home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Szabadka legjobbjai
Tóth Tibor
2019.01.18.
LXXIV. évf. 2. szám
Szabadka legjobbjai

A Nove subotičke novine hetilap, Szabadka önkormányzata és a Szabadkai Sportszövetség szervezésében ötvenhetedik alkalommal került sor az év legsikeresebb szabadkai sportolóinak és csapatainak megválasztására.

Először 1961-ben rendeztek ilyen eseményt, az első díjazott pedig Speár Miklós teniszező volt. A város legjobb csapatait 1969 óta választják meg, s a cím 49 évvel ezelőtt a Spartacus Ökölvívóklubhoz került. 1970-től a juniorok — az első díjazott Ivan Vojnić tornász volt —, 1976-tól pedig a pionírok — közülük az első Rézmány Tibor úszó lett — is felkerültek a dicső listára.

A városháza színültig megtelt dísztermében elsőként Vlado Tomić, a Nove subotičke novine hetilap igazgatója, majd Sreten Damjanović, a Szabadkai Sportszövetség igazgatóbizottságának elnöke, végül pedig Nemanja Simović, a városi tanács sporttal és ifjúsági ügyekkel megbízott tagja gratulált a sportolóknak a 2018-ban elért sikereikhez.

— Nagyon termékeny sportévet hagyunk magunk mögött. Szabadka mindig is a sport városa volt, és a jelek szerint az is maradt. Nekünk, sportmunkásoknak az a feladatunk, hogy minél jobb feltételekről gondoskodjunk, és akkor a tehetséges versenyzőink majd hozzák a tőlük várt eredményeket. A sportinfrastruktúra kiépítése tekintetében szintén nagy sikereket értünk el 2018-ban. Amit egy éve ugyanitt megígértünk, azt teljesítettük is. Harminc év után a sétaerdei medence új ballont kapott, a városi stadionban negyven év elteltével új atlétikai pálya létesült, emellett a gyepszőnyeget is kicseréltük, és egyre több új sportpálya épül a városban. Szabadka 148 sportklubbal büszkélkedik, a Spartacus Vasutas Sportegyesület pedig a legnépesebb az országban. Ma a kategóriánkénti tíz legjobb sportolót, a három legjobb csapatot, valamint a sportmunkásokat díjaztuk. Utóbbiak gyakran csak a háttérben tevékenykednek, pedig nélkülük elképzelhetetlen a klubok működése. Köszönet nekik és a Szerbiai Sportszövetség tisztségviselőinek is, akiknek segítségével jelentős anyagi eszközökhöz jutottunk, továbbá a Stadion Kommunális Közvállalatnak is hálával tartozunk, hogy karbantartja a létesítményeket — mondta Simović, majd a jelenlevők egy kisfilmet tekinthettek meg a szabadkai sportolók sikereiről és a közelmúltban felújított létesítményekről.

A tizennégy tagú bírálóbizottság, melyet a korábbi években díjazott sportolók alkottak, a 2018. év legjobb pionír versenyzőjének Danilo Dulićot, a Spartacus Úszóklub országos bajnok és csúcstartó versenyzőjét választotta. A 2. helyet a Partizan-Željezničar Szertornaklub tornásza, Filip Kulić, a 3.-at pedig Lara Virc, a Spartacus Teniszklub játékosa érdemelte ki. A további sorrend: Nina Šabić (torna), Miona Petra Knežević (vívás), Maksim Puškar (atlétika), Hődör Patrik (súlyemelés), Aleksandar Čokić (asztalitenisz), Mateja Borojević (cselgáncs) és Mark Perčić (kerékpár).


Díjazottak (Dejan Vuković felvételei)

Az ifjúságiak mezőnyében Bognár Nóra, a Spartacus Hegymászóklub sportmászó szakosztályának tagja bizonyult a legjobbnak. A dobogó második fokán a műkorcsolyázó Leona Rogić, a harmadikon pedig a tornász Vakula Noémi végzett. Őket követi: Haskó Viktor (súlyemelés), Mihajlo Milić (ökölvívás), Hajagos Adriel (úszás), Ana Miković (evezés), Jovana Vukas (atlétika), Uroš Kojadinović (kézilabda) és Stefan Dulić (röplabda).

