home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Szabadka egyik legszebb utcájáról nyílt kiállítás
Fehér Márta
2017.12.09.
LXXII. évf. 49. szám
Szabadka egyik legszebb utcájáról nyílt kiállítás

A Radić fivérek utca – építészeti örökségünk létrejöttének folyamata című kiállítás a Kortárs Galériában tekinthető meg

A Radić fivérek utca – építészeti örökségünk létrejöttének folyamata című kiállítás a Kortárs Galériában tekinthető meg, szerzői pedig Gordana Prčić Vujnović építész-konzervátor és Neda Džamić művészettörténész, a Községközi Műemlékvédelmi Intézet munkatársai.

Az egykori sárga köves utca, amely 2007-ben kapott új burkolatot, gyönyörű fasoraival és régi épületeivel, történelmi múltjával sok szabadkai kedvence.

Ha arra járnak, nézzék meg Brauchler János asztalos és faiparos 1902-ben épült házát, a 74-es szám alatt, amely stílusát tekintve a neobarokkos, érett historicizmust képviseli, gazdagon díszített barokk ornamensekkel. Jellegzetes példája a századfordulón és az azt követő évtizedben a város tehetős polgári rétege által kedvelt építészetnek. Ma még csak ez az egy épület műemlék ebben az utcában.

Az egész utca műemlékké nyilvánításának javaslata két éve készült el, átadták a Köztársasági Műemlékvédelmi Intézetnek, ezt követően került a kulturális minisztérium elé. Jelenleg arra várnak, hogy továbbítsák a kormánynak, amely dönt a műemlékké nyilvánításról – tájékoztattak a kiállítás megnyitóján.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..