home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Szabadka — az első év a Vajdasági Magyar Szövetség szemszögéből
Szakáll Laura
2021.08.21.
LXXVI. évf. 33. szám
Szabadka — az első év a Vajdasági Magyar Szövetség szemszögéből

Egy éve, augusztus 21-én alakult meg a Szabadkai Önkormányzat, az új városvezetőség. Az elmúlt évben folytatott munkáról, az ez idáig elért eredményekről, megvalósult projektumokról, beruházásokról, fejlesztésekről és tervekről sajtótájékoztatón számolt be dr. Pásztor Bálint. A városi képviselő-testület elnöke köszönetet mondott a választóknak. Kiemelte, valamivel több mint egy éve az ő bizalmuknak köszönhetően a Vajdasági Magyar Szövetség ereje megduplázódott Szabadkán, a párt igyekezett ezt a bizalmat az elmúlt egy év során meghálálni. Fontos, hogy a választóinknak elszámoljunk a munkánkról — mondta Pásztor. A VMSZ koalíciós partnereinek, a Szerb Haladó Pártnak is köszönetet mondott a vkt elnöke.

Három fő célja volt a VMSZ-nek, három prioritási rendszert határozott meg a városvezetés megalakulásakor, illetve az azt megelőző kampányban is — mondta Pásztor Bálint. Ez a városvédelem Szabadka régi fényéért, arculatáért, egyediségéért, Palics természeti és idegenforgalmi lehetőségei és a helyi közösségek igényeinek a minél nagyobb mértékben történő kielégítése annak érdekében, hogy egyenrangúan fejlődjön a város, a helyi közösségek és a Szabadka környéki települések egyaránt.

— Az első célkitűzés a városvédelem volt. Sikerült megakadályozni a város 2-es zónája részletes szabályozási tervének elfogadását. Párbeszédet kezdeményeztünk a polgárokkal és a műemlékvédőkkel, valamint a befektetőkkel is annak érdekében, hogy a város fejlődjön, de mindez úgy történjen, hogy Szabadka szecessziós öröksége ne szenvedjen kárt. Kiegyensúlyozottságra törekedtünk. Megteremtődtek az alapjai, hogy megfelelő, átgondolt városvezetési koncepcióval tudjon fejlődni a város, legyenek befektetések, legyenek építkezések, de amit meg kell őrizni, meg tudjuk őrizni. 18 millió dinárt sikerült biztosítani a városi könyvtár homlokzatának felújítására. A munkálatok a legrövidebb időn belül megkezdődnek, megújul az épület főhomlokzata. Ezt köztársasági eszközökből sikerült biztosítani. Magyarország Kormányának eszközeiből 600 000 euró értékben át tudtuk adni az elmúlt év végén az új olvasótermet. Felavattuk dr. Bíró Károly városépítő polgármester szobrát, ezzel azt gondolom, egy nagy adósságot tudtunk le. Táblákat helyeztünk ki a palicsi sétányra Vermes Lajos és a palicsi olimpia tiszteletére. Felújításra került a zsinagóga orgonája is magyarországi kormányzati támogatásnak köszönhetően, 20,7 millió dinár értékben. Ennek az orgonának az avatókoncertje szeptember 14-én lesz.

Az elmúlt egy év alatt négy szabadkai kulturális intézmény és szervezet részesült összesen 13,5 millió dináros támogatásban. A Kosztolányi Dezső Színház, a Szabadkai Kortárs Galéria, az Eurocinema és a városi szimfonikus zenekar. Az összeget intézményük kapacitásának fejlesztésére fordítják. Pásztor Bálint a jövőbeli tervekről is beszélt. A város központjában elhelyezkedő épületek megőrzése, eszközök előteremtése a városháza folyamatos állagmegóvására, dr. Bíró Károly házának és a valamikori Magyar Hitelbank épületének felújítása is a tervek között szerepel.   

Palics természeti és idegenforgalmi lehetőségeinek hangsúlyossá tételéről a következőket mondta Pásztor Bálint:

