home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Szabadka: elkészült a kerülőút első felüljárója
Kartali Róbert
2021.03.25.
LXXVI. évf. 12. szám
Szabadka: elkészült a kerülőút első felüljárója

Elkészült az első felüljáró, mely a Mélykúti út felett hidalja át a szabadkai kerülőutat, az Y elágazást. Ez mintegy 8 kilométerrel rövidítette le azt a plusztávolságot, amelyet a kerülőút kiépítése eredményezett. A 250 millió dinár értékű beruházásnak köszönhetően a kelebiai gazdák sokkal rövidebb úton és gyorsabban közelíthetik meg a földjeiket. A kerülőút felett az év végéig a Pacséri úton is kiépül egy felüljáró, melyet szintén a köztársasági költségvetésből finanszíroznak a Vajdasági Magyar Szövetség indítványára.

Az elkészült felüljárót megtekintették a VMSZ illetékesei, Lálity Urbán Emese építésügyi, közlekedési és infrastruktúra-fejlesztési államtitkár, Kern Imre, Szabadka Város alpolgármestere és korábbi infrastruktúra-fejlesztési államtitkár, valamint dr. Pásztor Bálint köztársasági parlamenti képviselő, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke. Mint kiderült, Szabadkán és környékén a közeljövőben újabb jelentős infrastrukturális beruházások várhatóak.

— Az Y elágazás 2019 végén lett átadva — több mint harminc év után —, de két felüljáróval tartoztunk a polgároknak, elsősorban a mezőgazdasági termelőknek, akik így gyorsabban, egyszerűbben és olcsóbban közelíthetik meg a mezőgazdasági területeiket — mondta Pásztor Bálint. — Az egyik kiépült itt, a Mélykúti úton, a másik pedig az év végéig készül el a Pacséri úton, mindkettő költsége mintegy 250 millió dinár. A felüljáró kiépítését a Vojput cég végezte, a munkálatokat pedig időben befejezte. Szeretnék köszönetet mondani Lálity Urbán Emesének és Kern Imrének, hiszen nélkülük sem az Y elágazás, sem az elkészült felüljáró, de még az idén kiépülő felüljáró sem valósulhatott volna meg, hiszen ők voltak azok, akik a tervezés folyamatától a kivitelezés befejezéséig követték és menedzselték ezeket a projektumokat — tette hozzá a vkt elnöke.

A kerülőút felett az év végéig a Pacséri úton is kiépül a tervezett felüljáró — ezt már Lálity Urbán Emese államtitkár nyilatkozta. Mint mondta, a köztársasági költségvetésből az idén 250 millió dinár lett előirányozva erre a projektumra, ezzel pedig befejeződik az Y elágazás teljes kiépítése, így már minden akadálytól mentesen használhatóvá válik az egész útszakasz.

— Maga a híd szerkezete 70 méter hosszú, a hozzá tartozó töltésekkel és az utakkal együtt pedig 650 méter. Fontos, hogy a felüljáró mindkét oldalán elkészült a 2 méteres járda és kerékpárút, így gyalogosan és kerékpárral nem az úttesten kell közlekedni — emelte ki Kern Imre. Hozzátette, a felüljáró már használatban van, az Y elágazáson viszont hatalmas tehergépjármű-forgalom bonyolódik le. — Sikerült az, amit terveztünk, hogy többé nem a városon keresztül haladnak át a teherautók, illetve az átutazók. Ez megkönnyebbülés a városiak, de a kelebiaiak számára is, hiszen az elmúlt öt-tíz évben elviselhetetlenné vált az a teherautó-áradat, amely a városon, illetve Kelebián keresztül haladt át — fogalmazta meg az alpolgármester. 

Van néhány olyan útfelújítás, illetve útkiépítés, amely Szabadka szempontjából fontos, és amelyre vonatkozóan a munkálatok hamarosan elkezdődhetnek — jelentette be az eseményen Pásztor Bálint. Elmondása szerint ezek olyan projektumok, amelyeket a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt között aláírt koalíciós szerződés is tartalmaz. Az Orom és Csantavér közötti út kiépítése, a Szabadka és Zombor közötti meglévő út korszerűsítése, ahol főleg a Bajmok és Zombor közötti szakasz van nagyon rossz állapotban, de a Topolya és a Bajmok közötti út is felújításra szorul. A Kispiac és Ludas közötti út kiszélesítésére vonatkozó tervdokumentáció kidolgozása a következő hónapokban történik meg, azután pedig ennek az egyre forgalmasabb útszakasznak a kiszélesítése és felújítása is sorra jut — hangsúlyozta Pásztor Bálint.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..