home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Szabadka folytatja fejlesztési politikáját
Hét Nap Online
2020.05.07.
LXXV. évf. 19. szám
Szabadka folytatja fejlesztési politikáját

Szabadka az idén augusztusban Bogdan Laban, polgármester kezdeményezésére modern szökőkutat kap, az egykori Zöld szökőkút helyén, amely az óriási vízelfolyás miatt majdnem egy évtizeden keresztül nem működött.

Laban polgármester ma elmondta, hogy a munkálatok a tervezett ütemben folynak, a kivitelezők a rendkívüli állapot idején sem szüneteltették a munkálatokat. A Zöld szökőkút, Zsolnay kerámiából épült, nem volt hosszú életű emlékeztetett a polgármester, majd hozzátette, hogy a projekt elkészítésének kiindulópontja a pécsi Zsolnay gyár szakembereinek az álláspontja, amely értelmében nincs megfelelő teleltetési módja egy ilyen nagy szökőkútnak, és arra sincs mód, hogy megakadályozzák a nedvesség jelenlétét, akár mikrocseppecskék formájában is jelen vannak, ez idővel sérülésekhez vezet.
—  Mint látják, a munkálatok nem szüneteltek, és biztos vagyok benne, hogy határidőben kerülnek befejezésre. A határidő augusztus eleje, ugyanakkor a kivitelezővel folytatott megbeszélés értelmében, minden erővel azon leszünk, hogy a munkálatok határidő előtt fejeződjenek be.

Laban, ugyanakkor köszönetet mondott a kivitelezőnek azon törekvéseikért, hogy mielőbb realizálják a projektet.  

— Azt szeretnénk, ha Szabadka mielőbb olyan városközpontot kapna, amilyent ez a város és polgárai megérdemelnek, és amely a Népszínház, a Városháza és a csodálatos szecessziós épületek mellett valódi turisztikai kincset fog képviselni.

— A kezdetektől maximális kapacitással dolgozunk, a minisztérium és a kormány ajánlásaival összhangban. Elkészültek a betonozási munkálatok. Nagyon nehéz volt ebben a helyzetben a behozatal és a munkások szállítása miatt mindennek eleget tenni, de a szükséges felszerelés és az építkezéshez szükséges anyagot időben beszereztük — mondta Aleksandar Obradović,  a belgrádi „Alex Engineering & Construction” a kivitelező vállalat igazgatója.

A Zöld szökőkút felújításának és kiépítésének műszaki projektdokumentációját a múlt év végén dolgozták ki. Jelenleg befejezve a szökőkút betonozási munkálatai, beleértve a gépház betonozását, amely közvetlenül a szökőkút alatt kapott helyet.  Kibetonoztunk három nagy és három kisebb virágtartót a tér délnyugati részén, folyamatban van azok beültetése.
A tér északi részében három állóvizes medencét is kibetonoztunk. Folyamatban van a 16 földszinti sima vízsugaras fúvóka kanálisának a betonozása.
A project megvalósításának a munkálatai 2020. február 5-én kezdődtek, a szerződés értelmében a munkálatok befejezésének várható időpontja 2020. augusztus 4. A munkálatok teljes értéke 147.614.546 dinár ÁFÁ-val együtt.  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..