— Az év végéig befejeződik az ECOLACUS projektum, ennek köszönhetően megvalósultak azok az intézkedések, amelyek értelmében meg tudjuk védeni a Palicsi- és a Ludasi-tavat. 22 km hosszúságban kiépült a csatornahálózat, üzembe helyeztük a palicsi szivattyúállomást, védősáv alakult ki a tavak körül, mindez a biodiverzitás szempontjából fontos. Folynak az előkészületek a tavak vízminőségének javítása terén. Nem mondtunk le arról, hogy a Palicsi-tó fürdésre alkalmas, biztonságos legyen. Ezt a projektumot is sikerre fogjuk vinni. Nem szeretnék felelőtlenül ígérgetni, hiszen egy több évtizedes problémáról van szó, de zajlik a megoldás kivitelezése. A Park Palics esetében az épített örökség megőrzése és az idegenforgalom fejlesztése a két cél. Örülök annak, hogy többen azt mondják a polgárok közül, hogy Palics régen volt ilyen rendezett, mint most. Erre fogunk törekedni a jövőben is. Ígéretünkhöz hűen a kalandpark a lehető legrövidebb időn belül kihelyezésre kerül arról a helyről, ahova nem illik. Az Aqua Park építése rövidesen várható. Bízom abban, hogy az építés újraindítását követő nyolc-tíz hónapon belül befejeződhet. Nem ennek a városvezetőségnek a hibája az, hogy az előző mandátumban nem úgy haladtak a munkálatok, ahogy kellett volna. Új tartalmakat indítottunk, nyári koncertsorozat kezdődött a Zenepavilonban.

A városi helyi közösségek és a kültelepülések arányos, fenntartható fejlődése terén is több projektum valósult meg. A múlt év őszén valósult meg a VMSZ Házhoz Megy program, mely során a város VMSZ-es vezetői 30 helyi közösség 400 problémájával ismerkedetek meg, ezek közül sokat már orvosoltak is, a többi pedig folyamatban van — mondta Pásztor Bálint.

— Befejeztük az előző mandátumban megkezdett útügyi beruházásokat, útjavításokat végeztünk mart aszfalttal és zúzott kővel csaknem 5000 m-es szakaszon Hajdújáráson, Kelebián, Királyhalmon, Csnatavéren és Újfaluban. A mezőutakat 2500 m hosszúságban rendeztük Csantavér és Királyhalom területén. Készül a Szabadkát és Magyarkanizsát összekötő út terve, 10 km hosszúságban fektetett le gázvezetéket a Szabadkai Gázművek 2020-ban, több helyi problémát is sikerült elhárítani. Elkezdődött a bajmoki Szent Péter és Pál templom felújítása. Igyekeztünk mindenkire kiegyenlítetten gondolni.

A város normális működését szavatoló tevékenységekről a következőket emelte ki a vkt elnöke:

— Átadásra került a kettes vízgyár, az Újváros, Radanovác és Palics HK lakosai jobb minőségű ivóvizet fogyaszthatnak. A Tiszta Szerbia program keretében a jövőben elindulhat a város történetének legnagyobb szennyvízhálózati beruházása. Összesen 48 km épülne ki a városban, és 12 km Palicson. Bajmokon és Csantavéren 25-25 km, ezzel két szennyvíztisztító is épül. Folyamatos az ivóvízhálózat karbantartása. A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar külső felújítása a lehető legrövidebb időn belül befejeződik. A beruházás teljes értéke 4 millió euró, melyet Magyarország Kormánya áll. Folytatódik a Népszínház felújítása is a közeljövőben, 830 millió dinár értékben a munkálatok folytatódnak, illetve a színházterem berendezését kellene ebből az összegből fedezni. Hamarosan két játszóteret adományoz a NIS, a Szerbiai Kőolajipari Vállalat, egyet Hajdújárásnak, egyet pedig Palicsnak. Lebonyolítottuk a városi pályázatokat az élet több terén. Módosítottuk az okosbuszmegállók feliratait annak érdekében, hogy a hivatalos nyelvhasználat elvei érvényesüljenek. Részt vettünk és veszünk az országos nagy infrastrukturális projektumok megvalósításában. Kiépült a mélykúti felüljáró 250 millió dinár értékben az Y elágazás felett. Épül a Pacséri úti felüljáró, mely szintén 250 millió dinárt tesz ki. Elkezdődött a Szabadka—Szeged vasútvonal építése, mely 100 millió euró értékű beruházás. Folyamatban van a Budapest—Belgrád vasútvonal építésének előkészítése, valamint két, határon átnyúló projektum kivitelezése is folyamatban van. Szerbia Területrendezési Terve témájában is számos beadványt készítettünk.

A korábbi időszakkal ellentétben rendszerben működik a városi képviselő-testület. Minden hónap első csütörtökén tartanak vkt-ülést. Minden határozat, terv, program törvényes határidőn belül kerül napirendre. Eddig 12 rendes, 1 rendkívüli és 1 ünnepi ülést tartottak. Az idén módosult a város alapszabálya, a bunyevác nyelv hivatalos nyelv- és íráshasználatba került. Az előterjesztett és elfogadott városi költségvetés lehetővé teszi a közszféra működését, de csak minimális mértékben a városi beruházásokat. A jövőben a beruházásokra nagyobb összegeket kell előirányozni. Folyamatban van az idei pótköltségvetés kidolgozása is — hangzott el a Vajdasági Magyar Szövetség székházában megtartott sajtótájékoztatón.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..