home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Szabadka: 10 helyi közösségben lesz VMSZ-es tanácselnök
Kartali Róbert
2019.07.09.
LXXIII. évf. 28. szám
Szabadka: 10 helyi közösségben lesz VMSZ-es tanácselnök

37 helyi közösségben 35-ben nyert a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt közös listája. A két párt koalíciója a 37 helyi közösség összesen 501 mandátumból 441-et szerzett meg, ebből 154 hely illeti meg a Vajdasági Magyar Szövetséget. 10 helyi közösségben a VMSZ adja a tanácselnököt, 12-ben pedig a tanácselnök helyettesét – emelte ki a helyi közösségi választásokat értékelve Horvát Tímea. A VMSZ szabadkai városi szervezetének elnöke ugyanakkor politikailag hallottaknak nevezte azokat a pártokat, amelyek nem vettek részt a vasárnap megtartott szabadkai helyi közösségi választásokon. Szerinte ahelyett, hogy bevallották volna tehetetlenségüket, inkább arra kérték az embereket, hogy a szavazást távolmaradásukkal bojkottálják.

Fölényes győzelmet aratott a két párt közös koalíciós listája, ezt szeretném megköszönni mindazoknak, akik a szavazóurnák elé járultak és szavazatukkal támogattak minket – kezdte sajtótájékoztatóját Horvát Tímea. Az eredményeket értékelve elmondta, hogy jó döntés volt az, hogy a VMSZ közös listát indított a Szerb Haladó Párttal. Mint mondta, ezt az emberek felismerték, bizonyították szavazatukkal és támogatták. Kiemelte: a közös lista abból a célból formálódott, hogy helyi közösségi szinten közösen teljesítsék a feladatokat.

  • A helyi közösségek mindig is fontosak voltak a Vajdasági Magyar Szövetség számára ezért nem mindegy, hogy kik vezetik a helyi közösségeket. Az eredmények lehetővé teszik azt, hogy az elkövetkező időszakban is a mi embereink vezessék a helyi közösségeinket, így ők a mi programjainkat fogják folytatni és a továbbiakban is a magyar közösség és polgárok érdekeit képviselve fognak tevékenykedni.

 

Elmondta, hogy a helyi közösségek hatásköre az elmúlt években alacsonyabb szintre került vagyonjogi és hatásköri szempontból is, azonban számukra mindig is fontos volt az, hogy a helyi közösségeket életben tartsák, irányítsák és a kis közösségeket éltetve rendezvényeket szervezzenek. Az alacsony részvételi arányra és a közös lista állítására való feltevések vonatkozásában kiemelte, hogy igaz az, hogy 22 helyi közösségben csupán 1 lista volt, viszont az is igaz, hogy a helyi közösségekről szóló törvények nem változtak.

  • Mindenkire ugyanazok a feltételek vonatkoztak, akár a listaállítás, az aláírásgyűjtés, vagy a programok megfogalmazása szempontjából is. Az, hogy a politikai palettán vannak olyanok, akik az emberi erőforrások terén kimerültek és nincsenek meg a lehetőségeik, technikailag nincs meg a felkészültségük és nem tudnak megfogalmazni célokat, azt gondolom, hogy ezért a legkevésbé okolható a Vajdasági Magyar Szövetség. Mindenki ugyanazokkal a feltételekkel indult a versenyben, azok, akik nem tudták teljesíteni a feltételeket, ahelyett, hogy bevallották volna tehetetlenségüket, inkább arra kérték az embereket, hogy bojkottálják a szavazást.

 

Horvát Tímea szerint azok a politikai pártok, akik nem vettek részt a választásokon azt az üzenetet fogalmazták meg, hogy számukra nem fontosak a helyi közösségek és nem fontosak azok az emberek sem, akik a kis közösségeket éltetik. Hozzátette: akár azt is lehetne mondani, hogy akik nem szálltak ringbe a mostani választásokon, azokat politikai halottként élheti meg a közösség.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..