— Nekem és a sportágnak is nagyon sokat számít ez az elismerés. A sportmászás eddig nem volt túlságosan ismert, ezért remélem, ez a díj hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen tudomást szerezzenek erről a sportágról. Szerbiában a legjobb ifjúsági és felnőtt sportmászó vagyok, külföldön Balkán-, valamint Európa-bajnokságon vettem részt, a Balkán-bajnokságon egy arany- és egy bronzérmet szereztem. Jövőre már az Eb-n is szép eredményeket szeretnék elérni, természetes sziklán pedig sokkal nagyobb rang kivívása és nehezebb út teljesítése a fő cél. Nem gondoltam volna, hogy én leszek a legjobb ifjúsági sportoló Szabadkán, és most nagyon boldog vagyok, hogy ezt elértem, mert mégiscsak ez a sportok városa. A falmászás felkerült az olimpia műsorára, ami még inkább motiváló tényező. Tokió már túl közel van, hiszen az oda való kijutáshoz a világ- és Európa-bajnokságokon sokkal jobb eredményeket kellett volna elérnem, de a 2024. évi ötkarikás már megcélozható — nyilatkozta Bognár Nóra.

Vakula Noémi ugyanebben a korosztályban a 3. helyen végzett.

— A torna nagyon nehéz sportág, nem mindenki születhet rá. Csak rengeteg munkával lehet eredményt elérni. Az idén a legjobb lettem Vajdaságban és Szerbiában, mind a négy szeren aranyérmet nyertem, valamint egy nagyon rangos versenyre is eljutottam, melyen egyéni összetettben 5. helyezést értem el, a szerenkénti döntők során pedig egy ezüstöt és egy bronzot nyertem. Jövőre meg akarom tartani ezt a szintet, ami pedig az idén nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, azon 2019-ben javítani szeretnék — mondta Vakula Noémi, aki tizenegy éve tornázik.


A kategóriánkénti győztesek (balról jobbra): Danilo Dulić, Bognár Nóra, Davor Štefanek, Violeta Slović (a Spartacus női együttesének csapatkapitánya)

2018 legjobb felnőtt sportolójává Davor Štefaneket, a Spartacus Birkózóklub világbajnoki ezüstérmes versenyzőjét választották. A 2. helyen Barna Andrej (úszás), a 3.-on pedig Kajdocsi Tamás (súlyemelés) végzett. A további sorrend: Nemanja Ćalasan (labdarúgás), Rozsnyik Ervin (súlyemelés), Dijana Šefčić (atlétika), Bojana Kljajić (vívás), Stefan Kostadinović (asztalitenisz), Miljan Milović (röplabda) és Veljko Gligorić (ökölvívás).

— A világbajnoki ezüstérmemnek köszönhetően bizonyultam hetedik alkalommal Szabadka legjobbjának valamelyik kategóriában. Saját városomban nem könnyű a legjobbnak lenni, mert rengeteg a kiváló sportoló, akit nehéz legyőzni. Nagyon örülök az elismerésnek, és gratulálok a többieknek — mondta Štefanek.

A sportegyesületek közül a bajnok, a Bajnokok Ligájában a legjobb harminckét közé jutott Spartacus Női Labdarúgóklub került ki győztesen, megelőzve a Spartacus Labdarúgóklubot és a Spartacus Férfiröplabdaklubot. Külön elismerésben részesült a Spartacus Teniszklub ifjúsági csapata (aranyérem az országos bajnokságról), Saghmeister Gábor (tíz alkalommal befejezte a Dakar-ralit), Ognjen Meškov (Európa-bajnok lett paratekvandóban), Kiss Ferenc (50 éve tevékenykedik a Spartacus Súlyemelőklubban), Lazar Jaramazović (10 éve dolgozik az újjáalakult Spartacus Vívóklubban), Tomislav Zvekanović (65 éve aktív a Palicsi Evezősklubban), Rade Grabovac (45 éve tevékenykedik a birkózásban, 25 éve az Aleksandrovo Birkózóklubban), Fazekas József (45 éve labdarúgóedző különféle csapatoknál), a Spartacus Súlyemelőklub (fennállásának 70.), az Okinava Karateklub (fennállásának 25.), a Lokomotiva Labdarúgóklub (fennállásának 60.) és az Udarnik Labdarúgóklub (fennállásának 70. évfordulója alkalmából). Az év abszolút győzteseinek járó vándorserleget Davor Štefanek és a Spartacus Női Labdarúgóklub érdemelte ki.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..