Szabadka egyik legszebb utcájáról nyílt kiállítás

Szabadka egyik legszebb utcájáról nyílt kiállítás

A Radić fivérek utca – építészeti örökségünk létrejöttének folyamata című kiállítás a Kortárs Galériában tekinthető meg

A Radić fivérek utca – építészeti örökségünk létrejöttének folyamata című kiállítás a Kortárs Galériában tekinthető meg, szerzői pedig Gordana Prčić Vujnović építész-konzervátor és Neda Džamić művészettörténész, a Községközi Műemlékvédelmi Intézet munkatársai.

Az egykori sárga köves utca, amely 2007-ben kapott új burkolatot, gyönyörű fasoraival és régi épületeivel, történelmi múltjával sok szabadkai kedvence.

Ha arra járnak, nézzék meg Brauchler János asztalos és faiparos 1902-ben épült házát, a 74-es szám alatt, amely stílusát tekintve a neobarokkos, érett historicizmust képviseli, gazdagon díszített barokk ornamensekkel. Jellegzetes példája a századfordulón és az azt követő évtizedben a város tehetős polgári rétege által kedvelt építészetnek. Ma még csak ez az egy épület műemlék ebben az utcában.

Az egész utca műemlékké nyilvánításának javaslata két éve készült el, átadták a Köztársasági Műemlékvédelmi Intézetnek, ezt követően került a kulturális minisztérium elé. Jelenleg arra várnak, hogy továbbítsák a kormánynak, amely dönt a műemlékké nyilvánításról – tájékoztattak a kiállítás megnyitóján.

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink