home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Szabadka legjobb sportolói
Tóth Tibor
2022.03.25.
LXXVII. évf. 12. szám
Szabadka legjobb sportolói

A szabadkai szabadegyetemen tizenhatodik alkalommal adták át a Vermes Lajos-emlékérmeket az elmúlt évben legjobb teljesítményt nyújtott sportolóknak és egyesületeknek.

A harminctagú, sportújságírókból, edzőkből és sportmunkásokból álló bírálóbizottság — melynek tagjai a Nove subotičke novine hetilap hasábjain adhatták le voksukat — döntése értelmében az 1. helyet a tokiói nyári olimpián 100 méter gyorson 9. helyen végzett úszó, az Egyesült Államokban tanuló Barna Andrej szerezte meg. A 2. helyen Nagy Szebasztián birkózó, a 3.-on pedig Tijana Filipović, a Spartacus Női Labdarúgóklub kiválósága, a női Szuperliga legeredményesebb góllövője végzett. Ők hárman Vermes Lajos-emlékérmet vehettek át dr. Pásztor Bálinttól, a Szabadkai Városi Képviselő-testület elnökétől. A 4—10. helyezést elért sportolók Vermes Lajos-emlékplakettben részesültek, ők pedig: Stefan Kostadinović (asztalitenisz), Nina Šabić (torna), Kajdocsi Tamás (súlyemelés), Veljko Gligorić (ökölvívás), Maksim Puškar (atlétika), Nenad Pavković (búvárúszás), Nemanja Jungić (röplabda), Nenad Zakić (vitorlázás) és Elena Baić (röplabda). A legjobb csapatnak járó díjat a bajnok és kupagyőztes, a Bajnokok Ligája selejtezőjében a főtábláról alig lemaradó Spartacus Női Labdarúgóklub bizonyult. Az év legkiemelkedőbb teljesítményéért járó Luka Andrašić-díjat Stefan Kostadinović, a Spartacus Asztaliteniszklub játékosa érdemelte ki. Első alkalommal osztották ki a Vermes Mihály-díjat, így emlékezve Vermes Lajos unokájára, aki az elmúlt év októberében hagyott itt bennünket. A díjat az elmúlt évben fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Bácska Lovasklub kapta, melynek nevében Miodrag Zagorac, a klub elnöke vette át az elismerést, a Barna Andrej tulajdonába került vándorserleget pedig édesapja, Barna Róbert vette át.


Dr. Pásztor Bálint és Tijana Filipović, az 1. helyen végzett Spartacus Női Labdarúgóklub kitűnősége, a Szuperliga legeredményesebb játékosa (Fotó: Dr. Pásztor Bálint Facebook-oldala)

Az eseményen elsőként Nikola Stantić, a Vermes 1860 Sport- és Szabadidő-egyesület vezetője, sportújságíró szólt a jelenlévőkhöz. Vermes Lajost méltatva elmondta, hogy a palicsi olimpiai játékok megálmodója nem sajnálta az idejét, pénzét és kreativitását, hogy a sport mindenkihez elérjen.

— A mai díjátadó egy szomorú esemény miatt más, mint a korábbiak, hiszen első alkalommal nem lehet velünk Vermes Mihály, Vermes Lajos unokája. Büszke vagyok arra, hogy Mihály tizenhat évvel ezelőtt engem bízott meg azzal, hogy a díjjal életben tartsuk Vermes Lajos emlékét — fogalmazott Stantić.

Nataša Aleksić, a Szabadkai Városi Tanács sporttal megbízott tagja beszédében kiemelte, hogy Vermes Lajos munkássága maradandó nyomot hagyott városunkon, a mi feladatunk pedig a megkezdett út folytatása, minél több fiatalnak az egészséges életmódra, a sportra való ösztönzése.

Pásztor Bálint, a vkt elnöke kiemelte, hogy Szabadkát gyakran a sportok városaként emlegetik, ebben a legnagyobb szerepe minden valószínűség szerint Vermes Lajosnak van, aki tizenhat évvel az első újkori olimpiai játékok előtt sportversenyeket rendezett Palicson, az ókori olimpiák szellemében.

— Ez a díjátadó arról szól, hogy Szabadka megbecsüli azokat a sportolókat, akik öregbítik a város hírnevét. Szabadkát a sportok városaként emlegetik, hiszen számos csapatunk és sportolónk hoz érmeket a vajdasági, az országos és a nemzetközi versenyekről. A díjátadó Vermes Lajosról is szól, akinek munkája nyomán épült fel a Bagolyvár, a Villa Lujza, a Halászcsárda. A mi feladatunk megőrizni ezeket az épületeket. Éppen ezért fontosnak tartom elmondani, hogy folyamatban van a tervdokumentáció kidolgozása a Bagolyvár felújításával kapcsolatban.

A Vermes Lajos emléke előtt tisztelgő rendezvényt a Vermes 1860 Sport- és Szabadidő-egyesület szervezte Szabadka Önkormányzata és a Szabadkai Sportszövetség támogatásával, az esemény médiapartnere pedig a Nove subotičke novine hetilap volt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..