home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Szabadka: apró lépésekkel egy élhetőbb városért
Kartali Róbert
2021.01.20.
LXXVI. évf. 3. szám
Szabadka: apró lépésekkel egy élhetőbb városért

Szabadkán kiaszfaltozták a Tölgyfa utcát, ahol egyúttal az ivóvízhálózatot is korszerűsítették. Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője, frakcióvezetője és mgr. Újhelyi Ákos köztársasági parlamenti képviselő szerdán délelőtt megtekintette a Vasutas helyi közösség területén megvalósult beruházást, továbbá a Makkhetes helyi közösségben lévő Jovan Dučić utcába is ellátogattak, melyben mart aszfalt leszórásával vált járhatóvá az út.

— Ez talán nem tűnik hatalmas beruházásnak, de sok ilyen apróbb fejlesztéssel tudjuk Szabadkát előrébb vinni. A polgároknak megfelelő életkörülményeket kell teremteni, figyelembe véve a helyi közösségek igényeit — emelte ki a helyszínen Pásztor Bálint. — Tavaly szeptemberben három beruházást tekintettünk meg Újhelyi Ákossal, a köztársasági parlament képviselőjével. Megnéztük a csantavéri parkolók kiépítését, valamint a radanováci Ókér és a hajdújárási Boris Kidrič utcát. Akkor arról beszéltünk, hogy egy beruházással még adósak vagyunk, ez pedig a Tölgyfa utca rendbetétele. Itt 11 millió dinár értékben történt aszfaltozás, előtte pedig kicserélték az elhasználódott és korszerűtlen vízvezetékcsöveket, valamint az ivóvízhálózatot is bővítették. Ez fontos a helyi lakosoknak, de szélesebb kontextusban is, hiszen a környező utcák közül néhány tehermentesítve lett, így közlekedési szempontból is egy fontos beruházásról van szó.

A VMSZ tisztségviselői ellátogattak a Makkhetes helyi közösségben lévő Jovan Dučić utcába is, melyben nemrég mart aszfalttal lett feljavítva az út. Pásztor Bálint szerint erre a beruházásra azt is lehetne mondani, hogy a XXI. században nem kellene ilyen jellegű megoldásokkal dicsekedni, de mint fogalmazott, itt ez is egy jó megoldásnak számít, hiszen a tíz-tizenöt házból álló utcában esőzések idején csak térdig érő sárban lehetett közlekedni.

— Sajnos sok ilyen utca van Szabadkán, de mi a mandátumunk eleje óta azt mondjuk és folyamatosan bizonyítjuk, hogy teszünk annak érdekében, hogy egyenrangúan fejlődjön a város, és az ilyen típusú problémákat is igyekszünk megoldani. Az ehhez hasonló megoldás annak köszönhetően alakulhat ki, hogy a Szerbia Útjai Közvállalattal van a városnak együttműködése, a mart aszfaltot ugyanis ez a közvállalat biztosítja, a város önkormányzata pedig a beépítéshez szükséges pénzt. Ez az együttműködés annak köszönhetően alakulhatott ki, hogy Kern Imre, a jelenlegi alpolgármester korábban az építésügyi minisztérium államtitkára volt. Ennek köszönhetően az előző hónapokban tíz helyi közösség területén több tíz utcának a mart aszfalttal történő leszórása valósult meg. Mi azon leszünk a jövőben is, hogy a megfelelő megoldásokkal a lakosság életkörülményeit javítsuk, hiszen egyes helyi közösségekben hatalmas a lemaradás.

A Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági képviselői a beruházások helyszínén arról is beszámoltak, hogy jelenleg több minisztériumnak is van nyitott pályázata, a napokban a kulturális tárca képviselőivel tárgyaltak Belgrádban azért, hogy Szabadka nyerjen a Városok a fókuszban elnevezésű pályázaton, aminek segítségével megújulhatna a Szabadkai Városi Könyvtár épületének homlokzata. Ezen felül pedig az idegenforgalmi minisztériumnak is elérhető egy kiírása, palicsi projektumokkal fognak pályázni annak érdekében, hogy a fürdőváros régi fényét visszaállíthassák, ami nem csupán a helyi polgárok számára lenne fontos, hanem az idegenforgalmi fejlesztések szempontjából is jelentős lépésnek számítana. 

 

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..