević (cselgáncs), Kucsera Lili (vízilabda), Minja Kopunović (atlétika) és Sergej Vračar (kick-box).

A juniorok mezőnyében Bognár Nóra, a Spartacus Hegymászóklub Sportmászószakosztályának tagja megvédte címét, és az idén is a legjobbnak bizonyult. A fiatal hölgy a sportmászás mindhárom válfajában és sziklamászásban is országos bajnok, emellett a Balkán-bajnokságon is szerzett három aranyérmet. A válogatott tagjaként a szófiai és a grazi nemzetközi versenyen szerepelt, Petzenben pedig több érem mellett ezüstkupát is nyert a rangos viadalon.

— Nagyon jó érzés címet védeni Az év sportolója választáson. Tavaly is már nagyon motivált, hogy a legjobb ifjúsági versenyző lettem, ez így van az idén is, úgyhogy nagyon boldog vagyok. A sikerek közül kiemelném, hogy sziklamászásban 10 mínusz fokozatot sikerült elérnem, aminek nagyon örülök, mert eddig 9-es volt a legnagyobb nehézség, melyet elértem. Ezzel teljesítettem a kategorizáció feltételeit, ami nagy elismerés egy sportoló számára. Falmászásban nyertem Balkán-bajnokságokat, és a petzeni nemzetközi versenyen több érmet szereztem. 2020-ban falmászásban Európa-kupákon szeretnék indulni, illetve jó lenne világkupákon is. Ezek már igencsak ütőképes versenyek, ahol szeretném magam megmérettetni. Sziklán a 10 mínusznál szeretnék még jobbat elérni. Kemény munka lesz, mert állítólag nehezítik a szabályokat, de remélem, sikerrel járok — mondta Bognár.


A kategóriánkénti győztesek Bogdan Laban polgármesterrel

A dobogó második fokán az evezős Nikolina Đorđević, a harmadikon pedig a műkorcsolyázó Leona Rogić végzett. Őket követi: Miona Petra Knežević (vívás), Haskó Viktor (súlyemelés), Uroš Krstin (birkózás), Dušan Simjanovski (kosárlabda), Anja Zubelić (úszás), Nemanja Nikolić (cselgáncs) és Jovana Vukas (atlétika).

2019 legjobb felnőtt sportolójává Nagy Szebasztiánt, a Spartacus Birkózóklub tagját választották. A magyarkanizsai versenyző ezüstérmet nyert a 23 éven aluliak Európa-bajnokságán, emellett országos és tartományi bajnok, valamint két kupaversenyen is diadalmaskodott. Nagy nem lehetett jelen a díjátadón, mivel a válogatottal egy bulgáriai edzőtáborban tartózkodik. A második helyen Kajdocsi Tamás súlyemelő, a harmadikon Nagy Jasmina ketrecharcos, küzdősportoló végzett.

— Nagyon örülök a második helynek, pláne, ha tudjuk, milyen év áll mögöttem. A nyár folyamán megsérültem, és az év hátralevő részében nem indulhattam egyetlen jelentősebb versenyen sem. Az év első felében a felnőtt-Eb-n a 11. helyen végeztem, amivel elégedett vagyok, hiszen rendkívül erős mezőnnyel találtam szemben magam. A következő évben készülök az Eb-re és a vb-re is, és bízom benne, hogy az olimpiára is kijutok — mondta Kajdocsi.

A további sorrend: Rozsnyik Ervin (súlyemelés), Veljko Gligorić (ökölvívás), Pataki Zoltán (íjászat), Dejan Franjković (birkózás), Stefan Kostadinović (asztalitenisz), Bojana Kljajić (vívás) és Tihomir Zakić (vitorlázás).

A sportegyesületek közül a bajnok és kupagyőztes, a Bajnokok Ligája tizenhatoddöntőjében az Atlético Madridot megszorongató, illetve az őszi bajnoki címet százszázalékos teljesítménnyel megszerző Spartacus Női Labdarúgóklub került ki győztesen az idén is, megelőzve a négy országos csapatbajnoki titulust szerzett Spartacus Teniszklubot és a sorozatban tizenötödik alkalommal országos csapatbajnok Spartacus Súlyemelőklubot.

— Hosszú év áll mögöttünk, a csapat rengeteget edzett, nagyon sok mérkőzést játszottunk. Kiválóan teljesítettünk, ami az eredményeken is látszik, hiszen mindenhonnan csak az elismeréseket kapjuk. Próbáljuk hasonló ritmusban folytatni, hiszen a csapat teljes mértékben megérett az európai porondra. Legemlékezetesebb mérkőzésem az Atlético elleni történelmi BL-mérkőzésünk volt, hiszen ilyen szép sikereket nem értünk el az elmúlt időszakban. Nagyon büszkék vagyunk magunkra. December 23-ától tíz napot edzünk, majd tíz napot pihenünk, és utána teljes erővel folytatjuk a felkészülést a tavaszi idényre — mondta Vajda Orsolya, a Spartacus labdarúgója.

Külön elismerésben részesült Stevan Matijević (60 éve a gyeplabdasportban), Nada Drakulić (50 éve a tornasportban), Marko Milodanović (négy aranyérem a veterán evezősök világbajnokságáról), Milan Katić (sportmunkás, a labdarúgásban elért eredményeiért), a City Gamest megnyerő szabadkai csapat, Miloš Keljanović (világbajnoki ezüstérmes kick-boxban), Mačković Martin (evezős, a 2019-ben elért eredményeiért) és Veselin Uzelac (a paraíjászatban elért eredményeiért).

Az év abszolút győzteseinek járó vándorserleget Nagy Szebasztián (helyette Damir Šabić, a Spartacus Birkózóklub elnöke vette át az elismerést) és a Spartacus Női Labdarúgóklub érdemelte ki.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..